≫ 

Dačić položio venac na grob Josipa Broza Tita

U znak sećanja na Josipa Broza Tita, predsednika i generalnog sekretara partije čiji je politički naslednik Socijalistička partija Srbije - naveo je on u poruci

  • 18

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić položio je danas venac na grob Josipa Broza Tita.

Dačić je tom prilikom istakao da je njegova partija pravni naslednik Komunističke partije na čijem je čelu bio Broz.

- U znak sećanja na Josipa Broza Tita, predsednika i generalnog sekretara partije čiji je politički naslednik Socijalistička partija Srbije - naveo je on u poruci.

Na današnji dan pre tačno 40 godina umro je Josip Broz Tito. Neprikosnoveni lider, doživotni predsednik SFRJ i ratni komandant preminuo je samo tri dana pre svog 88. rođendana.

U Jugoslaviji je tada nastao muk,  proglašena je sedmodnevna žalost, a kolone ožalošćenih čekale su prolazak Plavog voza sa posmrtnim ostacima Tita.

Josip Broz Tito je sahranjen 8. maja. Sahrani su prisusvovale 124 zvanične državne delegacije, na čijem čelu se nalazilo 38 kraljeva i predsednika, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest predsednika parlamenta, deset premijera, tri potpredsednika vlada, 12 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 21 državni funkcioner.

Među istaknutim liderima koji su prisustvovali sahrani bili su predsednik Prezidijuma VS SSSR Leonid Brežnjev, potpredsednik SAD Volter Mondejl, predsednica Vlade Indije Indira Gandi, predsednik DNR Koreje Kim Il Sung, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Tačer, suprug kraljice Elizabete II princ Filip, kralj Jordana Husein, predsednik Iraka Sadam Husein, predsednik SR Rumunije Nikolaje Čaušesku, lider Zimbabvea Robert Mugabe...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    4. maj 2020 | 14:55

    Sve pohvale Ivici Dacicu, za secanje posle 40 godina na Tita i njegovu vladavinu. Ako mi stariji gledamo na tadašnji zivot u Jugoslaviji, mozemo slobodno reci da smo ziveli sasvim dobro!!? Sa crvenim pasosem mogao si putovati u bilo koju zemlju sveta bez vize?! U parku si mogao spavati bezbedno da Te niko ne pipne.?! Zato Dacicu svaka Ti cast za posetu večnoj Kuci Josipa Broza Tita.

  • Bisenija

    4. maj 2020 | 15:18

    Lep gest. Medjutim, Dača meša lonce i poklopce. SPS je nastao iz SKS. Pravni naslednik nikada zvanično nije javno potvrdjen. Da li je to Pokret SKJ ili Jul? Bitno je da ste zgrade i imovinu pojeli. Gde je dokumentacija PCKSKJ i njenih zaposlenih Dačicu ako je SPS pravni naslednik SKJ? Masa zaposlenih je oštecena i jer nigde nema dokumentacije iz radnog odnosa. Tvoji u SPS "peru ruke", Arhiv Jugoslavije takodje! Sta je sa nocem SKJ?

  • salko

    4. maj 2020 | 17:14

    Aferim Dacicu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA