Stigao još jedan deo medicinske pomoći EU: U Srbiju dopremljeni koncentratori kiseonika

U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika

  • 9
Srbija, Evropska Unija, EU Ilustracija: Nikola Jovanović
Srbija, Evropska Unija, EU Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstvene ustanove dobijaju dodatnu pomoć u vidu 100 koncentratora kiseonika, koji su danas stigli u Srbiju kao deo paketa pomoći Evropske unije.

Ovi koncentratori su namenjeni terapiji kiseonikom u bolničkom lečenju, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije kod pacijenata sa KOVID-19 dijagnozom, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

- Kao što smo to već najavili prethodnih dana u saradnji sa Delegacijom EU i UNOPS-om nastavljamo aktivnosti koje su usmerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama. U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu - izjavila je ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Tokom aprila Srbija je već dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100, potpuno opremljenih, trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom Srbije, kao deo podrške od 15 miliona evra za reagovanje u vanrednim situacijama. Dodatna medicinska oprema se očekuje da stigne u narednim danima, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege.

- Našom podrškom u reagovanju na vanredne situacije u Srbiji pomažemo pođednako i medicinskim radnicima i pacijentima. Nakon maski i trijažnih kontejnera, usmerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv KOVID-a, ovaj deo pomoći usmeren je na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa KOVID dijagnozom, jer je kiseonik jedan od ključnih delova njihove terapije. Pored toga, ovi koncentratori mogu biti korisni i nakon završetka trenutne korona krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji -  rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naveo da od početka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kritične medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugroženim zajednicama.

- Ponosan sam na neposrednu pomoć koju pružamo zahvaljujući paketu za hitno reagovanje za Srbiju, u iznosu od 15 miliona evra, koji finansira Evropska unija. Ono što sada svi iščekujemo je okončanje ove krize kako bi Srbija brzo mogla da se vrati svakodnevici i posvetimo se ekonomskom oporavku - istakao je Fabrici.

- Od izbijanja krize KOVID-19, Evropska unija skoro svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, u realizaciji kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku potrebne medicinske opreme u vrednosti od skoro pet miliona evra, koja se sprovodi u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. april 2020 | 19:34

    STALNO SE PRICA O POMOCI EU SRBIJI U MILIONSKIM IZNOSIMA I HVALA IM ALI KAKO TO NAROD NISTA NEVIDI OD TIH SILNIH PARA!!! GDE ZAVRSE TI MILIONI????!! MNOGO BEDE U SRBIJI BRE!!!

  • jovo

    23. april 2020 | 21:01

    Koji stev bednici vi komunjare yu nostalgicari i RusofiliSrbija je zahvalna EU na pomoci i nada se kad tad kao i sav civilizovan svet da udje u EU Alternativa Bucko Lukasenko i Putin .

  • jana

    23. april 2020 | 19:22

    rusofili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA