≫ 

Posle najdužeg policijskog časa, od sutra u Srbiji na snazi nove mere: Ovoga puta kreće popuštanje

Pre svega od sutra je slobodno kretanje produženo za jedan sat, pa zabrana umesto u 17 počinje u 18 časova

  • 4
Korona nove mere Foto: Shutterstock, Marko Todorović, Nikola Tomić

Od početka uvođenja vanrednog stanja u Srbiji koje je stupilo na snagu zbog epidemije korona virusa mere koje su donete za suzbijanje iste nekoliko puta su bile podvrgnute promenama. Kako je kriva novozaraženih rasla tako su i mere u Srbiji pooštravane, a građani se prilagođavali. Čini se da sada posle sedam nedelja vidimo svetlo na kraju tunela.

Posle najdužeg policijskog časa koji je počeo u petak 17 časova, a koji će se završiti sutra u 5 sati ujutro očekuje nas jedna lepa vest, odnosno popuštanje mera. Pre svega od sutra je slobodno kretanje produženo za jedan sat, pa zabrana umesto u 17 počinje u 18 časova.

Najstariji građani konačno mogu napolje

Mere konačno popuštaju i postaju blaže, a prvi koji će njihovo olakšanje osetiti biće i oni koji su najoštrije mere i pretrpeli do sada.

PENZIONERI KUPOVINA VSTANJE STARIJI SUGRAĐANI ČEKAJU U REDU Mere konačno popuštaju i postaju blaže, a prvi koji će njihovo olakšanje osetiti biće i oni koji su najoštrije mere i pretrpeli do sada - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Polako se popuštaju restriktivne mere koje smo uvodili na početku i tokom epidemije korona virusa. Intencija je da pre svega olakšamo život sugrađanima starijim od 65 godina, koji su i ovaj put podneli najtežu žrtvu i bili nadisciplinovaniji. Na kraju krajeva i mi smo se svi trudili da upravo njihove živote spasemo - rekla je ipremijerka Ana Brnabić u izjavi za Tanjug.

Samo tri dana po proglašenju vanrednog stanja na snagu je stupio policijski čas, odnosno zabrana kretanja. Kretanje je u potpunosti zabranjeno svim osobama starijim od 65 godina u gradskim sredinama, i osobama starijim od 70 godina u seoskim područjima.

Konferencija Intencija je da pre svega olakšamo život sugrađanima starijim od 65 godina, koji su i ovaj put podneli najtežu žrtvu i bili nadisciplinovaniji - rekla je Brnabić - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Od sutra stupa na snagu popuštanje mera i kada je najstarija populacija u pitanju, stariji od 65 godina počevši od sutrašnjeg dana utorkom, petkom i nedeljom moći će da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata.

Vreme za njihovu šetnju počinje od startovanja policijskog časa za sve ostale, dakle od 18 časova i trajaće do 1 sat iza ponoći. Svi stariji građani moći će da šetaju po pola sata i najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Otvaraju se male zanatske radnje i zelene pijace

I rad pijaca prošao je razne izmene od kada je na snazi vanredno stanje da bi na kraju sve i one na otvorenom i one na zatvorenom bile zaključane. Od sutra svoja vrata i kapije otvaraju i jedne i druge uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa.

USKRS JAGODINA OIJACA NA PIJACI PRED USKRS Od sutra svoja vrata i kapije otvaraju pijace uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa - Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Takođe od sutra, 21. aprila sa radom počinju i poslodavci iz oblasti pružanja usloga kao što su obućari, krojači, vulkanizeri, automehaničari...Rad je dozvoljen i radnjama za hemijsko čišćenje, auto školama, poslodavcima iz oblasti trgovine na malo kao što su knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je rad zanatskim radnjama od sutra omogućen, jer je reč o sektoru pružanja usluga u kojima postoji manje kontakata između onih koji pružaju uslugu i građana, dodajući da je takva odluka doneta u skladu sa epidemiološkom situacijom.

- Svuda gde imamo što je god moguće manje kontakata između zaposlenih koji pružaju uslugu i građanima kojima je ta usluga potrebna - rekao je Gojković.

BEOGRAD GRADILISTA Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila. Kako je rečeno svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Ko je zatvoren i dalje?

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava - maski i rukavica.

Tržni centar Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi - Foto: Shutterstock

Mere popuštaju, ali mogu ponovo biti pooštrene

Da je svaka mera do sada bila vrlo podložna promenama pokazuje nam iskustvo, a potvrđuju i stručnjaci. Kako su pooštravane tako se sada ublažavaju, a da se možemo vratiti na staro potvrdio je i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na današnjoj konferenciji za medije. On je na pitanje Telegrafa o tome kako popuštanje mera može da utiče  na epidemijsku krivu rekao da one mogu biti ponovo pooštrene i da sve zavisi od samih građana, ali i od toga da li će se broj obolelih povećati ili smanjiti. 

- Mi smo, prateći epidemiološku situaciju, odlučili da se sutra krene sa olakšavanjem mera, ali svi građani moraju da budu svesni da ćemo, ukoliko se ne budu poštovale uvedene mere, morati ponovo da donesemo drastičnije odluke - rekao je Gojković i dodao da ukoliko budemo disciplinovani, i budemo poštovali mere i socijalnu distancu brže ćemo se i vratiti svakodnevnom životu.

Šta je isto kao i prethodnih nedelja

Kada su u pitanju lekari, hitni medicinski slučajevi i testiranje na korona virus, sve je isto kao i do sada. Medicinska pomoć će vam uvek biti ukazana nevezano za policijski čas, a Kovid ambulante rade svakoga dana od 7 sati ujutru do 22 časa uveče.

Koronavirus, korona virus, testiranje Kovid ambulante rade svakoga dana od 7 sati ujutru do 22 časa uveče - Foto: Tanjug/AP

Kada je u pitanju hitna pomoć pacijentima, koji nisu pozitivni na korona virus, oni se mogu obratiti Urgentnom centru, Bežanijskoj bolnici i Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu.

Podsećamo da i stomatolozi rade, onima koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije (SKS) da pružaju hitne intervencije i u vreme zabrane kretanje nije potrebna posebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa jer je reč o zdravstvenim radnicima sa licencom.

Navedeno se odnosi na stomatologe koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije da pružaju hitnu stomatološku pomoć i u vreme zabrane kretanja, odnosno da mogu isključivo da odu do svoje ordinacije ukoliko procene da je pacijentu neophodna hitna intervencija, navodi se na sajtu Komore.

Takođe, kako se dodaje, stomatolozi sa sobom moraju da imaju identifikacione kartice (ID kartice) Stomatološke komore Srbije.

Poljoprivrednici isključivo na mehanizaciji

Kretanje u toku policijskog časa omogućeno je i svima onima koji poseduju dozvolu za to. Dozvolu za kretanje je od 8. aprila u popodnevnim časovima moguće dobiti elektronskim putem.

POMORAVLJE KUKURUZ SETVA SETVA KUKURUZA Poljoprivrednici u Srbiji mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji - Foto: Tanjug/Dušan Aničić

A, reč je o dozvolama za privrednike, poljoprivrednike i građane koji brinu o drugima. Elektronske prijave se obrađuju i odobravaju takođe elektronski.

Poljoprivrednici u Srbiji mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji, kao i do sada. Budući da je vreme setve i poljskih radova uveliko u toku, policijski čas i zabrane ne važe za ovu kategoriju stanovništva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da svi poljoprivrednici mogu slobodno da izađu na njive na traktorima kako bi obavljali prolećnu setvu.

- Potpuno slobodno neka izađu na svojim traktorima. Jako je važno da budu na svojim traktorima, na svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji, kako ne bi bilo zloupotrebe i neće apsolutno biti nikavih problema - rekao je Nedimović.

Šetnja ljubimaca i dalje po pravilima

Svoje ljubimce, vlasnici će i dalje moći da šetaju od 23 časa do 1 ujutru, i u nedelju u periodu od 8 do 10 sati ujutru, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Budući da je i dalje zabranjeno okupljanje na javnim površinama, vlasnici bi ljubimce trebalo da šetaju sami i na propisanoj, bezbednoj udaljenosti od ostalih.

Video: Od sutra ublažavanje mera, pojedini objekti se ponovo otvaraju

(A. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F.

    20. april 2020 | 21:01

    Kako na posao kada nema GSP i BG-voz.?????

  • Marko

    20. april 2020 | 23:34

    Usporite sa popuštanjem mera, gledajući svet, nije naivno. Da nas ne zadesi Singapur!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA