≫ 

Pendarovski protiv razmene teritorija, Vučić: Njegova izjava je dodvoravanje drugima

Ministar odbrane Srbije reagovao je na izjavu predsednika Severne Makedonije i poručio da Pendarovski ne bi trebalo da se meša u pitanja u susednim državama

  • 4
Stevo Pendarovsk Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski protivi se ideji korekcije granica između Beograda i Prištine, jer smatra da bi takvo rešenje imalo štetne posledice na region, rečeno je u njegovom kabinetu. Na ovu izjavu reagovo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ovo okarakterisao kao "pokušaj Pendarovskog da se dodvori drugima".

U kabinetu predsednika Severne Makedonije prištinskoj Gazeti ekspres rekli su da Pendarovski istovremeno podržava napore SAD i EU da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i da se zalaže za kompromisni sporazum koji ima snažnu međunarodnu garanciju i doprinosi stabilnosti.

- Pitanje korekcije granica i razmene teritorija vratilo se u centar pažnje nakon intervjua sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, koji se nije usprotivio ideji promene granica uz napomenu da Kosovo i Srbija odlučuju o onome oko čega će se dogovoriti, a ne Brisel. Predsednik Pendarovski veruje da rešenja koja mogu dovesti do promene granica i razmene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region - rekla je za "Gazetu" predstavnica kabineta predsednika Severne Makedonije, Biljana Radeva.

Vučić: Njegova izjava je dodvoravanje drugima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je on ovom izjavom hteo da se dodvori Nemačkoj, uprkos tome što ga je na inauguraciji u Makedoniji zamolio da ne govore o tim temama zbog dobrih odnosa dve zemlje.

Upitan kako komentariše tu izjavu u svetlu činjenice da dijaloga o KiM nema već godinu i po dana, te pitanje kada je on razgovarao sa nekim iz Prištine, Vučić je rekao da se ne seća kada je poslednji put video ili razgovarao o tome sa Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom Prištine.

- Tu rečenicu (koju je izgovorio Pendarovski) je dan pre izgovorio Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke - kazao je Vučić za Prvu.

Aleksandar Vucic Printskrin: TV Prva

Predsednik Srbije dodaje da se Srbija nalazi u ne tako lakom i ne jednostavnom okruženju i da se trudimo da razgovaramo sa svima, pa i sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova, to jest protivpravno otcepljenje dela teritorije Srbije.

- Nije ih bilo briga 2008. godine za očuvanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta, a danas govore kako im je mnogo stalo do toga - izjavio je predsednik.

Kazao je da je Pendarovskog, kada je bio na njegovoj inauguraciji, zamolio samo jednu stvar, pošto nam sve ide dobro i ekonomska saradnja i dva naroda se vole, a to je da obrate pažnju pošto su već uradili nesto što bi druge zemlje drugačije posmatrale nego mi, da o tim temama ne govore.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin takođe je reagovao na ovu izjavu i rekao da Pendarovskog u Makedoniji malo ko pita za bilo šta, a još manje je bitno šta misli o pitanjima u susednim državama.

- Predsednik Severne Makedonije, može slobodno da ćuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje, a na ostalim jezicima može još glasnije da ćuti jer mu niko niti traži niti prihvata mišljenje - poručio je ministar Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eu

    16. maj 2020 | 12:46

    Tako je Vule samo ostro sa njima!!!

  • DJurovic

    16. maj 2020 | 14:33

    Vuline,svaka ti je ka Njegoseva. Odusevio si nas.

  • Dend

    16. maj 2020 | 18:09

    Mnogi me neće razumeti jer tvrdim da čovek samo hoće da kaže da je njima Makedoncima EU uzela celu teritoriju i dala Šiptarima !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA