≫ 

Sledeće nedelje moguće ukidanje vanrednog stanja: Vučić najavio popuštanje mera za vikend

Predsednik i premijerka Srbije će u četvrtak izaći pred Krizni štab sa novim predlozima

Vucic RTS Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "Oko" na RTS gde je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i o drugim temama koje su u vezi sa povratkom života nakon prvog talasa epidemije korona virusa.

Policijski čas od četvrtka u 18 časova do subote u 5 ujutru

Rekao je da će se sutra izaći sa jednim predlogom, a to je sve ono što su lekari i epidemiolozi tražili od državnog vrha.

- Predložićemo da sutra četvrtak počne zabrana kretanja od 18 časova i trajaće do subote u 5 ujutru, da bi zaraza u potpunosti izgubila svoju snagu. Želimo da dobijemo dan i po koji nam je važan, da imamo ispod pet odsto pozitivnih. Biće kratak, dvostruko kraći policijski čas nego što su mnogi očekivali. Petak ceo dan, penzioneri će imati dva puta da budu sami na ulici koliko god žele, a onda od subotu ujutru sve normalno do 18 sati, posle toga penzioneri. Imamo dodatno pravilo, a to je zabrana okupljanja više od pet ljudi. Na tome su lekari insistirali, posebno dr Predrag Kon - rekao je on i dodao da će se sa ovim predlogom sutra izaći pred Krizni štab.

- Ako sve bude kako treba, očekujem da vanredno stanje bude ukinuto krajem sledeće nedelje. Ako bar sedam dana se bude održao ovakav trend broja obolelih od korona virusa. To podrazumeva onda i ukidanje policijskog časa - rekao je predsednik Srbije.

Vucic RTS Printskrin: RTS

On je istakao da sve zavisi od toga kako će se epidemija razvijati i da je najbitnije ne žuriti sa odlukama, naročito ako se vidi kako se u nekim zemljama vratila zaraza.

O izborima u Srbiji

Posle ukidanja vanrednog stanja će se govoriti o izborima u Srbiji. U ponedeljak će biti održan sastanak sa predstavnicima političkih stranaka, posle čega će sve ići po daljoj proceduri, kako Ustav i zakon kažu, rekao je predsednik Srbije i poručio da je uvek otvoren za razgovore.

- Potpuno je izvesno da do 15. juna neće biti političkih skupova u Srbiji, niko neće da se igra sa zdravljem ljudi - rekao je Vučić i dodao da je time najviše oštećena Srpska napredna stranka.

O vanrednom stanju i Skupštini

Imali smo dilemu oko sednice Narodne skupštine i dobijali kritike jer nije zasedala, rekao je predsednik Srbije i dodao da je siguran da Ustav Srbije nije prekršen time što Narodna skupstina nije uvela vanredno stanje pre mesec i po dana.

Podsetio je da je u Skupštini i tada postojala većina za takvu odluku, te ističe da je to učinjeno kako bi se sačuvala zemlja i životi ljudi.

On je ukazao da ni tada, kao ni sada, nije bilo nikakvih političkih problema ni da skupština donese odluku o uvođenju vanrednog stanja, ali je, kaže, ta odluka doneta kako bi se hitro reagovalo, sačuvala zemlja, poslanici i zaposleni u parlamentu, kao i da bi se pokazalo kolika je ozbiljnost situacije.

Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U svakom slučaju, kaže, poštovaće se stav Ustavnog suda po tom pitanju.

Vučić je za RTS rekao da je pre uvođenja vanrednog stanja postojala dilema na koji način to da se uradi, ali da nije bilo dileme da je potrebno uvesti vanredno stanje, a ne vanrednu situaciju, između ostalog i zbog toga što je vojska postavljena da čuva granice, migrantske centre, kao i zbog drugih stvari.

- Ne dovodi se u pitanje da li je bilo potrebno vanredno stanje, već se postavlja pitanje da li je bilo potrebno u Skupštini Srbije ili ne - rekao je Vučić, a zatim pročitao član 200 Ustava Srbije, navodeći da je siguran da zakon nije prekršen, jer postoji ustavna mogućnost kakva je primenjena.

U članu 200 Ustava Srbije se, između ostalog, navodi da, kada Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Dalje se u tom članu navodi da, kad odluku o vanrednom stanju nije donela skupština, skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

Vucic RTS Printskrin: RTS

Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Vučić ističe je to bilo u vreme kada se ubrzano širila epidemija u Srbiji, između 13. i 15. marta i kada "imamo svakako jednog potvrđeno zaraženog poslanika" i kada nismo bili sigurni kako da rešimo sve probleme, kako da napunimo prodavnice, nabavimo respiratore i kako da izgradimo i obezbedimo bolnice...

Dodaje da je uvek najlakše biti general kada bitka prođe, kao i da se vlast rukovidila interesima i tih ljudi.

- Mi smo imali većinu tada, kao što smo je imali i danas u skupštini i nismo imali nikakvih političkih problema, ali smo to uradili da bi sačuvali svoju zemlju i te ljude - poručio je.

O respiratorima

- U ovom trenutku imamo 675 kliničkih respiratora i 375 u našim magacinima u Kini, koji samo čekaju da budu dopremljeni - rekao je predsednik Srbije i naglasio da je naša zamlja obezbeđena u potpunosti što se toga tiče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka R.

    29. april 2020 | 22:38

    Predsednice Vucicu svaka ti cast ! Svaka rec na svom mestu ko u Njegosa ,! Ziv i zdrav bio ..sve ce proci ..pa i corona ..ko ozbiljno shvati situaciju pobedice ! VOLIMO TE VUCICU .NAJBOLJI SI PREDSEDNIK !❤👍🙏❤❤❤❤

  • Mića Pancevo

    29. april 2020 | 20:45

    Bravo za predsednika!!!Zivela Srbija ,ziveo njen vodja!!!

  • Janko

    29. april 2020 | 23:03

    I ovom zlu od virusa dolazi kraj. Bitno je da je država stala u zaštitu svih nas i preuzela neophodne mere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA