Bura u Prištini zbog formiranja nove vlade: Čeka se odluka Ustavnog suda

Čuli smo da postoji veliki pritisak na sudije ustavnog suda - rekla je ministarka pravde Vlade u Prištini, Aljbuljena Hadžiu

  • 0
Zgrada Vlade i Skupštine Prištine Foto: TANJUG/AP/ TANJA VALIC

Ministarka pravde Vlade u Prištini, Aljbuljena Hadžiu, tvrdi da su sudije ustavnog suda pod stalnim pritiskom da donesu odluku kojom bi se prihvatio dekret Hašima Tačija da Demokratski savez i njegov potpredsednik Avdulah Hoti formiraju novu vladu.

Hadžiu je prištinskim medijima izjavila da je poslednji trenutak da sudije vrate dostojanstvo ustavnom sudu, iako ima glasina o njihovoj stranačkoj pristrasnosti.

- Čuli smo da postoji veliki pritisak na sudije ustavnog suda. Tako, naravno, gubi se smisao da postoji ustavni sud - navela je Hadžiu, prenosi RTS.

Kaže da ne može da prejudicira akcije koje mogu da budu preduzete ako ustavni sud legitimiše Tačijevu odluku.

- Ovo je poslednji put da se ustavnom sudu vraća dostojanstvo, ali i njegov integritet. Još jednom kažem da je ovaj slučaj koji ustavni sud ima pred sobom jedan od najvažnijih slučajeva sa kojima se ikada suočio. Ima izuzetno dugoročan uticaj - navela je Hadžiu, koja je i potpredsednica pokreta Samoopredeljenje.

Iz tog pokreta upućena je žalba ustavnom sudu na odluku Hašima Tačija da dodeli mandat Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova za formiranje nove vlade, pošto je krajem marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija. U Samoopredeljenju tvrde da po ustavu samo oni, kao stranka sa najviše poslanika u kosovskoj skupštini, imaju pravo da formiraju vladu i zalažu se za nove izbore.

Tači: Niko ne zna kakva će biti odluka suda

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je juče da ne zna kakva će biti odluka kosovskog ustavnog suda o pravu da bude izabrana nova vlada pošto je postojećoj Aljbina Kurtija izglasano nepoverenje krajem marta.

- Niko ne zna kakvaće biti odluka Ustavnog suda. Niko ne treba da prejudicira kakva će biti odluka, ali svi treba da radimo za višu kulturu i višu političku, moralnu, nacionalnu i demokratsku odgovornost, poštujući Ustav i zakone - rekao je Tači na konferenciji za medije u Prištini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA