• 5

Američka agencija AP izvestila o sastanku Vučića i patrijarha Irineja

Napetosti između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori eskalirale su, navodi se, zbog verskog zakona

  • 5
Aleksandar Vucic, Patrijarh Irinej

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Američka agencija AP izvestila je o današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Irineja, navodeći da je predsednik Srbije obećao da će zaštititi Srbe u Crnoj Gori, za koje kaže da im preti moguće formiranje nezavisne pravoslavne crkve.

Agencija prenosi da je predsednik Srbije rekao da će koristiti sva pravna i demokratska sredstva da svetu predoči "navodno tešku situaciju" u kojoj se nalaze Srbi u Crnoj Gori, uz poštovanje crnogorske države i njene nezavisnosti.

- Ali, takođe poštujemo svoj narod i insistiraćemo na jedinstvu s našim narodom - istakao je Vučih, citira ga agencija.

AP takođe prenosi da je patrijarh Irinej je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Vučićem uporedio predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića i njegovu vlast sa pronacističkom marionetskom državom iz Drugog svetskog rata u susednoj Hrvatskoj i istakao da formiranjem Crnogorske pravoslavne crkve Ðukanović želi da učini ono što su učinile ustaše, da protera srpski narod i uništi SPC.

Agencija povodom patrijarhovih reči ocenjuje da su takva retorika i "navodne pretnje" Srbima u susednim državama doprinele krvavom raspadu bivše Jugoslavije tokom 1990-ih i navodi da je jugoslovenska vojska predvođena Srbima preduzimala akcije u Hrvatskoj i Bosni, navodno kako bi zaštitila manjinske Srbe, ali da je krenula u kampanju proterivanja drugih etničkih grupa.

Aleksandar Vucic, Patrijarh Irinej

Patrijarh i predsednik posle sastanaka davali su izjave za medije - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Napetosti između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori eskalirale su, navodi se, zbog verskog zakona koji je crnogorski parlament usvojio prošle godine i za koji SPC tvrdi da bi joj oduzeo imovinu.

Crnogorski zvaničnici su to više puta negirali, ali to nije sprečilo Srbe u Crnoj Gori da organizuju velike antivladine demonstracije, koje su se, prema AP-u, ponekad pretvarale u nasilne.

AP ukazuje da je SPC sa sedištem u Beogradu i dalje glavna verska zajednica u Crnoj Gori, koja je gotovo 90 godina bila jedna država sa Srbijom i da se oko 30 odsto građana Crne Gore izjašnjava kao Srbi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar

    Teror manjine nad vecinom. Živela Srpska Crna Gora🇷🇸

  • Aca

    Bravo Vucko ne das srpski narod kao neki tvoji predhodnici ti wi patriota stitis srbe i pravislavnu veru

  • sladja

    I ŠTA SAD

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima