≫ 

U Srbiji je na snazi poslednji policijski čas: Kako će život u našoj državi izgledati od sutra

Policijski čas u Srbiji uveden je 18. marta, kao jedna od mera Vlade Srbije tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno zbog korona virusa

Ukidanjem vanrednog stanja u Srbiji ukida se i zabrana kretanja. Danas, 6. maja, od 18 časova počeće poslednji policijski čas za građane Srbije i trajaće, kao i do sada, do sutra, u 5 sati ujutru.

Od 18. marta, samo tri dana po proglašenju vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom, na snagu je stupila zabrana kretanja i to najpre osobama starijim od 65 godina u gradskim sredinama i osobama starijim od 70 godina u seoskim područjima.

Istog dana uveden je i policijski čas za sve ostale koji je važio od 20 časova uveče do 5 sati ujutru, svim radnima danima i vikendom.

Postepeno produžavanje policijskog časa

Ubrzo posle uvođenja zabrane kretanja, kao jedne od mera Vlade Srbije, policijski čas je produžen, i to svim danima od 17 do 5 sati ujutru, a zabranjeno je i okupljanje u parkovima, na javnim površinama i rekreacija na otvorenom.

BEOGRAD ULICE VSTANJE Od 18. marta, samo tri dana po proglašenju vanrednog u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom, na snagu je stupila zabrana kretanja - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako je tada rečeno, nedisciplina je razlog donošenja ove mere, a najavljene su još drastičnije. Takve najave su se kroz nekoliko dana i obistinile pa je policijski čas pooštren od 28. marta, a nova mera odnosila se na slobodu kretanja vikendom. Kretanje je bilo ograničeno vikendom, dakle subotom i nedeljom od 15 časova popodne do 5 ujutru. Međutim, i ona se zadržala samo jedan vikend i već sledeći je bila pooštrena, pa je policijski čas uveden od subote u 13 časova, celu nedelju sve do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Zaključavanje na 24 časa

Kako se korona virus širio, tako su se i mere zabrane kretanja pooštravale pa su građani Srbije iskusili i kako to izgleda biti zaključan prvo na 60 sati, a onda i na 84 sata.

Iako prvobitno najavljena samo za Beograd i Niš koji su u trenutku donošenja mere bili najveća žarišta, ova mera važila je za celu Srbiju. Tako da je mera zaključavanja na 60 sati važila za sve građane Srbije.

Zabrana kretanja važila je od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Saobra'ajna policija, Beograd, Vanredno stanje, Srbija Zabrana kretanja važila je od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru - Foto: Tanjug/Dragan Kujundić

Sledeći policijski čas trajaoj je još duže - 84 sata.

Do toga je došlo za vaskršnje praznike, kada smo zatvoreni u svojim domovima bili od petka u 17 časova do utorka u 5 sati ujutro.

Za koga zabrana nije važila?

Kretanje u toku policijskog časa bilo je omogućeno svima onima koji su posedovali dozvolu za to. Kretanje nije bilo zabranjeno ni poljoprivrednicima ukoliko su se nalazili na poljoprivrednoj mehanizaciji.

Kad je reč o hitnim medicinskim slučajevima zabrana kretanja nije važila, te je tako svako mogao da potraži medicinsku pomoć.

SOMBOR SOJA SETVA SETVA SOJE TRAKTOR Kretanje nije bilo zabranjeno ni poljoprivrednicima ukoliko su se nalazili na poljoprivrednoj mehanizaciji - Foto: Tanjug/Jaroslav pap

Od 15. aprila zabrana kretanja ukinuta je i za decu sa smetnjama u razvoju. Vlada Srbije donela je uredbu koja se odnosila ne samo na decu, već i na starije sa njima u pratnji. Jedina mera koje je trebalo pridržavati se bila je da nema kontakta sa ostalima. Kada je reč o ovoj uredbi nije postojalo vremensko ograničenje za šetnju. Jedino ograničenje je bilo da šetnja može biti 200 metara od adrese stanovanja.

Od 21. aprila, prvi put posle proglašenja vanrednog stanja, građani stariji od 65 mogli su da izađu napolje. Ta mera važila je tri puta nedeljno za šetnju od pola sata u terminima od 18 časova, kada je zabrana i dalje važila za sve.

Šetnja ljubimaca

Kućne ljubimce je u šetnju prvobitno bilo moguće izvoditi u rasponu od 20 do 21 sat uveče. Kasnije je ta mera izmenjena pa su ljubimci na svežem vazduhu bili od 23 do 1 sat iza ponoći radnim danima, ali i vikendom u periodu od 8 do 10 sati ujutru.

LJUBIMCI SETNJA POLICIJSKI CAS Kućne ljubimce je u šetnju prvobitno bilo moguće izvoditi u rasponu od 20 do 21 sat uveče - Foto:DRAGAN KUJUNDZIC

Kažnjeno preko 5.000 građana

Od uvođenja policijskog časa, zbog kršenja zabrane kretanja i drugih mera prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su novčane kazne za ukupno 5.689 građana.

Među osuđenima je 1.675 građana starijih od 65 godina koji su prekršili meru zabrane napuštanja stana, kao i 4.347 mlađih od 65 koji su prekršili zabranu kretanja tokom policijskog časa.

Zbog izvođenja kućnih ljubimaca mimo propisanog vremena kažnjene su ukupno 34 osobe, dok je 41 kažnjena zbog okupljanja više od dve osube na javnom mestu.

Zbog poseta parkovima, pre ukidanja ove mere, kažnjeno je ukupno 47 ljudi, dok je zbog kršenja propisa o sahranama na kojima je dozvoljeno prisustvo najviše 10 osoba, kažnjeno ukupno 12.

Beograd, Policijski Čas Od uvođenja policijskog časa, zbog kršenja zabrane kretanja i drugih mera prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su novčane kazne za ukupno 5.689 građana - Foto: Nikola Tomić

Prema podacima prekršajnih sudova širom Srbije, izrečeno je ukupno 278.063.020 dinara novčanih kazni.

Svi ovi prekršaj ustanovljeni su Uredbom o ograničenju i zabrani kretanja od 21. marta, koja je prestala da važi danom ukidanja vanrednog stanja.

Uredbom Vlade pobrojane radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara, a sudovi su za prvo kršenje Urebe izricali mahom minimum kazne, a za svako sledeće po 100.000 dinara ili više.

U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale naplatu čekati nakon pravosnažnosti presuda, jer građani imaju pravo da ulože žalbe Prekršajnom apelacionom sudu.

Mere, ipak ostaju na snazi

Sa ukidanjem vanrednog stanja stručnjaci su upozorili i da mere zaštite i socijalnog distanciranja ostaju na snazi dok je na snazi proglašenje epidemije od posebnog značaja. Tako je npr. uvedeno da u gradski prevoz neće moći da uđu osobe bez maski i rukavica.

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu kartu (bus plus) za zaposlene ili periodičnu kartu ali moraju imati potvrdu od firme da moraju da rade.

Bioskopi i pozorišta neće početi sa radom do 31. maja, a u školama neće biti nastave. Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krki99

    6. maj 2020 | 18:11

    od sutra sve po starom kafane tiketi do dugo dugo u noć...raduj se narode

  • ruralni srbin

    6. maj 2020 | 19:17

    Bilo bi zdravo po stanovnistvo, zakonom uvesti ovaj "cas" od 00-05h.Dovoljno je, mislim.

  • Stana

    6. maj 2020 | 18:11

    Tako bi volela da Grmi ,da Seva da udaraju Munje ....Da Kiša pada 40 Dana 😌 Tako sam srećna . Uvak se ismejem ko luda na Brašno kad Vetar piri 90 km/h 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA