• 2

Evropska komisija odlaže godišnji izveštaj o napretku Srbije za jesen

Kao razlog za odlaganje izveštaja o napretku u reformama, izvori u Briselu navode situaciju izazvanu epidemijom kovida 19, koja je "ograničila resurse Evropske komisije" i otežala rad na izveštaju

  • 2
Evropska komisija Brisel

Foto: Shutterstock

Godišnji izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja u procesu proširenja najverovatnije će biti odložen za jesen, saznaje RTS u evropskim izvorima u Briselu.

Iako je objavljivanje izveštaja prvobitno planirano za jun, "paket o proširenju" Evropske komisije biće objavljen na jesen, zajedno sa najavljenim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

Kao razlog za odlaganje izveštaja o napretku u reformama, izvori u Briselu navode situaciju izazvanu epidemijom kovida 19, koja je "ograničila resurse Evropske komisije" i otežala rad na izveštaju.

S druge strane, navodi se da će zemlje regiona ovim odlaganjem dobiti dodatno vreme, jer su vanredne mere uvedene zbog Kovida 19 otežale i usporile rad na reformama.

Komesar za proširenje Oliver Varheji je prošle nedelje pred poslanicima Evropskog parlamenta najavio da će godišnji izveštaj biti objavljen u junu, ali u međuvremenu je došlo do promene plana, o čemu su obaveštene zemlje članice EU

Evropska komisija će ipak u junu, kako je i planirano, predstaviti nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Na osnovu ovog nacrta, zemlje članice bi trebalo da odluče o daljim koracima i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja za ove dve zemlje.

Odlaganje godišnjeg izveštaja o napretku moglo bi da utiče na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, jer zemlje članice obično uzimaju ovaj izveštaj u obzir pri odlučivanju da li i koliko novih poglavlja otvoriti.

Sledeća međuvladina konferencija EU-Srbija mogla bi da bude održana 26 juna, kada će ministri opštih poslova EU razgovarati o politici proširenja, ali za to još uvek nema zvanične potvrde.

Godišnji izveštaj Evropske komisije daje preporuke i ocenjuje napredak u reformama na putu ka EU u prethodnih dvanaest meseci, a poslednji put je objavljen 29. maja prošle godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Utešna nagrada

    Mali Šengen - Velika Šega. Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da je bilo pameti pa da smo bratski sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU. Elem, danas neko u Mali Šengen, a neko predsedavanje Evropskom Unijom.

  • Tasa

    Nasa zemlja sa svima gradi dobre odnose tako i sa Madjarskom i ostace uvek tamo. Samo mir i sloga.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima