≫ 

Srpska diplomatija vs. korona virus: Koliko je bilo teško izvući "zarobljene Srbe" i vratiti ih kući

Pojedine avio kompanije ne dozvoljavaju našim građanima da se ukrcaju na let za Frankfurt iz bojazni da će ostati "zaglavljeni" u tranzitu - rekla nam je ambasadorka Snežana Janković

  • 27
Snežana Janković, ambasadorka Srbije u Nemačkoj Foto: MSP

Svet se polako oslobađa stega korona virusa, a među prvima je to učinila Nemačka, država koja slovi za jednu od najuspešnijih u borbi protiv smrtonosnog virusa. Oni su još početkom marta počeli sa uvođenjem restriktivnih mera kako bi se efikasno uhvatili u koštac sa nevidljivim neprijateljem, pažljivo prateći lanac zaraze i zatvarajući puteve virusu kako se ne bi dalje širio.

Koliko je ova borba promenila život u toj zemlji, ali i o tome kako je tekao povratak srpskih državljana u otadžbinu, razgovarali smo sa ambasadorkom Srbije u Nemačkoj Snežanom Janković.

Iza nje i njenog tima je težak mesec i kusur borbe za svakog našeg državljanina koji je ostao zarobljen i nije mogao da se približi Srbiji. Na početku razgovora sagovornica Telegraf.rs ističe da je naše diplomatsko predstavništvo od samog starta vodilo evidenciju o našim građanima koji su izrazili želju da se vrate u domovinu. Osim ambasade u Berlinu, u akciju je bilo uključeno i naših pet generalnih konzulata, u Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu, Diseldorfu i Hamburgu.

Kako nam otkriva, u prvim danima posle zatvaranja granica, na spisku naše ambasade našlo se oko 2.000 građana koji su se u Nemačkoj zatekli iz različitih povoda, bez mogućnosti povratka kući. Porodicama u Srbiji je u početku sve delovalo beznadežno, ali se na kraju našlo rešenje.

- Zahvaljujući vanrednim naporima naše države, u zemlju je humanitarnim letovima vraćeno oko 1.200 lica, od toga preko 900 iz Nemačke i oko 250 iz čitavog sveta, koji su uspeli da stignu do aerodroma u Frankfurtu i tu su se ukrcali na let za Srbiju. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, u dogovoru sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić, organizovalo je do sada 8 humanitarnih letova iz Berlina i Frankfurta, ulažući ogroman napor da se izađe u susret svim građanima koji su se prijavili za povratak - objašnjava Snežana Janković za Telegraf.rs.

AERODROM DRZAVLJANI SRBIJE Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Naravno, taj posao nije bio nimalo lak. Pogotovo proces organizovanja prebacivanja naših državljana iz drugih država do Nemačke, a potom njihov povratak u Beograd. Na tom putu su nailazili na različite prepreke, ali su ih i uspešno savladali.

- Ambasada i generalni konzulati su u stalnoj koordinaciji sa Kabinetom ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, Kriznim štabom Ministarstva spoljnih poslova i sa čitavom našom diplomatsko-konzularnom mrežom u svetu, kako bismo omogućili povratak što većem broju naših državljana sa dalekih destinacija. Pri tome se susrećemo sa različitim problemima i preprekama, jer pojedine avio kompanije ne dozvoljavaju našim građanima da se ukrcaju na let za Frankfurt iz bojazni da će ostati "zaglavljeni" u tranzitu, ali činimo sve da ih otklonimo izdavanjem potvrda o njihovoj evakuaciji i nastavku putovanja humanitarnim letom Vlade Srbije i drugih dokumenata - objašnjava ambasadorka proceduru.

Ona kaže da naše državljane u Frankfurtu dočekuje generalni konzul Branko Radovanović koji preduzima sve što je potrebno kako bi se bezbedno ukrcali na let za Srbiju.

- Zbog vremenske razlike doslovno se radi dan i noć, ali je naše zadovoljstvo nemerljivo kada nam se građani, posle hiljada pređenih kilometara i mnogo preživljenih muka, jave i kažu da su bezbedno doputovali u Srbiju - dodaje naša sagovornica.

Nakon teških nedelja situacija se polako smiruje. Nemačka bi, ako sve bude kako treba, u skorijem periodu mogla da se vrati u normalu. Nakon detaljnih analiza i procena, doneta je odluka da se počne sa postepenim ublažavanjem mera.

korona virus, koronavirus, Nemačka, policija Foto: Tanjug/AP

- Počelo se sa ublažavanjem mera, s tim što je neophodno zadržati krajnji oprez, visok nivo svesti o kontinuiranoj opasnosti koju pandemija sa sobom nosi i pridržavati se i nadalje mera predostrožnosti u cilju zaštite zdravlja - kaže Janković.

Savezna vlada je zato uputila određene preporuke pokrajinama, kojih ima 16, s tim da svaka pokrajina ima autonomiju u primeni ovih mera, u zavisnosti od situacije u sopstvenoj sredini.

- Od 20. aprila je počelo postepeno otvaranje prodavnica veličine do 800 kvadratnih metara, auto-salona, prodavnica bicikala, knjižara, zooloških vrtova, botaničkih bašti... U pojedinim pokrajinama otvaraju se i tržni centri, uz poštovanje ograničenja veličine prodajnog prostora. Pri tome se zahteva strogo poštovanje higijenskih uslova, propisa za zaštitu zaposlenih, minimalnog bezbednog odstojanja između kupaca od 1,5 metara i izbegavanje gužvi. Ovo je prvi korak ka postepenoj normalizaciji života u zemlji sa više od 83 miliona stanovnika - kaže naša sagovornica.

Naredni korak jeste otvaranje škola. Prema odluci kancelarke Angele Merkel i predsednika šesnaest pokrajinskih vlada, nastava u školama i na fakultetima bi trebalo da počne 4. maja, ali su neke pokrajine odlučile da to bude i ranije.

- Na primer, u Berlinu nastava za učenike 10. razreda počinje već sledeće nedelje. Otvaranje frizerskih salona je predviđeno od 4. maja, u narednom periodu može se očekivati da se dozvoli održavanje verskih obreda, a sve su glasniji zahtevi za otvaranje vrtića, koji do daljeg ostaju zatvoreni. Restorani, barovi, sportski klubovi, pozorišta i koncertne dvorane takođe su za sada zatvoreni - kaže naša sagovornica.

korona virus, koronavirus, Nemačka Foto: Tanjug/AP

S obzirom na sve nepoznanice koje epidemija sa sobom nosi, Jankovićeva kaže da nemačka vlada upozorava građane da je i dalje iznad svega neophodno ostati oprezan.

- Kancelarka Merkel je povodom ublažavanja mera naglasila da Nemačka još nije prevazišla krizu i da se građani ne smeju prerano opustiti. Ministar zdravlja Jens Špan je takođe rekao da će "pooštrene higijenske mere i obavezno odstojanje od druge osobe od minimalno 1,5 metra potrajati još mesecima - dok se ne pronađe vakcina" - objašnjava Janković.

I dok svet traži lek za ovu opasnu bolest, odgovornost građana i poštovanje mera su od ključnog značaja, a nemački zvaničnici, po svemu sudeći, imaju podršku stanovništva. Kako kaže naša sagovornica, prema mnogim istraživanjima najveći broj ispitanika podržava mere Vlade donete u cilju suzbijanja pandemije. Iako neke od njih ograničavaju slobode garantovane najvišim zakonskim aktom i utiču na svakodnevicu i dosadašnje životne navike građana Nemačke.

A navika koju su ljudi širom sveta morali da steknu preko noći jeste nošenje zaštitne opreme. U mnogim državama, pa i u Nemačkoj je nošenje maski i rukavica sada obavezno, s tim što je u pojedinim pokrajinama dozvoljeno građanima da sami procene da li im je u određenoj situaciji oprema potrebna ili ne.

korona virus, koronavirus, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Na telefonskoj sednici kancelarke Merkel sa predsednicima pokrajinskih vlada održanoj 15. aprila. upućena je preporuka da se zaštitne maske nose prilikom odlaska u kupovinu i korišćenja javnog prevoza, ali se i ovde situacija razlikuje od pokrajine do pokrajine. Na primer, gradske vlasti u Jeni su donele odluku o obaveznom nošenju zaštitne maske u prodavnicama i u javnom prevozu još 6. aprila. U međuvremenu je nošenje zaštitnih maski postalo obaveza u pokrajinama Meklenburg-Prednja Pomeranija, Saksonija i Baden Virtenberg, dok je Bavarska donela odluku o primeni ove mere od 27. aprila. Imajući u vidu preporuku sa sednice, za očekivati je da će ove primere slediti i ostale pokrajine - objašnjava Janković.

Dodaje i da Institut Robert Koh, kao centralna ustanova za praćenje situacije i donošenje mera u cilju suzbijanja epidemije, preporučuje da medicinske zaštitne maske moraju biti na raspolaganju medicinskom osoblju.

- Isto tako, građanima se savetuje da nose zaštitne maske koje mogu biti i od tekstila, dakle da prekriju disajne organe u javnosti, jer ovo značajno doprinosi usporavanju širenja infekcije - ističe ambasadorka.

Ona nam je otkrila i kako izgleda život Nemaca u ovim vanrednim vremenima.

- Najveći broj nemačkih građana se pridržava mera ograničavanja kretanja, kontakata i držanja odstojanja od drugih osoba u javnosti, koje za sada važe do 4. maja i, uopšteno rečeno, žive mirno, u krugu svoje porodice, sa dosta pojednostavljenim navikama, jer razume da je uloga građana u suzbijanju pandemije od ključnog značaja - kaže Janković.

korona virus, koronavirus, Nemačka Foto: Tanjug/AP

I Nemci su, baš kao i mi, od početka krize morali da se privikavaju na nov način života. Dobra vest je da nisu previše strahovali od gubitka posla. Veliki broj zaposlenih je upućen na rad od kuće, a nemačka vlada je učinila sve da spreči masovna otpuštanja.

- Usvojen je sveobuhvatan i izdašan paket pomoći privredi i zaposlenima, kako velikim koncernima i kompanijama, tako i samostalnim zanatlijama, umetnicima, malim privrednicima... Još uvek nema relevantnih podataka o broju radnika koji su ostali bez posla zbog krize, ali je nemačka Vlada, reagujući hitro i odlučno, olakšala kompanijama uslove za prelazak na skraćeno radno vreme, kao prvi korak ka očuvanju radnih mesta - kaže naša sagovornica.

Koliko je Nemačka privreda primila težak udarac od korona virusa najbolje govori podatak da je skoro 700 hiljada firmi podnelo zahteve za finansijsku pomoć države, kao i da je do sada oko 4 miliona zaposlenih prešlo na skraćeno radno vreme.

- Poređenja radi, u vreme svetske finansijske krize 2008-2009. godine, za pomoć države prijavilo se 23.000 kompanija - kaže nam ambasadorka.

Ona dodaje i da do sada nisu imali slučaj da im se obratio neko od naših državljana koji su ostali bez posla, a da su odlučili da se ne vrate u Srbiju.

Video: Poslednji evakuacioni avion koji je sleteo u Beograd sa našim građanima tokom pandemije

(J.N./I.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    24. april 2020 | 19:29

    A gde su to srbi bili zarobljeni. Otišli dobrovoljno za boljim životom i poslom. Vi to nazivate zarobljeni srbi.

  • Rola

    24. april 2020 | 19:50

    Kada su ovde kukaju kako je bolje na zapadu i pozivaju svi da odu jer ovde života nema. Kada zagusti onda im Srbija dobra i kukaju kako su tamo zarobljeni. Pitam vas ko je koga silom terao da ide u tami na rad i ko je kome to zabranio ako želi otići. Jadno je to kada su ovde sve im nevalja a kada zagusti sve im dobro niti se teraju niti se vode. Ja lično znam kako je tamo jer imam iskustva niko me silom nije oterao ali od moje Srbije nema ništa lepše džaba para kada života nama prijarelja i komšija da se popije po neka jednostavno prazna duša.

  • Aleksandar

    24. april 2020 | 19:26

    Koliko tesko? Lezilebovici po ambasadama! Sta rade oni tamo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA