≫ 

Počeo Samit lidera EU-Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije: Srbiju predstavlja Vučić

Početkom godine samit lidera EU i Zapadnog Balkana najavljivan je kao "prekretnica" u politici proširenja i "kamen temeljac" za nove i poboljšane odnose između Unije i regiona

  • 1
Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP), na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je danas oko 11 sati.

Na video konferencijskom sastanku, govore predsednik EPP Donald Tusk, predsednica EK Ursula Von der Lajen, potpredsednici EPP Dejvid Mekalister, Hohanes Han i Marija Gabrijel, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić koji će se putem video poziva obratiti u 16:30.

Takođe, na Samitu učestvuju i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik bugarske vlade Bojko Borisov, predsednik Rumunije Klaus Johanis, predsednik Kipra Nikos Anastasijades, premijer Slovenije Janez Janša. . .

Početkom godine samit lidera EU i Zapadnog Balkana najavljivan je kao "prekretnica" u politici proširenja i "kamen temeljac" za nove i poboljšane odnose između Unije i regiona.

Kao posledica izbijanja pandemije kovid 19 samit planiran da se održi dva dana u Zagrebu postao je video konfrencija od dva sata, a virus je "pojeo" krunisanje novog početka u odnosima EU 27 i zapadnobalkanske šestorke.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Očigledno je da je reč o ustupku, koji se tiče Kosova, što potvrđuje i činjenica da su svih 27 lidera zemalja članica, uključujući Španiju, koja se ranije protivila nastupu predstavnika Kosova u zvaničnom svojstvu, potvrdili učešće.

Šta piše u nacrtu "Zagrebačke deklaracije"

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Poslednji nacrt tzv. "Zagrebačke deklaracije" ne donosi ništa što Zapadni Balkan već nije čuo i video kada je reč o obećenjima o evropskoj budućnosti regiona. Šta više, u nacrtu Deklaracije se ne pominju ni proširenje ni članstvo u EU, pa ni EU integracije.

- Deklaracija potvrđuje još jednom nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkna - navodi EU zvaničnik pred konfrenciju i dodaje se da iako proširenje neće biti tema razgovora lidera EU i Zapadnog Balkna, ono "traje i napreduje" svojim tokom.

Prema nacrtu "Zagrebačke deklaracije" u koju je Tanjug imao uvid, fokus razgovora lidera EU 27 i Zapadnog Balkna biće na "jedisntvu i solidarnosti" u borbi protiv koorna virusa. U Briselu naglašavaju da je važno naglasiti "ekstremno bliske" odnose EU i Zapadnog Balkana dok sama Delaracija podvlači da evropska "podrška i saradnja" idu mnogo dalje od onoga što su "drugi partneri obezbedili" regionu.

Evropska komisija Brisel Foto: Shutterstock

Nacrt Delaracije koju potpisuju lideri EU, uz "konsultacije" sa liderima Zapadnog Balkna, ponavljani važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na valdavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesu pocesima pomirenja i saradnje i rešavanja bilatreanih problema pri čemu se pozdravljanizbor EU Sepcijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

Već viđen je i poziv EU partnerima sa Zapadnog Balkan da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom kao i da se napreduje u saradnji Unije i regiona na rešavanju zajedničkih izazova kao što su zajednička bezbednost, borba protiv terorizma i ekstremizma, migracije, trgovina ljudima, drogom i oružjem.

- U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i stastanke na najvišem nivou između EU i Zapadnog Balkana - stoji u zaključku nacrta Deklaracije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrad

    6. maj 2020 | 13:46

    Da li ćete objaviti kako se zove drugi učesnik iz Srbije i zašto ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA