Vučić o dešavanjima ispred Skupštine: Molim okupljene da se raziđu i da poslanici SNS prekinu štrajk

Za nas danas, u uslovima kada nismo završili sa epidemijom korona virusa, iako je situacija bolja nego pre par nedelja, nedopustivo je da svoje građane izlažemo zdravstvenoj opasnosti - objasnio je on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima Srbije i prvi put posle ukidanja vanrednog stanja govorio o političkim temama, ali i dešavanjima ispred Skupštine.

On je pozvao građane, posebno članove SNS i pristalice svoje stranke, da se ne okupljaju kao što su to učinili večeras ispred Skupštine, bar do kraja maja jer, ističe, još nismo završili sa epidemijom korona virusa.

- Za nas danas, u uslovima kada nismo završili sa epidemijom korona virusa, iako je situacija bolja nego pre par nedelja, nedopustivo je da svoje građane izlažemo zdravstvenoj opasnosti - objasnio je on.

- Znam da nije formalni organizator SNS, već neko udruženje ili asocijacija... Mnogo volim te ljude, a znam da nije bilo odgovorno ponašanje opštinskih odbora, koji su pozvali ljude da dođu - naglasio je on.

Vučić je istakao da mora da se štiti zdravlje ljudi, da naprednjacima nije potrebno prebrojavanje, već jedinstvo, zajedništvo, jer znaju ko je većina u Srbiji.

- Volim ih beskrajno i zahvalan sam što pokazuju srce, ali moj poziv njima je da pre svega sačekamo kraj maja. Verujem da će u junu biti povoljnija situacija, i da ćemo imati prilike da se okupimo na većem prostoru, ali u saglasnosti sa preporukama lekara. Moramo da se odnosimo odgovorno - podvukao je on.

Vučić je podsetio da je danas od ukupnog broja novozaraženih u Srbiji dve trećine u Beogradu.

SRBIJA VUČIĆ OBRAĆANJE ALEKSANDAR VUČIĆ

Vučić je pozvao građane Srbije na jedinstvo, a političke stranke pozvao da izađu sa planovima i programima - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić pozvao Martinovića i Božić da prekinu štrajk

Vučić je pozvao večeras poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Sandru Božić da prekinu štajk glađu, između ostalog, kaže, i zbog toga što to predstavlja određenu vrstu pritiska na tužilaštvo.

Predsednik je rekao i da mu je drago što je samostalni poslanik Miladin Ševarlić prekinuo štrajk glađu.

- On je hrabar, ozbiljan, stariji čovek, dobro je što je prestao štrajk. A počeo je da štrajkuje zbog brutalne laži i medijskog falsifikata - rekao je Vučić.

Kad je reč o poslanicima njegove stranke, ukazao je da ima primedbu na njihov štrajk, iako, ističe, razume njihove razloge i iskrene namere.

- Martinović, kao jedan od najobrazovanijih poslanika u nekoliko poslednjih mandata, dobro zna da, čak i kad kaže da nije pritisak na tužilaštvo, to jeste određena vrsta pritiska, a to mi ne smemo da radimo - rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

On je naveo da predstavnici vlasti i vladajuće stranke ne bi smeli da se pozivaju na to što njihovi politički protivnici odlaze ispred Ustavnog suda, sudova i tužilaštva.

- To smeju da rade drugi, mi ne. Moj poziv Martinoviću, uz svu zahvalnost, srčanost i hrabrost, je da odustanu - rekao je Vučić.

SRBIJA IZBORI VUČIĆ ALEKSANDAR VUČIĆ

Kad je reč o poslanicima njegove stranke, ukazao je da ima primedbu na njihov štrajk, iako, ističe, razume njihove razloge i iskrene namere - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da građani imaju bezbroj primedbi na tužilaštvo, koje bi trebalo da bude samostalno, a sudstvo nezavisno, te bezbroj nepravdi, što je teško promeniti, jer su u tužilaštrvu ostali isti ljudi, imenovani u vreme bivše vlasti.

Vučić je rekao da je razgovarao sa poslanicima SNS, da ih je molio da prekinu štrajk glađu.

- Oni su stvarno štrajkovali, nisu se pomerali, nisu spavali, sedeli su u stolici i to traje već 35 sati, što nije nimalo lako, posebno za damu Sandru Božić. Ona je samohrana majka dvoje dece, molim je da se vrati njima - rekao je Vučić.

On je rekao da će noćas razgovarati sa Martinovićem telefonom i da će pokušati da ga ubedi da prekine štrajk, iako, kako kaže, veruje da to neće biti jednostavno jer Martinović apsolutno veruje u svoje razloge za štrajk.

SRBIJA VUČIĆ OBRAĆANJE ALEKSANDAR VUČIĆ

- Ja sam obavezan da danas kažem da mi je poslednji dan na čelu ekonomskog kriznog štaba - obavestio je Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće postići"

Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće postići, poručio je večeras Vučić i dodao da nikada neće pristati na ucene i pretnje.

- Što se tiče štrajka glađu jednog od opoziconih poslanika opozicije (Obradovića), pozivao sam na razgovore bezbroj puta i govorili su da se sa mnom ne može razgovrati i da to nije potrebno. Desetine puta su to ponavljali, pozvao sam ih da dođu u ponedeljak na razgovore kada su bili i drugi predstanvici opozicionih stranaka i to sam javno učinio na konferenciji za novinare - rekao je Vučić.

Dodaje da nisu želeli i da on, Vučić, ne može, niti mu pada na pamet da prihvati da ragovora ucenama i pretnjama.

- Nikad nisam to prihvatao i kad su blizu Predsedništva lupali, nisam se plašio, mene to ne zanima. Nasiljem se u sprskoj politici nista neće postići, ta vremana su prošla - poručio je Vučić.

Predsednik je,kako je rekao, žestoko osudio nasilje ispred skupštine i napad na Marijana Rističevića.

SRBIJA IZBORI VUČIĆ ALEKSANDAR VUČIĆ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je izrazio nadu da niko neće primenjivati nasilje i poručio da će država reagovati.

Takođe, zatražio je od ljudi da ne napadaju novinare bez obzira šta misle o njihovom radu.

Vučić je saopštio i da je uhapšen D.G. iz Novog Sada 1979. godište koji je pretio na račun novinarke Jovane Gligorijević iz "Vremena" i da je procesuiranje u toku.

- Naš posao je da obezbedimo da država Srbija funkcioniše bez nasilja. Veoma sam upalšen i zabrinut, a ovo nema veze sa SNS i SzS, što vidim da strahovito jačaju ultratdesničarski i fašistički pokreti sa sumanutim idejama. Nadam se da će naše društvo imati snage da se ozbljno i sa odgovrnošću suprotstavi anticivlizacijim idejama iz vreman 15, 16. i 17. veka, iz vremena inkvizicije i da ćemo se kao društvo suprostaviti na miran i civilizovan način - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klok

    Bosko jesi li poneo stiropor.

  • Kjk

    Bosko puko ko prangija. Nije vise ni za ludaru.

  • Milica

    Moraju svi što pre da prekinu sa tim štrajkom!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima