RASPRAVA U SKUPŠTINI: Izmene zakona plagijat ili ne?

"Zakon koji se sada nalazi u skupštinskoj proceduri, a koji je predložila Srpska napredna stranka je plagijat", kaže bivša ministarka pravde Snežana Malović

  • 0

Raspravu o izmenama Zakona o vanparničnom postupku u Skupštini Srbije obeležila je polemika poslanika SNS i DS o tome koja je od te dve stranke autor predloženih izmena.

Inače, Skupština je počela vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su, pored dopune Zakona o vanparničnom postupku, i izmene Zakona o javnom beležništvu.

Poslanica DS i bivša ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je prethodna Vlada Srbije autor predloženih izmena, odnosno "da je ono što je sada u skupštinskoj proceduri, a što je predložila SNS plagijat".

Tu tvrdnju, međutim, demantuje naprednjak Vladimir Cvijan, koji je rekao da zakon ne može biti plagijat, jer on nije ni svojina, niti autorsko delo.

Uz napomenu da su zakoni slični, ali da nisu identični, Cvijan je istakao da prethodni saziv parlamenta nije usvojio predložene izmene, iako su bile u proceduri.

Šef poslanika DS Dragoljub Mićunović rekao je da je plagijat u inicijativi.

- Niko neće tražiti autorski honorar, ali zna se ko daje predlog. Vi branite to, a ne neko drugi. Vi ste ga potpisali. Čim je potpisan iza njega stoje oni koji su ga potpisali - rekao je Mićunović.

On je najavio da će DS glasati za zakon koji je sama pripremala, uz podsećanje da će to biti slučaj i sa drugim odlukama aktuelne vlade ukoliko one idu ka EU i harmonizaciji našeg zakonodavstva sa evropskim.

- Mi smo ovaj zakon stavili u proceduru i on će biti usvojen, a bivšem režimu je trebalo dosta dugo da ga stavi na dnevni red. Vi ga niste usvojili - odgovorio im je Cvijan.

Kada je reč o izmenama Zakona o javnom beležništvu, njima se predlaže odlaganje početka primene tog zakona za mart iduće godine.

Poslanici Srpske napredne stranke koji su Skupštini podneli predložene dopune i izmene tih zakona, naveli su da je odlaganje početka primene Zakona o javnom beležništvu potrebno jer do septembra nije moguće obezbediti uslove za njegovu primenu.

U obrazloženju su naveli da nije imenovano prvih sto javnih beležnika, niti formirana Javnobeležnička komora koja treba da donese neophodne podzakonske akte.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA