• 6

Kostreš: Nema ekonomskog razvoja bez izmenjene unutrašnje organizacije naše zemlje

Sve najrazvijenije i najdemokratskije evropske države su široko decentralizovane - smatra jedan od lidera UDS

  • 6
Bojan Kostreš

Foto: Medija centar Beograd

Bojan Kostreš, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije, naveo je u saopštenju da nema ekonomskog razvoja i demokratizacije bez suštinski izmenjene unutrašnje organizacije naše zemlje.

- Rigidna centralizacija, koja je koncentrisala svu vlast u rukama nekoliko ljudi, osim što je neefikasna, uzrok je zaostajanja i kočnica razvoja čitave Srbije. Pogubna centralizacija je glavni uzrok neefikasnog sistema, koji je od Vojvodine i centralnog dela Srbije napravio zaostale predele koji se ubrzano prazne od stanovništva - kaže on.

- Decentralizacija i regionalizacija Srbije moraju početi od vraćanja ingerencija AP Vojvodine, ali i stvaranjem drugih regiona koji bi ograničavali centralnu vlast i brinuli o razvoju svoga kraja - navodi Kostreš.

Sve najrazvijenije i najdemokratskije evropske države su široko decentralizovane. U njima postoji jasna podela vlasti između centra i regionalnih uprava. Decentralizacijom i širokim ovlašćenjima za regionalne uprave vlast se približava građanima, čime se stvaraju uslovi za brže i efikasnije rešavanje problema ljudi, jer će to raditi oni koji bolje poznaju njihove stvarne potrebe - rekao je.

UDS smatra da je sistem u kome se sva vlast i svi prihodi koncentrišu u jednom centru loš, nedemokratski i ne može biti u korist građana.

- Zdravstveni sistem mnogo bi efikasnije funkcionisao da su sve ingerencije na nivou pokrajinskih ili lokalnih vlasti. Nedopustivo je da se o problemima poljoprivrede odluke donose u beogradskim kabinetima, a ne u Vojvodini ili Šumadiji - smatraju iz ove koalicije.

UDS želi to da promeni - navode oni.

- Stvorićemo modernu državu koja će efikasno rešavati probleme građana. Vlast koja je bliža građanima i bolje ih razume. Evropska Srbija će biti razvijena i decentalizovana i samo takva može biti garant demokratskog društva po meri svih građana - zaključuju u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bane

    Nema na svetu razvijene zemlje gde centralna vlast nije izuzetno jaka. Tako nemoj da lupetaš.

  • JaPaja

    Majstore skidam ti kapu. U jednoj recenici toliko debilnih konstatacija ne postizu ni ljudi sa IQ manjim od broja cipela na nozi.

  • Zoran

    Dobro je napredovao ove zime.....u kilaži.!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima