"Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane": Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine

On je ukazao da je potreban dogovor koji smiruje situaciju i ocenio da su reakcije na ideju razmene teritorija pokazale "vrlo jasno" da bi to donelo "upravo suprotno"

  • 9
SRBIJA SLOVACKA DIPLOMATIJA Miroslav Lajčak - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

U dijalogu Beograda i Prištine Evropska unija mora ići "ruku pod ruku" sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je za austrijsku agenciju APA rekao da razmena teritorija nije na dnevnom redu.

- Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu niti bi trebalo da bude na dnevnom redu - naglasio je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn.

On je ukazao da je potreban dogovor koji smiruje situaciju i ocenio da su reakcije na ideju razmene teritorija pokazale "vrlo jasno" da bi to donelo "upravo suprotno".

Lajčak nije želeo da komentariše glasine o "tajnom dogovoru" o razmeni teritorija između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

- Ne radim na osnovu glasina - rekao je Lajčak i dodao da u svakom slučaju nije video takav plan.

EU zastava evropska unija evropske unije - Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU - podsetio je Lajčak - Foto: Pixabay

On je takođe odbio da komentariše da su SAD, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, bile umešane u pad kabineta Albina Kurtija, što je i sam Kurti nedavno tvrdio.

- Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu - rekao je Lajčak.

On ulogu EU i njegovu ličnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine vidi pre svega u ulozi posrednika. Lajčak ne smatra da je prepreka to što dolazi iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čak to vidi kao "priliku" i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU.

Specijalni predstavnik EU smatra da Unija što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo, ali nije želeo da odgovori na pitanje koje su to zemlje čija podrška trenutno nedostaje za takvu odluku. On je rekao da se trenutno pregovara o tom pitanju i da je "apsolutno optimističan" da će dogovor uskoro biti postignut.

Američka zastava, AMERIKA, USA - Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu - rekao je Lajčak - Foto: Pixabay

Na pitanje kakav bi rezultat želeo na kraju svog mandata, Lajčak je odgovorio da je neke stvari lakše reći, nego postići.

- Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obe strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora - rekao je Lajčak.

Kada je reč o ulozi drugih globalnih igrača na Zapadnom Balkanu, on je izrazio uverenje da "niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope".

Lajčak je ukazao da je kriza izazvana korona virusom pokazala da EU mora da bude "brža i vidljivija" na Zapadnom Balkanu.

On je priznao je da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u epidemiji korona virusa. Međutim, prema Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    11. maj 2020 | 19:43

    Догодине у ПРИЗРЕНУ

  • 🇷🇸

    11. maj 2020 | 18:17

    Космет је Србија, и никако другачије!!!

  • Lazar

    11. maj 2020 | 17:40

    Nema tu dogovora i nikad ga nece biti. Stend bay ili vojno resenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA