Vučić telefonom razgovarao sa predsednicom Gruzije: Ovo su bile teme

Predsednik Vučić je zahvalio predsednici Zurabišvili na principijelnom stavu Gruzije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

  • 35
Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabišvili o pandemiji korona virusa, odnosima dve zemlje i evropskim integracijama.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će se Srbija i Gruzija uskoro izboriti sa epidemijom korona virusa i vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, što bi omogućilo i intenziviranje saradnje dveju zemalja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja diplomatske kancelarije Gruzije u Beogradu, jer to omogućava direktnu komunikaciju dveju zemalja i dogovore o različitim aktivnostima koje doprinose razvoju bilateralnih odnosa.

Vučić je najavio i da će uskoro, sa istim ciljem, u Tbilisiju biti otvorena diplomatska kancelarija Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio predsednici Zurabišvili na principijelnom stavu Gruzije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i glasajući protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

U isto vreme je istakao principijelnu poziciju naše zemlje da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić i predsednica Zurabišvili razgovarali su i o evropskim integracijama, izrazivši međusobnu podršku na evropskom putu, odnosno u saradnji sa Evropskom unijom, koju Gruzija ostvaruje kroz program Istočnog partnerstva.

Dvoje državnika su izrazili zadovoljstvo što je prošle godine počeo sa radom Mešoviti komitet za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, jer potencijali za saradnju u toj oblasti nisu iskorišćeni i robna razmena je skromna.

Oni su se saglasili da prioritet ima saradnja u oblasti energetike, poljoprivrede, građevine, turizma i informacionih tehnologija, saopštila je SLužba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je rekao predsednici Zurabišvili da je očekuje u Srbiji krajem juna, kako bi zajedno obeležili godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    5. maj 2020 | 20:08

    Sa prijateljima uvek otvoreno i korektno.Nadamo se vecoj saradnji sa Gruzijim

  • Čakoleski Nikola

    5. maj 2020 | 19:12

    Gruzija nam je uvek bila iskreni prijatelj.

  • dasa

    5. maj 2020 | 18:16

    verujem da ce obe zemlje uspesno zavrsiti borbu protiv strasne korone tj virusa COVIDA19

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA