• 70

Predsednik Vučić vanredno unapredio pripadnike Vojske Srbije, zaslužne u borbi sa korona virusom

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić vanredno je unapređen u čin general-majora, a načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Srđan Petković u čin brigadnog generala

  • 70
Vanredno unapređenje

Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je danas ukaze o unapređenjima u viši čin načelnika uprava za vojno zdravstvo i logistiku Generalštaba Vojske Srbije Uglješu Jovičića i Srđana Petkovića zbog pokazane hrabrosti i uspešnog izvršavanja zadataka u borbi sa korona virusom.

Kakio je saopštilo Ministarstvo odbrane, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić vanredno je unapređen u čin general-majora, a načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Srđan Petković u čin brigadnog generala.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručili su ukaze i u ime predsednika Republike i svoje čestitali unapređenja Jovičiću i Petkoviću, kaže se u saopštenju.

Jovičić je istakao da je vanredno unapređenje u viši čin rezultat ne samo njegovog ličnog rada već i svih kolega iz vojnog zdravstva, posebno u vremenu kada je pred svima bio jedan ovako važan zadatak - borba protiv virusa Kovid-19.

- Bez kolega medicinara i kolega koje nose vojno zdravstvo, ne bismo mogli da odgovorimo zadatku koji je bio pred nama. Zahvaljujem vrhovnom komandantu, ministru odbrane i načelniku Generalštaba na tome što su prepoznali da smo se trudili da naše zadatke iznesemo do kraja i hvala im što su prepoznali i moje lično angažovanje. Ovo je za mene velika obaveza i još veća čast. Mogu da kažem i da se obavežem da ćemo raditi još bolje i da ćemo unaprediti vojno zdravstvo - poručio je general Jovičić.

Petković je rekao je da unapređenje u viši čin u karijeri svakog profesionalnog vojnog lica predstavlja poseban trenutak.

- Unapređenje predstavlja ogromno priznanje, zadovoljstvo i čast - na jednoj strani, a na drugoj - obavezu i odgovornost u izvršavanju predstojećih zadataka, zajedno s pripadnicima Uprave za logistiku, Centralne logističke baze, upravnim i izvršnim organima logistike Vojske Srbije u stvaranju uslova za nesmetanu realizaciju zadataka sastava, jedinica i ustanova Vojske Srbije - rekao je Petković.

On je zahvalio predsedniku Vučiću, ministru odbrane i načelniku Generalštaba na ukazanom poverenju.

Uručenju ukaza o unapređenju prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić i načelnik Uprave za kadrove pukovnik Zlatko Mišić, dodaje se u saopštenju.,

Ko su unapređeni pripadnici Vojske Srbije

General-major Uglješa Jovičić završio je Medicinski fakultet u Novom Sadu 1984. godine.

Vanredno unapređenje

General-major Uglješa Jovičić - Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

U vreme oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ 1991. i 1992. godine bio je komandir sanitetskog voda Prve gardijske artiljerijske brigade. Specijalizaciju iz Opšte medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine. U vreme NATO agresije 1999. godine obavljao je dužnost upravnika Garnizonske ambulante u Kragujevcu, vanredno je unapređen u čin potpukovnika i odlikovan od strane predsednika Republike.

U čin brigadnog generala unapređen je 2018. godine, a od te godine je i načelnik Uprave za vojno zdravstvo.

Pukovnik Srđan Petković unapređen u brigadnog generala

Vanredno unapređenje

Pukovnik Srđan Petković unapređen u brigadnog generala - Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Brigadni general Srđan Petković u vreme NATO agresije 1999. godine obavljao je dužnost komandira tehničkog voda u 23. pešadijskoj brigadi Niškog korpusa Treće armije. Komandno-štabno usavršavanje završio je 2009. godine, a Generalštabno usavršavanje 2013. godine. U čin pukovnika vanredno je unapređen 2014. godine. Na dužnosti direktora TRZ Čačak je od 2014. godine, a na dužnosti načelnika Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije od 2019. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandar

    I treba, svaka čast vojsci.

  • sima

    Zaslužena odlikovanja za pripadnike vojske Srbije.

  • etzj

    Pored zdravstvenih radnika i policije, vojska je podnela glavni teret u borbi protiv epidemije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima