≫ 

Dačić pred članicama Centralno-evropske inicijative: Spremni smo za učvršćivanje ekonomskih veza

Ekonomske posledice pandemije se moraju ublažiti i Srbija spremna za svaku dalju meru kada je u pitanju učvršćivanje ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona - rekao je šef srpske diplomatije tokom video-sastanka

  • 0
Ivica Dačić, Luiđi di Majo Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je tokom video-sastanka zemalja članica Centralno-evropske inicijative da se izazovi i posledice pandemije korona virusa mogu pobediti samo zajedničkim snagama.

- Sada, više nego ikada, moramo ujedinjenim strategijama, iskustvom i sredstvima pobediti do sada verovatno najveći izazov u 21. veku - rekao je Ivica Dačić na vanrednom video-sastanku premijera država članica Centralno-evropske inicijative.

Izrazio je zahvalnost Centralno-evropskoj inicijativi na tome što je objavljen vanredni poziv za projekte koji je, između ostalog, namenjen i mikro, malim i srednjim preduzećima.

Dačić je istakao da se ekonomske posledice pandemije moraju ublažiti i sprečiti i dodao da je Srbija spremna za svaku dalju meru kada je u pitanju učvršćivanje ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona.

Podsetio je da su Evropska komisija i članice Evropske unije pojedinačno izdvojile značajna sredstva i donirale zaštitnu opremu Srbiji i regionu, dok je istovremeno Srbija pomogla u repatrijaciji građana Evropske unije i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama CEI, kojima je ona bila izuzetno potrebna.

Ukazao je i da je zdravlje građana prioritet, te da se Srbija uhvatila u koštac sa epidemijom pravovremenim i efikasnim merama.

- Broj zaraženih na dnevnom nivou je u konstantnom opadanju, dok je smrtnost među zaraženima oko dva posto - rekao je Dačić.

Naveo je i da će Srbija pomoći privatnom sektoru koji se suočava sa rizikom od nelikvidnosti i nesolventnosti da smanje očekivane gubitke, ističući da je prioritet zdravlje radnika i stabilnost privrede.

Rekao je i da Srbija već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke, te da će počev od 1. juna biti otvorne granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu.

U svom govoru, Dačić se osvrnuo i na hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori, navodeći da Srbija očekuje da oni budu pušteni u najkaćem vremenskom periodu, ističući da to nije mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već da je u najboljem interesu dve zemlje i regionalne stabilnosti i saradnje.

- Srbija s velikom zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori povodom hapšenja vladike i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Apelujemo na mirno i pribrano postupanje i rešavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori - rekao je Dačić.

Vladika Joanikije i sveštenici uhapšeni su u toku noći na Svetog Vasilija Ostroškog zbog održavanja litije i kršenja mera uvedenih zbog korona virusa, a potom im je određen pritvor do 72 sata.

Video: Evo šta je vladika Joanikije rekao kada ga je uhapsila crnogorska policija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA