≫ 

Pomogli su nam da vidimo da nismo sami: Vučić i Čen Bo posle sastanka sa kineskim lekarima

Predsednik Srbije i kineska ambasadorka Čen Bo razgovarali su i sa timom kineskih lekara i stručnjaka

  • 33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kako bi razgovarali o rezultatima zajedničke borbe protiv epidemije korona vurusa u Srbiji i pomoći koju je Kina pružila našoj zemlji.

Vučić i ambasadorka Čen Bo razgovarali su i sa timom kineskih lekara i stručnjaka koji su pre više od mesec dana došli u Srbiju kako bi pomogli u borbi protiv Kovida 19.

Posle sastanka predsednik i ambasadorka obratili su se medijima. 

Obraćanje ambasadorke Čen Bo

Kina i Srbija su ne samo partneri u zajedničkoj borbi protiv virusa kovid19, već će biti partneri i na putu ekonomskog oporavka, poručila je ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Kineska strana je posle razgovora dvojice predsednika, Si Ðinpinga i Aleksandra Vučić, odlučila da još jednom produži boravak kineskih lekara u Srbiji, rekla je Čen i dodala da će se oni i dalje zajedno sa prijateljima u Srbiji i kolegama boriti protiv virusa.

VUČIC CEN BO SASTANAK KINESKI STRUČNJACI Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je, posle sastanka sa predsednikom Vučićem i razgovora sa timom kineskih lekara i stručnjaka, čestitala građanima Srbije i rekla da se dve zemlje pod rukovodstvom dvojice predsednika bore razme uz rame protiv kovida19, kao i da oni ovih danas održavaju intenzivnu komunikaciju.

Kako je rekla, dvojica predsednika su u više navrata razmenili pisma i obavili telefonske razgovore.

- Obe strane se međusobno podržavaju i pomažu jedna drugoj - naglasila je ambasadorka.

Dodaje da je raduje što u Srbiji ima sve manje pozitivnih slučajeva na virus, kao i da je grupa kineskih medicinskih stručnjaka, koja je stigla u Srbiju 21. marta deslilo iskustvo sa srpskim kolegama kako bi se epidemija stavila pod kontrolu i lečili oboleli.

- Hvala sprskoj strani, Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na poverenju - poručila je Čen.

Napomenula je da kineska preduzeća aktivno učestvuju u saradnji dve zemje u borbi protiv virusa istakla da je zajednička izgradnja laboratorija "Vatreno oko" odličan primer, pošto će sa njima biti značajno povećan kapacitet za testiranje, a stvorena je i nova mogućnost za dalju saradnju.

VUČIĆ CEN BO SASTANAK CEN BO I VUČIĆ Predsednik Srbije i kineska ambasadorka - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Danas sam razmenila mišljenje sa Vučićem o bilateralnim odnosima dve zemlje u oblasti infrastruktre, turizma, inovacija i trgovine. Razmenili smo mišljenje i o tome kako se povezuje naša bilateralna saradnja u okviru inicijative Pojas i puta i mehanizma 17 plus 1, kao i o ekonomskom oporavku - rekla je ona.

Ona je uverena da će Kina i Srbija biti partneri i na putu ekonomskog oporavka.

Dodala je da je danas praznik i u Kini i Srbiji i čestitala građanima praznik.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas ogromnu zahvalnost lekarskom timu kineskih stručnjaka, koji su šest nedelja proveli u Srbiji i pružili veliku pomoć našoj zemlji u borbi protiv virusa korona, i epidemiološku, ali i psihološku, jer smo videli da nismo sami.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. #Serbia #ChinaA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Šest nedelja su ovde, ni u jednoj drugoj zemlji nisu toliko ostali - primetio je Vučić obraćajući se nakon sastanka sa kineskim lekrima i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Predsednik je ukazao da su nam kineski lekari mnogo pomogli znanjem, iskustvom, savetima, ali su, kaže, pokazali i neverovatnu marljivost i izuzetnu posvećenost.

Bili su, kaže, u gotovo svim gradovima, dva puta u Nišu, kad god je tamo bila krizna situacija, tražili kako da se poprave mere, da se bolnice dezinfikuju, poboljša disciplina.

- Bez porodica su već šest nedelja da bi pomogli Srbiji - naglasio je Vučić.

Dodao je da su nam pomogli i u psihološkom smislu, jer su građani Srbije videli da nisu sami.

Naveo je i da će tri lekara ostati u Srbiju, dok se tri vraćaju u Kinu, ali će još tri doći iz te zemlje.

"Stižu i dva voza sa robom i opremom iz Kine"

Predsednik Aleksanadar Vučić najavio je da će u Srbiju u narednom periodu, stići dva voza iz Kine, sa različitom robom i opremom.

- Ponosan sam što sam tokom ove krize razgovarao sa predsednikom Kine Si Ðinpingom - rekao je Vučić nakon razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

- Očekujemo dva voza, od po 40 vagona, da uskoro, oko 9. maja, krenu iz Kine i da za 20-ak dana dođu u Srbiju sa robom i opremom, medicinskom, ali i po ranijim ugovorima iz drugih oblasti - rekao je Vučić.

On je podsetio da je kineska vlada Srbiji omogućila nabavku opreme pod povoljnim cenama, kliničke respiratore i drugo, te podsetio da bez pomoći Kine, ne bismo mogli ovako da se borimo protiv Kovida 19.

VUČIĆ CEN BO SASTANAK CEN BO I VUČIĆ Vučić je podsetio da je kineska vlada Srbiji omogućila nabavku opreme pod povoljnim cenama - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To je za nas u tom trenutku bio spas i nećemo to zaboraviti - rekao je Vučić.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata koji su se u Vuhanu borili protiv zarazne bolesti Kovid-19 stigli su u Srbiju 21. marta, kada je iz Kine dopremljen i prvi kontigent medicinskog materijala i opreme. Kako je ranije najavljeno, deo tima kineskih eksperata danas se vraća u Kinu.

Kineski stručnjaci su tokom boravka u Srbiji obilazili kovid bolnice širom zemlje i srpskim kolegama prenosili svoja iskustva u prevenciji i suzbijanu epidemije, a pomagali su i u pokretanju laboratorije Vatreno oko u Kliničkom centru Srbije, koja je donacija Kine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    1. maj 2020 | 11:33

    Mnogo znaci kad znas da na nekoga mozes da se oslonis!

  • Brane

    1. maj 2020 | 19:05

    Uz pomoć Kine Srbija je znatno uvećala broj testiranih ljudi a to je jedna od bitnih stvari za pobedu nad koronavirusom.

  • Nn

    1. maj 2020 | 12:41

    Kina je pruzivsi nam pomoc kada nam je najvise trebalo i pruzajuci pomoc i dalje pikazala veliko prijateljstvo i covecnost, zauvek smo zahvalni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA