≫ 

Srbija na izbore izlazi 21. juna: U maju bez velikih političkih skupova, uključuju se i epidemiolozi

Predsednik Srbije saopštio je da je postignut dogovor na sastanku sa predstavnicima političkih stranaka

U Palati Srbija održan je sastanak predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile učešće na izborima.

Predsednik Srbije saopštio je posle sastanka da postignut dogovor da se parlamentarni izbori u Srbiji održe 21. juna.

- Izašli smo u susret strankama koje su želele još tih nekoliko dana da se spreme za izbore. Dakle, izbori u Srbiji biće 21. juna. Ono što postoji kao problem za jedan deo političkih stranaka je dostupnost notara. Svih devet lista koje su već skupile potpise složile su se da pored notara i opštinski zapisničari mogu da overavaju te potpise - rekao je Vučić.

Na taj način biće skraćeno trajanje čitavog procesa budući da je ograničen broj notara.

Ono što je izvesno je da u maju neće biti političkih skupova, bar ne većih i to u zatvorenom prostoru, a kako je rekao predsednik Srbije, za jun će konsultovati struku, posle čega će biti odlučeno.

Dogovoreno je i da se donese uputstvo uz konsultovanje epidemiologa kako da se, na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji.

 
 
 
View this post on Instagram
"Razgovarali smo o tome kako i na koji način je najbolje, poštujući Ustav i zakone naše zemlje da raspišemo izbore. U skladu s tim izbori će biti održani 21. juna 2020. godine, reč je parlamentarnim i lokalnim izborima. Ovo je naša demokratska obaveza i demokratsko pravo. Donećemo uputstvo za sprovođenje izbora, konsultovaćemo struku, kako da se obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji. Za mene je važno, kao predsednika Republike Srbije, posle ovog teškog perioda, da obezbedimo demokratsku atmosferu i da obezbedimo parlament i Vladu koja će da služi interesima građana Srbije. Želim kao predsednik Republike Srbije svim učesnicima dobru kampanju i uspeh na izborima." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i mogućnošću da predstave svoje planove i programe - poručio je Vučić i zamolio za solidarnost i korektnost.

Na sastanku svi predstavnici stranaka koje su najavile učešće na izborima

Na sastanaku su, između ostalih, učestvovali lider SPS Ivica Daćić, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanik Muamer Zukorlić, lider JS Dragan Marković Palma, Bojan Kostreš iz LSV, Marko Đurišić koji predstavlja UDS...

SRS je zastupao poslanik Aleksandar Šešelj, a učestvovali su i predsednik DSS Miloš Jovanović, kao i član Predsedništva pokreta "Metla" Novica Antić, predstavnica Zavetnika Milica Đurđević, Aleksandar Šapić ispred SPAS-a.

Odazvali su se i predstavnici SVM Ištvan i Balint Pastor, Milan Stamatović iz "Zdrave Srbije", kao i predstavnici Pokreta "1 od 5 miliona".

Predsednik Vučić je sinoć rekao da bi izbori mogli da budu 14. ili 21. juna i potvrdio da će danas o svemu u vezi izbora razgovarati sa predstavnicima opozicije.

On je u subotu rekao da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora, koji se moraju poštovati.

Podsetimo, izbori u Srbiji raspisani su 4. marta, a građani su na birališta trebali da izađu 26. aprila. Ipak, zbog epidemije korona virusa, najpre je uvedeno vanredno stanje 15. marta, da bi se dva dana kasnije, na zajedničkom sastanku predsednika Vučića i predstavnika stranaka, postigao dogovor da se sve izborne radnje obustave dok traje epidemija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    4. maj 2020 | 21:45

    Izacicemo i izabrati ono u sta verujemo.A to je politika A.Vucica.

  • Natalija

    4. maj 2020 | 23:17

    Ne interesuje me politika ali tražim da se bagra huliganska koja se sa bakljama preselila sa stadiona na krovove zgrada pohapsi. To je ista bagra koja se tuče svim i svačim međusobno, koja nasrće na sugrađane ako ih se samo i pogleda... Zato apel na nadležne: pohapsite tu bagru koji su nam krvovove zgrada pretvorili u stadion!

  • Rale

    4. maj 2020 | 18:08

    Ne znam ni što zasedaju kad svi znamo pobednika.. Opozicija neće preći ni 10%.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA