≫ 

Održana sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM, Dačić poručio: Dijalog posle pandemije

Dačić je poručio da će Srbija nastaviti svima da pruža neophodnu pomoć i solidarnost u ovom trenutku, jer su sada najvažniji ljudski životi i borba sa korona virusom

  • 7
sednica Saveta bezbednosti UN Printscreen: webtv.un.org

Savet bezbednosti UN održao je danas posle podne video-sednicu na kojoj je predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohije. Izveštaj je predstavio šef Misije UNMIK na KiM Zahir Tanin, a u ime Srbije govori ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef Misije Unmika na Kosovu je izjavio da početna odluka da se ukinu takse Srbiji, da se uspostave komercijalni odnosi i vrati poštovanju uslova Cefte predstavljaju važan znak da se otvaraju vrata za politički dijalog Beograda i Prištine. Rekao je da je važna i saradnja u vreme epidemije korona virusa, istakavši kao veoma pozitivno to što su vlasti u Beogradu poklonile određenu količinu testova za virus Kovid-19 Prištini.

- Na žalost, usledila je negativna reakcija određenih političkih ličnosti u Prištini - rekao je Tanin i pozvao političke lidere da se fokusiraju da ujedine svoju energiju, a da lične i političke interese ostave po strani.

On je dodao i da je u stalnom kontaktu sa vlastima u Prištini, ali i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom trenutne situacije i još jednom ponovio da je dijalog suštinski za postizanje prihvatljivog sveobuhvatnog sporazuma dve strane.

Šef Unmika je takođe izrazio zabrinutost povodom unutrašnje političke nestabilnosti, uključujući i izglasavanje nepoverenja vladi u kosovskom parlamentu, 25. marta.

Zahir Tanin Šef Misije UNMIK na KiM Zahir Tanin (arhivska fotografija)-Printscreen: Youtube/Tanjug

- Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko liderstvo u vreme pojačane anksioznosti i neizvesnosti - rekao je Tanin.

Kao pozitivne radnje preduzete u okviru misije i van nje, on je naveo poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Beogradu i Prištini, imenovanje specijalnog predstavnika Evropske unije kako bi dijalog Beograda i Prištine napredovao, nedavnu zajedničku inicijative u infrastrukturi i transportu pod okriljem specijalnog izaslanika predsednika SAD.

Tanin se osvrnuo na epidemiološku situaciju na KiM navodeći da je međunarodna saradnja primetna na terenu i ponovio da je osim pozajmice od EU od 100 miliona evra, Kosovo dobilo i pozajmicu od MMF-a u iznosu od 56,5 miliona dolara.

Kako je rekao, misija Unmika obezbedila je direktnu pomoć opštinama, zajednicama i ugroiženim kategorijama ljudi, ali je i primetio da je zajedno sa epidemijom virusa došlo i do povećanja nasilja u porodici za 36 odsto. Kada se radi o zaraženima u Misiji, on je rekao da ih nema i istakao da je Unmik preduzeo sve mere opreza kako bi zaštito svoje osoblje i do danas nema registrovanih slučajeva infekcije kovidom-19.

Dačić: Ova sednica poruka Srbima na KiM da nisu sami

Ministar spoljnih poslova poručio je u obraćanju da ta sednica predstavlja snažnu poruku ljudima na KiM da u ovim teškim momentima tokom epidemije korona virusa nisu ostavljeni sami.

- Želim da ukažem na važnost održavanja ove sednice jer ona predstavlja snažnu poruku ljudima na KiM da u ovom teškim trenucima nisu ostavljeni sami i da više nego ikada brinemo za njih, svesni činjenice da su i pre izbijanja epidemije živeli u teškim uslovima - rekao je Dačić.

On je naveo da je Beograd preduzeo odlučne mere da pomogne Srbima na KiM u suzbijanju epidemije.

- Dostavili smo medicinsku i zaštitnu opremu, poslali lekare i medicinske radnike, ali smo, takođe, od početka izražavali spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom - naglasio je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova U ime Srbije pred Savetom bezbednosti UN govori ministar spoljnih poslova Ivica Dačić-Printscreen: webtv.un.org

On je ukazao da među zaraženima sa KiM, koji se leče u centralnoj Srbiji, ima i Srba i Albanaca i da je Beograd prošle nedelje Institutu za javno zdravlje u Prištini donirao 1.000 testova za utvrđivanje prisustva korona virusa.

Dačić je poručio da će Srbija nastaviti svima da pruža neophodnu pomoć i solidarnost u ovom trenutku, jer su sada najvažniji ljudski životi i borba sa korona virusom.

Konjufca: Srbija da obustavi kampanju povlačenja priznanja 

Glauk Konjufca, ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu, pozvao je Srbiju i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da odmah obustave kampanju povlačenja priznanja Kosova i da poštuju stav Međunarodnog suda pravde, čiji stav o legalnosti Kosova je upravo Beograd tražio i dobio.

- Dijalog sa Srbijom nije o statusu Kosova, već je to dijalog za popravljanje odnosa između dve zemlje, ali Dačić ide u neke zemlje, članice UN, tvrdeći da je dijalog razgovor o statusu, Molimo Dačića i Srbiju da odmah prestanu sa tom kampanjom - rekao je Konjufca, dodao da je situacija na Kosovu sada drugačija nego kada je doneta rezolucija 1244 i da je "došlo vreme da Unmik završi svoju misiju".

Podsetio je da je Srbija iznela pred Međunarodni sud pravde pitanje nezavisnosti Kosova i da je taj sud potvrdio legalnost te odluke zbog čega je, kako je kazao, licemerno da Beograd pita sud za stav, a zatim ne poštuje sudsku odluku.

Kako je ocenio, odnosi sa Beogradom ostaju teški, ali je vlada u Prištini uverena da odnosi mogu da se poprave samo kroz konstruktivan dijalog koji, kako kaže, treba da rezultira uzajamnim priznanjem. Da bi se stvorila atmosfera za to, kaže Konjufca, vlada Aljbina Kurtija odlučila je da ukine takse na robu iz Srbije koje je uvela prethodna prištinska vlada uz reciprocitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    24. april 2020 | 17:06

    sto Albance lecimo.... imaju Amere nek ih oni lece

  • Joja sa Kozare

    24. april 2020 | 17:36

    Drž se Dačo,hijene su veoma opasne kad su u grupi.

  • Brana

    24. april 2020 | 17:51

    Sud nije doneo presudu niti odluku već samo mišljenje a ono je glasilo da nije nelegalno to sto je Kosovo proglasilo samostalnos!Sud nije rekao ni da jeste legalno a naravno da nije rekao jer tako nesto ne postoji u svetskoj praksi niti novijoj istoriji.Prica da rezolucija UN u kojoj se odvijao ovaj sastanak vise nema vaznos je uvreda za tu instituciju i ako je ona odavno šarada ali ipak se jos samo tu nesto desava sto ovu civilizaciju odrzava na nekom nivou.Kada bi neka teroristicka organizacija donosila odluke umesto UN i ponistavala njihove rezolucije onda nema potrebe ni da postoji.Nema zaustavljanja povlacenja priznanja a Vučićeva danasnja konferencija gde na pitanje novinara o otimačini Elektro Mreza Srbije na Kosmetu uz glasanje clanica EU odgovara da se tu nista ne moze i na kraju pozdravlja prijatelje iz EU,vodi ga u propast na izborima jer se to maziva predaja.Mozes ti da imaš jak zeludac i da mudro povlađuješ neke stvari i pravis gubitke radi višeg konacnog cilja,gutas ponizenja i glumis naivja i sjabića,sve ja to razumem ali isto tako sve ima i svoje granice a ovo je jedna od njih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA