• 1

Potpisano: Uskoro novi paket pomoći od SAD za razvoj srpske javne uprave i privrede

Ovim amandmanima obezbeđuju se dodatna bespovratna sredstva Republici Srbiji u visini od 20,3 miliona dolara

  • 1
JOKSIMOVIC GODFRI USAID SPORAZUM

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i direktor misije USAID u Srbiji Majk de la Rosa potpisali su 13. amandman na sporazum pomoći, namenjen boljem funkcionisanju javne uprave i 15. amandman za jačanje konkurentnosti domaće privrede, između Srbije i SAD. 

Godfri je, nakon što je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović potpisao amandmane o dodatnoj pomoći, rekao da je ta pomoć namenjena za podsticanje pirvrednih akitivnosti malih i srednjih preduzeća, kao i za podršku Srbiji na njenom putu ka EU.

Potpisivanje amandmana o proširenu postojećeg sporazma, kaže Godfri, još jedan je dokaz posvećenosti SAD da pomognu Srbiji da ostvari svoj cilj članstva u EU.

Naglasio je da je ponosan na saradnju SAD i Srbije i na sposobnost da se nađu brza rešenja i nastavi dugogodišnje prijateljstvo i razvija novo partnerstvo.

- Na početku krize razgovarao sam sa zvaničnicima Srbije i pitao ih kako najbolje možemo pomoći Srbiji. Sada smo ovde da obeležimo još jednu prekretnicu u našem dugotrajnom parnerstvu -
rekao je Godfri.

JOKSIMOVIC GODFRI USAID SPORAZUM

Potpisivanje amandmana o proširenu postojećeg sporazma, kaže Godfri, još jedan je dokaz posvećenosti SAD da pomognu Srbiji da ostvari svoj cilj članstva u EU - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Naveo je da danas SAD preko USAID dodaju još 20,3 miliona dolara već postojećem sporazumu o pomoći Srbiji, da bi njena privreda bila konkurentinija, da bi se ojačala vladavina prava i medijsko okruženje, da bi se poboljšao učinak vlade i suzbila korupcija. Poručio je da SAD dele strateški cilj Srbije da postane članica EU i napomenuo da su Srbija i SAD u proteklih 10 godina puno toga zajedno postigli na unapređenju reformi koje su važne za demokratski i privredni razvoj Srbije i za dobrobit njenih građana.

- Mnoge od ovih reformi su pomogle Srbiji da bude jača u vreme krize -
rekao je Godfri i naveo kao primer najsavremenije centre za brzo reagovanje Crvenog krsta koji su počeli da rade u martu, uz podršku SAD.

Podsetio je na brojne projkete koje su SAD podržale u Srbiji i naveo zajednički rad na uklanjanju brojnih pravnih i birokratskih prepreke za poslovanje što je, naglasio je, Srbiju učinilo privlačnijom kako za domaće, tako i za stane investitor.

JOKSIMOVIC GODFRI USAID SPORAZUM

- Mnoge od ovih reformi su pomogle Srbiji da bude jača u vreme krize - rekao je Godfri - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić


- Ulažući zajedničko vreme, trud i sredstva, SAD i Srbija su otvorile nova radna mesta i pomogle lokalnim zajednicama da ponovo stanu na noge -
rekao je Godfri. Naglasio je da su transparentnost i konkrencija presudni za način na koji SAD pruža pomoć.

- Mi svoje donacije i ugovore nudimo javno, a informacije o pomoći koju dajemo su uvek dostupne javnosti - kaže Godfri.

Podsetio je da su SAD od 2001. do danas investirale više od milijardu dolara u parnerstvo sa Srbijom.

- Verujemo da je to pametno potrošen novac. Nadam se da će jednog dana, uskoro, to partnerstvo preći na viši nivo kada ćemo raditi zajedno da pomognemo drugim zemljama da korisno iskoriste lekcije koje smo mi u Srbiji zajedno naučili -
naveo je Godfri.

Ovim amandmanima obezbeđuju se dodatna bespovratna sredstva Republici Srbiji u visini od 20,3 miliona dolara, koja će biti iskorišćena za podsticanje privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji, kao i za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija kroz jačanje institucija i vladavinu prava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    Ne mojte molim vas vredjate komuniste yu nostalgicare i Rusofile oni ocekuju pmoc od Putina Lukasenka i Bucka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima