Saradnja u doba pandemije pokazatelj dobrih odnosa Srbije i SAD: Dačić se sastao sa Godfrijem

Sagovornici su saglasni da solidarnost, kao univerzalna vrednost, ne sme biti zaboravljena ni u najtežim trenucima i da su dve zemlje to pokazale svojim primerima u ovoj krizi

  • 1
Ivica Dacic Entoni Godfri i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/OGNJEN STEVANOVIC

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD Entoni Godfri saglasili su se danas da srpsko-američka saradnja u najkritičnijim periodima krize predstavlja jasan pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa, ali i prijateljstva srpskog i američkog naroda.

Godfri je pohvalio aktivnosti Vlade Srbije u sperčavanju širenja korona virusa i solidarnost koju je iskazala Srbija, a najavio je novu pomoć SAD u vidu medicinske opreme koja bi posredstvom Svetske zdravstvene organizacije uskoro trebalo da stigne u Srbiju.

Kako je saopštilo Ministartsvo spoljnih poslova, Dačić je na sastanku sa Godfrijem ponovio da visoko uvažavamo pomoć koju su SAD uputile Srbiji u borbi protiv pandemije u vidu testova i opreme za ranu detekciju korona virusa.

Ivica Dacic Godfri je pohvalio aktivnosti Vlade Srbije u sperčavanju širenja korona virusa i solidarnost koju je iskazala Srbija - Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/OGNJEN STEVANOVIC

Dačić je informisao američkog ambasadora da je Skupština Srbije na jučerašnjoj sednici ukinula vanredno stanje koje je uvedeno 15. marta i da je nastupila faza popuštanja mera koje su donete u cilju sprečavanja širenja pandemije izazvane korona virusom.

Godrfri je pohvalio aktivnosti Vlade Srbije koje su preduzete u borbi protiv korona virusa i istakao da Vlada može biti ponosna, jer je merama koje je donosila uspela da sačuva ljudske živote.

Sagovornici su saglasni da solidarnost, kao univerzalna vrednost, ne sme biti zaboravljena ni u najtežim trenucima i da su dve zemlje to pokazale svojim primerima u ovoj krizi.

Godfri je pohvalio solidarnost koju je Srbija pokazala učešćem na donatorskoj konferenciji, kao i kroz pomoć koju je uputila regionu, a Dačić naveo da je doniranjem dva miliona evra na konferenciji "Globalni odgovor na Koronavirus" Srbija pokazala spremnost da i u najtežim trenucima pruži pomoć i drugima.

Godfri je predstavio Deklaraciju o principima Međunarodne alijanse za verske slobode i pozvao Srbiju da se pridruži ovoj inicijativi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    7. maj 2020 | 16:29

    Saradnja sps-a sa amerima i 99-te je pokazala dobru saradnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA