≫ 

Vučić i patrijarh Irinej zabrinuti zbog hapšenja vladike i sveštenika u CG

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu

  • 52
SRBIJA VUCIC PATRIJARH SASTANAK Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

- Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve - navodi se u saopštenju.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što je saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa, preneli su crnogorski mediji.

Video: Evo šta je vladika Joanikije rekao kada ga je uhapsila crnogorska policija

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷🏻‍♂️

    13. maj 2020 | 11:22

    Otvori im granice , nastani ih sve ovde, sva ubistva su skoro po vezana sa njima setkaju se sa uzijima, peru pare kroz gradjavinu, studiraju ovde i bahate se, a sve to rade dole sta im se prohte sa nama.

  • Kiril

    13. maj 2020 | 16:17

    Jer čovek može pobediti čoveka ali ne i Satanu. A On je pobedio Satanu. Čovek može pobediti divlju prirodu, ali ne i smrt. A On je pobedio smrt. Čovek može ubiti čoveka, ali ne i vaskrsnuti. A On je vaskrsavao mrtve, vaskrsao je i Sebe, i vaskrsnuće na kraju bilione onih koji su verovali u Njega. To će biti Njegova sveta porodica u svetom i večnom Carstvu Njegovom. Neka bi dao Bog da se i vi svi nađete u toj svetoj porodici Hristovoj, u kojoj se već nalaze milioni vaših predaka, starih i novih.

  • Srna

    13. maj 2020 | 16:12

    Ko god se od hrišćana borio za pravu slobodu, borio se u Njegovo ime; Ko je tražio pravdu, pozivao se na Njega; Ko je tražio Boga, nije mogao Njega mimoići; Ko je propovedao bratstvo, propovedao je Njega; Ko je mirio zavađene, stavljao je pred njih Krst i Jevanđelje. Grešnici su se kajali od stida pred Njim. Zlotvori su savlađivani Njegovom ljubavlju. Besomučnici su isceljivani Njegovim imenom. Očajnici su dobijali snagu gledajući u Njegovo Raspeće. Pokajnici su vapili Njemu za oproštaj. Samrtnici su predavali svoje duše u Njegove ruke. Stradalnici su se uzdali u Njega. Borci za istinu i slobodu nosili su Njegovo krsno znamenje. Krstonosne vojske zaklinjane su Njime. Mučenici za Njegovo ime i Jevanđelje žurili su u smrt kao na veselje. Ne govorim ja o nekoliko stotina ili nekoliko hiljada njih, čija su imena upisana u kalendar, nego o bezbrojnim milionima svih krštenih generacija po vascelom svetu u toku dve hiljade godina, čija su imena znana i upisana na nebesima: o vojsci Hristovoj, protiv koje je nemoguće vojevati, i prema kojoj su sve protivničke vojske kao „trska stučena i lan zadimljen“; o spasenim narodima na nebu, čiji je broj već blizu broja peska u moru i zvezda na nebu, kako je obećano Avramu. Hristovi protivnici još u prvom naraštaju govorili su među sobom: Šta da se radi? Zar ne vidite da mu se ne može ništa? Gle, svijet ode za Njim. Ovo što su oni tajno šaptali među sobom zlobno i ustrašeno još za života Isusova, u prvoj generaciji krštenih ljudi, to možemo mi danas radosno objaviti trubama i klicanjem: Zaista ne može mu se ništa: gle, uistini, svijet ode za Njim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA