Brnabić: Srbija donira 2 miliona evra za razvoj vakcine protiv korone

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije sa ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije Kovid – 19, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju

  • 3

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je na međunarodnoj onlajn konferenciji "Coronavirus Globale Response" povodom pandemije Kovid - 19.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije sa ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije Kovid – 19, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju.

Srbija će donirati dva miliona evra za razvoj vakcine protiv virusa Kovid-19 i podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u borbi protiv pandemije, poručila je danas predsednica vlade i precizirala da će jedan milion evra biti namenjen razvoju vakcine, a drugi million Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

- Ja sam vrlo, vrlo srećna što smo ujedinjeni u solidarnosti protiv zajedničkog neprijatelja Kovid-19. Zahvalni smo na pomoći koju nam je EU pružila u ovim teškim vremenima i nadam se da ćemo svi videti svetlo na kraju tunela - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbiji čast i zadovoljstvo da zajedno sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i da pruži svoj doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije.

Poručila je da naša zemlja ostaje posvećena partnerstvu sa Evropskom unijom, da će deliti svoja naučna znanja i dostignuća sa evropskim i partnerima širom sveta, i da se nada da će i građani i nacionalne privrede uspešno prebroditi aktuelnu krizu.

Brnabić se zahvalila predsednici EK Ursuli fon der Lajen što je pokrenula ovakvu akciju i okupila vodeće svetske lidere u borbi protiv globalne zdravstvene krize koja iziskuje globalni odgovor, a svoje izlaganje završila je replikom iz filma "Ratovi zvezda" i učesnike konferencija pozdravila sa "Neka sila bude s vama".

Na skupu su govorili generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Evropskog saveta Šrl Mišel, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gerbrejejisus, nemačka kancelarka Angela Merker, francuski predsednik Emanuel Makron, japanski premijer Šinzo Abe, britanski Boris DŽonson, i mnogi drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    4. maj 2020 | 22:58

    2.000.000 € donirate tudje pare poreskih obveznika a narod u bed. Gde vam je mozak i onih koji vas biraju.

  • Boban

    5. maj 2020 | 15:17

    Pa sta ih briga razbacuju se lako parama kad to ionako nisu njihove pare pa mogu da se razbacuju sa njima a kad bi iz svog dzepa morali dati onda bi bili manje rasipni!. Ako i zafali para nije problem izbacice par porodica iz kuce, rasprodati im imanja posto zasto i malo narodu natovariti na ledja druge harace da bi se posle hvalili kako smo razvijeni i ima se para a dug drzave sve veci i narod sve gore zivi umesto bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA