≫ 

"Hvala Norveškoj i EU, ovo ide na jug": Vučić prisustvovao primopredaji donacije medicinske opreme

Primopredaja opreme obavlja se u magacinu "Milšed Grup"

  • 33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaju medicinske opreme koju su, za borbu protiv korona virusa, Srbiji donirala Kraljevina Norveška i Evropska unija. 

Fabrici: Danas je dan solidarnosti i saradnje

Danas je dobar dan, dan solidarnosti i saradnje, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. On je ukazao da nije samo Srbija pogođena virusom korona, već cela Evropa i svet, te da su svi odlučni da se bore i da sarađuju u borbi protiv Kovida 19.

- EU je uz Srbiju od prvog dana u ovoj borbi - istakao je Fabrici i podsetio da je prvi ugovor potpisan sa Srbijom još 20. marta, a po kojem je EU pokrila troškove transporta više kargo aviona, do danas njih 12, koji su dopremili 500 tona opreme.

Takođe, podsetio je da je 3. aprila , zajedno sa UNOPS-om, potpisao sa ministarkom Jadrankom Joksimović, ugovor vredan 4,9 miliona evra, za pokrivanje transportnih troškova, ali i za nabavku preko potrebne medicinske opreme širom sveta.

EU NORVEŠKA DONACIJA JELSTAD, FABRICI, DAČIĆ, ALEKSANDAR VUČIĆ Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Naša donacija se nije odnosila samo na respiratore već i na drugo. Podrazumevala je 130 trijažnih kontejnera koji su širom Srbije postavljeni ispred bolnica, zatim maske, beskontaktni toplomeri, reagensi… Sve je to dolazilo u aprilu i dolaziće tokom maja - rekao je Fabrici.

On je ukazao da pandemija nije “pod stres” stavila samo zdravstvene sisteme, već i privrede, te da se zato razgovara sa predstavnicima vlada i evropskim institucijama kako da se pomogne oporavak pridvrede i normalizaciji stanja.

Fabrici je istakao da je juče, u okviru priprema za sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, Evropska komisija predstavila znajčajan paket finansijske pomoći od 3,3 milijarde evra, u vidu donacija i pomoći ne samo zdravstvu, već i oporavku ekonomije, u saradnji sa EIB.

Dodao je da je predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla da EU ima posebnu obavezu prema zemljama Zapadnog Balkana, s obzirom da je njihova budućnost usmerena na EU, te se stoga prema tim zemljama mora pokazati poseban vid solidarnosti i saradnje.

EU NORVEŠKA DONACIJA FABRICI, VUČIĆ, JELSTAD Oprema - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Hvala predsedniku Vučiću na rečim zahvalnost, za sav posao koji EU radi ovde, kao i UNOPS-u, ali i Norveškoj, koja je deo velike evropske porodice - rekao je Fabrici.

Obraćanje ambasadora Kraljevine Norveške

Ambasador Norveške u Beogradu Jern Eugene Jelstad izrazio je zadovoljstvo što je Norveška pomogla Srbiji u prvoj fazi izbijanja epidemije, ocenjujući da je to bio momentalni akt solidarnosti, koji je duboko ukorenjen u dugotrajno prijateljstvo između naša dva naroda.

Jelstad je rekao da će osim medicinske opreme, čiji je deo u vidu respiratora i monitoring instrumenti danas stigao u Staru Pazovu, Srbija od Norveške dobiti još sredstva za suzbijanje društvenih i ekonomskih posledica virusa korona.

- Pošto se postepeno uspostavi normalizacija i kada budemo imali veće analize o društvenim i ekonomskim posledicima ove krize, Norveška će nameniti sredstva Srbiji za socijalnu i ekonomsku stabilizaciju sa fokusom na inovacije, obezbeđivanje radnih mesta i izgradnju kapaciteta, kako bi se osigrala ekonomska aktivnost, smanjila nezaposlenost i stvorila nada - rekao je ambasador.

Podseća da je pre šest nedelja obavestio predsednika Aleksandra Vučića o odluci Vlade Norveške o dostupnosti više milionskih sredstva za Srbiju, kako bi pomogli srpskim državnim organima u borbi protiv pandemije i u spasavanju života građana.

- Svi smo videli kako se ovaj virus brzo širi u svim delovima sveta i kako je preplavio čak i najotpornije zdravstvene sisteme. Posle svega ovoga, moramo da se usrsredimo na visoko-kvalitetnu klničku negu, a naročito na jedinice intenzivne nege čime ćemo umanjiti mortalitet i usled drugih uzroka bolesti - naveo je Jelstad.

EU NORVEŠKA DONACIJA JELSTAD, FABRICI, DAČIĆ, ALEKSANDAR VUČIĆ Jern Eugen Jelstad - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da je na molbu predsednika Vučića značajan deo norveških sredstava namenjen upravo za jedinice intenzivne nege u Srbiji, kako bi povećali njihove kapacitete.

Prioritet je bio, ističe ambasador, nabavka kliničkih respiratora kako bi podržali pacijente koji su na intenzivnoj nezi u kritičnom stanju, ali i, takođe, nabavka instrumenata za monitoring koji služe za praćenje pacijenata u teškim stanjima.

- Ja sam ponosan i srećan što smo od prve faze izbijanja epidemije u Srbiji uspeli da delujemo na prikladan način i da obezbedimo sredstva. Ovo je bio momentalni akt solidarnosti koji je duboko ukorenjen u dugotrajno prijateljstvo između naša dva naroda - naglasio je Jelstad.

Dodaje da je medicinska oprema u Srbiji kasnila zbog, kako kaže, “brutalnih uslova” na međunarodnom tržištu za sofisticiranu zdravstvenu opremu.

Danas je, ističe Jelstad, isporučeno 50 monitoring instrumenata, kao i veliki broj visoko-tehnoloških respiratora, dok će mnogo više, najavljuje, stići tokom narednih nedelja.

Ambasador se zahvalio i organizaciji UNOPS na njihovoj podršci u ovaj nabavci opreme.

Kaže da Norveška pomaže Srbiji u borbi protiv virusa korona i tako što daje podršku ranjivim grupama u lokalnim zajednicima, sprečavanje infekcije i opremama za testiranje.

- Želeo bih da istaknem da borba protiv virusa korona mora biti globalno solidarna i svet mora da koristi efikasnu dijagnostiku, tretmane i vakcine - naveo je ambasador.

Navodi da je Norveška do sada izdvojila 350 miliona dolara za pronalazak vakcine i za tehnike dijagnostike.

- Nadam se da ćemo vratiti svetu stanje normalnosti, radujemo se da se to desi i da će svi moći da povrate svoje živote i uživaju u čudu od života -zaključio je Jelstad.

"Učestvovaću na video samitu EU o Zapadnom Balkanu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da će 6. maja učestvovati na video samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će učesnici na tom sastanku učvrstiti međusobne odnose.

- Mi imamo velika očekivanje od ovog razgovora, od samita 6. maja. Važno je da razgovaramo i o političkim i ekonomskim prilikama. Mislim da ću kao predsednik Republike učestovati na tom video sastaku ili video konferenciji - rekao je predsednik Srbije.

EU NORVEŠKA DONACIJA FABRICI, VUČIĆ, JELSTAD Dopremljena oprema - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izrazio je uverenje da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.

"Srbija se sprema i za drugi talas epidemije"

Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa kovidom19, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije.

On je rekao da danas stiže 50 respiratora i 100 monitora, kao i da će stići kasnije još 70 respiratora.

- Srbija se sprema već za drugi talas, a ovaj magacin je danas najpuniji. Srbija je spremna, pošto smo uspeli sebe da obezbedimo, ali i drugima da pomognemo - rekao je Vučić i istakao da ništa od toga ne bismo uspeli da nije bilo velike pomoći naših prijatelja.

EU NORVEŠKA DONACIJA JELSTAD, FABRICI, DAČIĆ, ALEKSANDAR VUČIĆ Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istakao je da ćemo imati mnogo respiratora, kao i kreveta intenzivne nege u budućosti, po čemu će se meriti snaga jednog zdravstvenog sistema.

Rekao je da ćemo biti potpuno opremljeni za plućne, kardiovaskularne, kao i onokološke bolesti.

- Ponosićemo se našim zdravstvenim sistemom u budućnosti - poručio je Vučić.

Predaju opreme prisustvuju i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA