≫ 

Vučić sutra učestvuje na virtuelnom samitu Evropska unija - Zapadni Balkan

Samitom predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel

  • 19
Aleksandar Vucic, Sastanak opozicie Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na video konferencijskom Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Virtuelni samit EU i zapadnobalkanske šestorke, kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, biće održan sutra popodne od 16.30 do 19.30 sati.

Kako je ranije saopšteno iz Zagreba, uz zvaničnike 27 država članica EU, učešće na sastanku potvrdili su predsednik Srbije, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Samit 20 godina posle 

Sutrašnji virtuelni samit država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana održava se 20 godina nakon zagrebačkog skupa 2000. godine, kada je održan prvi sastanak zvaničnika EU van njenih teritorija.

Tri godine nakon Zagreba, u Solunu je 2003. godine ponovno odražan samit EU-Zapadni Balkan, a potom je usledila 15-godišnja pauza, sve do 2018. godine kada je takav skup održan u Sofiji.

Hina tim povodom piše da od zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridružavanja, to jest država nastalih raspadom Jugoslavije bez Slovenije, plus Albanija, a kojima je u Solunu obećena evropska perspektiva, jedino je Hrvatska uspela da postane članica.

Agencija podseća da trenutno pregovore o pristupanju Uniji vode Srbija i Crna Gora, a da je pre nešto više od mesec dana Savet EU odlučilo da otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, uz napomenu da još uvek nije određen datum održvanja prve konferencije o pristupanju.

Bosna i Hercegovina je 2016. podnela zahtev za članstvo, a Evropska komisija je o tom zahtevu objavila mišljenje s dugim popisom zadataka koje ta država mora da obavi da bi dobila status kandidata za članstvo.

Hina konstatuje da je nakon BiH tzv. Kosovo je u, kako kažu, najgoroj situaciji, jer osim što tzv. kosovsku nezavisnost ne priznaje pet zemalja članica EU, građani kosovske teritorije jedini su u regionu koji u EU ne mogu da putuju bez viza.

Podseća se da je prvobitno bilo planirano da Komisija na sutrašnjem virtuelnom Zagrebačkom samitu predstavi ekonomski i investicioni plan za zemlje regiona, kojim bi se nastojao pokrenuti dugoročni oporavak, podsticanje privrednog rasta i podrška reformama potrebnim za dalji napredak na putu ka EU.

To je, međutim, sada odloženo zbog pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jsrt

    5. maj 2020 | 14:32

    Sastanak koji će unaprediti saradnju zemalja regiona sa EU.

  • Marko

    5. maj 2020 | 14:38

    Hvala na obavestenju. Nadam se da ce predsednik predstaviti zemlju najbolje moguce.

  • Zoran Tomasev

    5. maj 2020 | 14:12

    Treba Srbija da učestvuje na ovakvim samitima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA