"Sporazum Beograda i Prištine mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU"

- Takav sporazum mora da bude u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije - rekao je portparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano

  • 14
Srbija, Kosovo, zastave Foto ilustracija: Shutterstock

Portparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano izjavio je da konačni sporazum Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i prihvatljiv za države članice Evropske unije i zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Portparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano navodi da sporazum, mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU, prenosi RTS.

- Takav sporazum mora da bude u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije i poštujući međunarodno pravo. Da bi bio trajan sporazum, mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU. Ovo je poruka koju je stranama poslao Miroslav Lajčak, koji je imenovan i postupa u ime visokog predstavnika EU Đozepa Borelja - rekao je Stano prištinskom portalu Ekspres.

Objasnio je da je "čisto zlonamerno i nekorektno pogrešno tumačenje", da Borelj i Lajčak imaju različite stavove po pitanju konačnog sporazuma za Kosovo.

- Što se tiče razmene teritorija, komentari visokog predstavnika Đozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka su dosledni i u skladu sa našim dugoročnim stavom. Drugim rečima, to je čisto zlonamerno i nekorektno tumačenje - rekao je Stano.

Dodao je da je Borelj uvek govorio da "Kosovo i Srbija moraju da nađu rešenje za sve probleme, da je to prioritet EU i trebalo bi da bude i za njih".

- Kosovo i Srbija moraju da postignu sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. To će pokazati da su konačno rešili probleme prošlosti i da su spremni da idu dalje na svom evropskom putu - rekao je Boreljov portparol.

Kada je u pitanju spremnost Rusije da se uključi u dijalog, Stano je naveo da za tako nešto treba da postoji zajednička saglasnost svih strana koje su uključene u pregovarački proces.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    18. maj 2020 | 18:27

    Gospodo meni nije jasno sa kim Srbija da pregovari i dogovora. O medjunarodnim odnosima moze sa Rusijom, Amerikom, Italijom, Francuskom itd., itd. Kako ce Srbija pregovarati sa tzv. nametnutnom vlascu na KiM, kada su Kosovo i Metohija deo Srbije i to po svim medjunarodnim standardima. Onaj koji potpise bilo sta, sto odvaja jedan cm2 iz Republike Srbije je IZDAJNIK i to nikada narod nece prihvatiti. nece prihvatiti pa makar se rat (nazalost) vodio vekovima na tom prostoru. Jedino resenje je kako su shiptari dosli tako su i osli

  • nikolas

    18. maj 2020 | 16:32

    O KOM TO MEDJUNARODNOM PRAVU PRICA GOSPODIN ???!!?? PRAVO JE POGAZENO 1999GODINE I KOSOVO JE NATO PROJEKAT !!! U SVETU VLADA GOLA SILA KOJU NATO OKUPATOR SPROVODI PROTIV SRBA I VREME JE DA OKUPATOR ODE !!! KADA CE NATO DA NAPUSTI BONDSTIL ?????????????????

  • Srbin

    18. maj 2020 | 16:34

    A dali mora da bude prihvatljiv za Srbiju??? Sve je ok znamo sta vi prihvatate ali ali??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA