≫ 

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji!

Ova odluka će, posle objavljivanja u Službenom glasniku stupiti na snagu, što praktično znači da više neće biti policijskog časa i da se ukida angažman Vojske Srbije u civilne svrhe

Vanredno stanje na teritoriji cele Srbije ukinuto je danas, pošto je Skupština usvojila Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada Srbije.

Ova odluka će, posle objavljivanja u Službenom glasniku stupiti na snagu, što praktično znači da više neće biti policijskog časa i da se ukida angažman Vojske Srbije u civilne svrhe. Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Koje mere se ukidaju od sutra, a koje i dalje ostaju na snazi pogledajte OVDE.

Poslanici jednoglasni u odluci 

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika i nije bilo poslanika koji su glasali protiv. Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku. Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Premijerka: Stekli se epidemiološki uslovi za ukidanje vanrednog stanja

Nema razloga da u Srbiji više postoji vanredno stanje, rekla je premijerka Ana Brnabić poslanicima na početku obraćanja.

SKUPŠTINA OBRADOVIĆ INCIDENT ZASEDANJE SKUPŠTINE Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ispunjeno je svih šest kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije (SZO), po čijem ispunjenju trebaju da se ukidaju mere u nekoj državi. Kod nas je taj slučaj. Imamo sve preduslove, bilo bi neodgovorno i bilo bi kršenje zakona da vanredno stanje ostane na snazi čak i jedan dan duže. Dva Krizna štaba neće biti ukinuta, nastavljamo da pratimo savete i preporuke struke - rekla je ona poslanicima.

Kazala je i da se na dnevnom nivou beleži smanjeni broj obolelih, kao i da će taj procenta danas, nakon što budu objavljeni najnoviji podaci, imati manje od dva odsto obolelih.

Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a da ne budu u karantinu.

Kazala je i da se na dnevnom nivou beleži smanjeni broj obolelih, kao i da će taj procenta danas, nakon što budu objavljeni najnoviji podaci, imati manje od dva odsto obolelih.

Obradović izazvao incident

Sednica je u Domu Narodne Skupštine počela nešto posle 10 časova, a prekinuta je nekoliko minuta potom, kada je lider Dveri Boško Obradović stao ispred predsednice Skupštine i počeo da duva u pištaljku.

U salu je ušlo obezbeđenje kako bi izvelo napolje Obradovića, kome su izrečene dve opomene.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači potpuno ukidanje nekih mera

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa virusom korona neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama - ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je nedavno da se ukida vanredno stanje u Srbiji, ali da ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i pandemija od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja podrazumeva i vanredne mere.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi, a slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Video: Ovako izgleda poslednji policijski čas u Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    6. maj 2020 | 21:24

    Opozicija je nula. Odgledao sam celu sednicu. Sramota!

  • Mučenik

    6. maj 2020 | 22:06

    Ljudi ja kao socijalni korisnik nisam dobio ni jednu jedinu kašiku brašna! Kunem se. Živim u Bgd. Rođeni Beograđanin...

  • Desha

    6. maj 2020 | 15:29

    Kakva glupost,pa nisu ga poslanici ni ozvaničili,neka ga ukine onaj ko ga je uveo! Od poslanika i onako nema nikakve vajde,realno...Čemu služe,kao dekor za demokratiju? Mi smo jedno žalosno društvo,svaki naredni izbori me rastuže još više,jer nemaju svrhe,sve se unapred zna,iznova i iznova se dokazuje da naš glas u prisustvu milion+1manipulacije,ne vredi ništa. Bila jednom jedna zemlja, na brdovitom Balkanu.....šmrc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA