≫ 

Poslanici polemisali o izbornim zakonima, Obradović pokušao da blokira ulaz u Skupštinu

Na dnevnom redu sednice je Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, koje je podnela Vlada Republike Srbije

  • 31

U Domu Narodne skupštine danas je održana sednica Prvog redovnog zasedanja, a na dnevnom redu je bio Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Nastavak zasedanja biće u nedelju.

Narodna skupština razmatra i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je podnela Vlada, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

Ružić: Izmene i dopune zakona zarad očuvanja zdravlja

Obrazlažući u parlamentu predloge izmena i dopuna zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kazao je da su ta dva predloga vezana prevashodno za očuvanje zdravlja nacije od kovid 19.

Ružić je naglasio da, iako je vanredno stanje ukinuto, i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja, koje se pre svega koje se odnose na fizičko distanciranje.

MERE POSTOVANJE KORONA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar je rekao da je u takvim uslovima znatno otežano prikupljanje i overavanje potpisa birača i u obimu i u rokovima koje propisuju Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon lokalnim izborima.

Podsetio je da je za izbor narodnih poslanika potrebno 10.000 potpisa, a da su rokovi za predaju lista na oba nivoa 15 dana pre održavanja izbora.

- Postoji potreba da se omogući da, osim javnih beležnika, potpise birača overavaju opštinske i gradske uprave - rekao je Ružić.

Naveo je da Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

- Intencija je bila da se povećanjem broja ovlašćenih overitelja predupredi opasnost da dođe do većih okupljanja, da ne bude prevelik broj lica u prostorijama ili ispred nadležnih službi, što ne bi bilo poželjno imajući u vidu preporuke - rekao je Ružić.

Naglasio je da je zdravlje nacije na prvom mestu i da će i dalje preduzimati mere protiv širenja korona virusa.

Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Sada je važno da svi kao građani budemo odgovorni i naučimo da živimo sa onim što je preostalo, ali da se polako vraćamo u normalu - kazao je ministar.

Naveo je da je drugi razlog predloga izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika ''politički dogovor'' koji je, kaže, postignut na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnik svih lista koje su zainteresovane da učestvuju na izborima 21.juna.

Obradović "blokirao" ulaz u Skupštinu

Predsednik Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i simpatizeri stranke "blokirali" su danas stepenište na ulazu u Dom Skupštine Srbije, a u jednom trenutku došlo je i do guranja Obradović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je dolazio na sednicu parlamenta.

Skupština Srbije, Boško Obradović, protest Foto: Tanjug/Marija Petrović

Obezbeđenje je stalo između njih dvojice, kako ne bi došlo do većeg incidenta, a zatim su ministra Lončara “sproveli” u parlament, na glavni ulaz, ali sa bočne, a ne centralne strane.

Obradović i pristalice Dveri drže transparente “Dole vlada”, “Da li korona zavisi od izbora”, “Ne može Ðurđevdan, ali izbori mogu”, nose zastave Srbije i stranačka obeležja, i dovikuju da je predsednik Srbije "izdao Kosovo”.

Oni su, uoči početka sednice, blokirali centralne stepenice na ulazu u parlament, duvaju u pištaljke i ne dozvoljavaju poslanicima da uđu u skupštinsko zdanje, koji glavnom ulazu u Skupštinu mogu da pristupe jedino sa bočne strane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    8. maj 2020 | 12:28

    EU treba pod hitno da reaguje na fasizam Boska Obradovica.

  • beba

    8. maj 2020 | 12:20

    Plan i program Boskica se svodi na divljanje

  • Ranko

    8. maj 2020 | 11:58

    Obradović je trebao da bude uhapšen i procesuiran još kada je upao u policijsku stanicu u Guči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA