"Vlada je uradila dobar posao tokom krize": Godfri o borbi Srbije sa korona virusom

Godfri je kazao da mu je veoma drago što je Amerika bila u mogućnosti da pomogne Srbiji u ovoj krizi

  • 7
Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri - FOTO:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri konstatovao je danas da je situacija sa epidemijom virusa korona pokazala različite pristupe različitih zemalja u suočavanju sa krizom te je s tim u vezi pohvalio Vladu Srbije za preduzete mere.

Godfri je dodao i da ceni mišljenja onih koji govore da se sa nekima od tih mera otišlo predaleko, ali i da zbog toga ne bi kritikovao Vladu.

- Pohvaljujem Vladu u borbi protiv virusa. Uradila je dobar posao. Neki kažu da su mere suviše restriktivne i ja cenim njihovo mišljenje kao što uvažavam kritike nekih nezavisnih tela o stanju slobode medija. Svakako se nadam skorom ukidanju vanrednog stanja, kao što se svako tome nada - naveo je američki ambasador za televiziju N1.

Godfri je kazao da mu je veoma drago što je Amerika bila u mogućnosti da pomogne Srbiji u ovoj krizi.

- Komplet od šest hiljada testova deo je naše pomoći. Drugi deo su bili higijenski kompleti koji odlaze najugroženijima. Stiže još pomoći i ona stalno traje - kazao je on.

Kao posebno važno ukazao je na saradnju privatnih kompanija i naveo da je Filip Moris donirao skoro pola miliona dolara medicinske opreme, dok je, kako kaže, Majkrosoft omogućio besplatno korišćenje softvera deci.

GODFRI VUČIĆ SASTANAK GODFRI I VUČIĆ Američki ambasador u Srbiji - Foto: Tanjug/buducnostsrbijeav

Prema njegovim rečima, i Srbija je pomogla Americi na repatrijaciji državljana SAD, na čemu je, dodaje, vrlo zahvalan.

Upitan o prioritetima u srpskoj spoljnoj politici i pojedinim komentarima koji su pratili pomoć Kine i Rusije Srbiji, Godfri je rekao da je Srbija "suverena zemlja čiji narod odlučuje o prioritetima u spoljnoj politici, kao i o svim drugim pitanjima".

- Većina Srba smatram da razume da bi zemlja prosperirala od budućnosti u EU. Ali, to je na srpskom narodu - dodao je.

O dijalogu Beograda i Prištine

Godfri kaže da je optimista po pitanju nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i da je specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog, Ričard Grenel, "u stalnom kontaktu sa liderima i u Beogradu i u Prištini".

- Povratak dijalogu važan je za Vašington. Ubeđen sam da možemo ići napred i da pitanja mogu da budu rešena. To je važno i zbog puta u EU. Teško je da predvidim vreme kada bi dijalog mogao biti nastavljen. Ima posla sa formiranjem vlade u Prištini pa ćemo videti dalje - naveo je Godfri.

Uverava da politika SAD prema Zapadnom Balkanu nije promenjena.

- Zalažemo se za poboljšanje odnosa u regionu. Srpsko rukovodstvo je pokazalo pravi put deljenjem medicinskog materijala i pomoći u stručnosti u borbi protiv korone i u regionu. Bio sam impresioniran pomoći Beograda Prištini, to je bila prilika da se ide napred - zaključio je Godfri.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    29. april 2020 | 11:32

    Isto ko i ona tvoja... eno ih gutaju sapune i ispiraju grlo domestosom... stvarno, bolje nije moglo...

  • slađa

    29. april 2020 | 12:51

    Za Vašington treba da budu bitni Njujork, Ilinois, Kalifornija, a ne Beograd i Priština. Bog će se poigrati sa vama. Srbija ide svojim putem.

  • Fondacija Nikolić Dragica

    29. april 2020 | 11:47

    Eto vidite da nas i u svetu poštivaju u borbi protiv Korone.Napred Srbijo, srećan 1.Maj svim Srbima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA