• 12

Osmani optužila Srbiju za "etničko čišćenje Albanaca" u Bujanovcu i Preševu

Osmani je na Fejsbuku navela da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Medveđi živelo 7.438 Albanaca, a da se sada, kako tvrdi, procenjuje da ima samo 600 Albanaca, iako nema zvaničnih statističkih podataka

  • 12
Vjosa Osmani

Foto: Wikipedia/Egnesa Vitia - Egnesa Vitia Photopgraphy

Predsednica skupštine privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani optužila je Srbiju da sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu.

Osmani je na Fejsbuku navela da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Medveđi živelo 7.438 Albanaca, a da se sada, kako tvrdi, procenjuje da ima samo 600 Albanaca, iako nema zvaničnih statističkih podataka.

- Ovo sistematsko smanjivanje broja albanskog stanovništva u Medveđi nije slučajno - navela je Osmani i dodala da su Albanci zbog, kako kaže, "uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje, prava na rad i stalnog pritiska srpskog režima, a bez prava da se žale", bili prinuđeni da traže bolje uslove za život svojih porodica.

Osmani je navela da je drugi problem "pasivizacija adresa albanskog stanovništva", zbog čega, kako kaže Albanci nisu mogli da preduzmu pravne akcije protiv Srbije u slučajevima "kad su kršena njihova prava i kad su diskriminisani na etničkoj osnovi".

Osmani tvrdi da iste probleme imaju Albanci i u Bujanovcu i Preševu i da su se zbog toga oglasile razne organizacije za ljudska prava u Srbiji i inostranstvu, prenosi Kosovo onlajn.

- Uprkos čestim pozivima za pomoć albanskih aktivista i aktivista iz Medveđe njihovi zahtevi ostaju bez odgovora. Kosovo više ne može da ćuti. Pitanje Albanaca i ljudskih prava u Preševskoj dolini mora se rešavati unutar zemlje i u inostranstvu. Ovo nije usamljen slučaj, postupscima srpske države krše se ljudska prava Albanaca u dolini. Država koja se aktivno bavi etničkim čišcenjem, iako "sofisticiranim" metodama, ne zaslužuje članstvo u EU - navela je Osmani.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    Siptarska posla, ne pecajmo se na njihove provokacije, bice jos malo pa_pa....

  • DEDA RAKA

    Ne zove slučajno glavni grad Tirana a planina Prokletije ! Tirani su uvek u svetu proklinjani . Što s tiče etničkog čišćenja - sleduje "izjednačenje" !

  • ANTE BAN

    ZAŠTO optužuje? Pa- Albanci u Srbiji imaju čak veća prava nego Srbiji! I Albanci s Kosova su imali najveća moguća prava, posebno 1999.godine!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima