≫ 

"Ako izbace vakcinu za koronu u septembru, garantujem da je to smišljeno mnogo ranije"

Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče - rekao je šef srpske diplomatije

  • 53
Ministar Ivica Dačić na predavanju studentima pravnih fakulteta i studentima FPN Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Očekuje se da Skupština Srbije ukine vanredno stanje, ali to se neće desiti pre nego što struka kaže kada je za to vreme, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za tv Prvu.

Dačić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi to moglo da se dogodi krajem sledeće nedelje.

- Moraćemo da prilagodimo ceo život toj nekoj novoj situaciji. NIie moguće da se život zamrzne, ove mere će ostati nešto duže na snazi. Čak u Americi kažu da će socijalno distanciranje ostati do naredne godine, normalnost će biti shvaćena drugačuje - rekao je šef diplomatije.

"Ako je cilj da se prodaju vakcine, onda su ovakve teorije zavere normalne"

Ako je cilj svega da se svi vakcinišu i da se prodaju vakcine, onda je normalno da imate ovakve teorije zavere, rekao je ministar Dačić.

Rekao je da lekari imaju različita mišljenja o vakcinama i da to ne treba slušati. Podsetio je da je tražena vakcina za svinjski grip i da je bilo hapšenja zbog afera.

- Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče. Ja ću se vakcinisati kada vakcina bude međunarodono verifikovana - izjavio je on i istakao nekoliko puta da nisu u pitanju teorije zavere, nego život.

Antitela, test, laboratorija, epruveta,koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Ova pandemija je još daleko od velikih pandemija. Od svinjskog gripa je umrlo od 170 do 500 hiljada ljudi. Neću da kažem da su preterane mere, ali se pitam zašto je to tako. Da li nam sledi još gori scenario. Ako neko izbaci vakcinu u septembru, ja mogu da vam garantujem da je to smišljeno mnogo ranije. Nemoguće da je to za tako kratko vreme - zaključio je on.

Kada će biti otvorene granice?

Šef srpske diplomatije je rekao da ćemo sa Mađarskom otvoriti granice, dok je još nepoznanica kada su ostale zemlje u pitanju.

- Nekim ljudima je moć udarila u glavu, ministar BiH najavio je hapšenje, sad ljudim treba pomagati. Svima smo poslali notu sa merama koje smo doneli, usaglašeno sa Mađarskom samo. EU nije u planu da donese zajedničku odluku, verovatnoće svaka sama, ali vi ne možete da krenete. Ljudi mogu da izlaze iz Srbije, ali gde će da idu? - rekao je Dačić i podsetio da Hrvati nisu odgovorili još na notu.

Granica Nikelsdorf Mađarska Austrija Foto: Tanjug/AP

Rekao je da su ovo situacije kada treba da se utvrde ponašanja u narednom periodu kakave će biti avio, železnički saobraćaj, ali da nedostaju preporuke na globalnom nivou.

- EU nema jedinstveni stav niti će ga imati. Nije postojala solidarnost, da ne pričamo o merama koje će se primenjivati - rekao je on.

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    2. maj 2020 | 12:15

    Jel teorija zavere da ces nauciti engleski do septembra, da si najduze na vlasti a nikada nisi kriv?

  • lilit

    2. maj 2020 | 11:26

    Koja "pamet"? Zato nama u Srbiji i ide ovako "uspešno"!

  • Licemerka

    2. maj 2020 | 11:13

    Svaka mu čast a kako je pričao o virusu! Svi mislimo da je to tako!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA