Čelični odnosi Srbije i Kine uprkos pandemiji: Dačić se sastao sa Čen Bo

Sagovornici su se složili da sada predstoji period realizacije postignutih dogovora u cilju daljeg jačanja izvanrednih ukupnih, posebno političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje

  • 1
Ivica Dacic, Cen Bo Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasadorka Kine Čen Bo ocenili su danas da su strateški odnosi Beograda i Pekinga u prethodnim mesecima, uprkos specifičnim uslovima - pandemiji COVID-19, dodatno osnaženi i produbljeni.

Ambasadorka Čen je naglasila da kineska strana visoko ceni podršku i pomoć koju Srbija pruža Kini, od početka epidemije.

Boravak ministra Dačića u Kini od 25. do 28. februara, i ta poseta koja je bila jedna od retkih i prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Kini u jeku epidemije COVID-19 je dodatna potvrda čeličnog prijateljstva naših naroda, rekla je ambasadorka.

Dačić je tokom sastanka zahvalio Kini na pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, na upućivanju tima medicinskih stručnjaka, donaciji dve laboratorije "Vatreno oko“ za testiranje na COVID-19, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana upućenih Srbiji.

Sagovornici su se složili da sada predstoji period realizacije postignutih dogovora u cilju daljeg jačanja izvanrednih ukupnih, posebno političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, u vezi sa čime se očekuje i intenziviranje dijaloga na svim nivoima.

Ambasadorka Čen Bo je ministra informisala o zasedanju 13. Svekineskog narodnog kongresa, jednog od najznačajnijih događaja na političkoj sceni Kine, koje je, posle dužeg odlaganja zbog epidemije COVID-19, počelo danas u Pekingu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    22. maj 2020 | 22:26

    Prava je sreća imati tako pravog i iskrenog prijatelja, kao što je N.R. Kina, pogotovo za Srbiju, izloženu mnogim iskušenjima u današnje vreme. Ambasadorka Čen Bo daje ogroman doprinos produbljivanju sveukupne saradnje, na obostrano zadovoljstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA