• 3

JOSIPOVIĆ: Sastaću se sa Nikolićem

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, izjavio da je već u susretima sa bivšim predsednikom Srbije postignuto poboljšanje odnosa između ove dve zemlje a da će se razgovori nastaviti sa Tomislavom Nikolićem

 • 3

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je unapređenje odnosa Zagreba i Beograda nezaustavljivo i da će se sigurno sresti s predsednikom Tomislavom Nikolićem.
Pre toga, kako je naveo, mora se izgraditi "dobra atmosfera".

- Odnosi Hrvatske i Srbije su unapređeni, u okviru toga sam se često sretao sa (bivšim) predsednikom Tadićem, sigurno ću se susretati sa predsednikom Nikolićem… Otvorio se jedan proces koji je nezaustavljiv - rekao je Josipović.
Prema njegovom mišljenju, predsednički kontakti su "nešto drukčije naravi, imaju simboličku razinu i imaju smisla kad građani veruju da mogu dati dobar rezultat i kad veruju samim rezultatima".
- Još moramo graditi dobru atmosferu i doćiće taj trenutak i da predsednik Nikolić dođe u Zagreb i da ja odem u Beograd i da razgovaramo o svim problemima - istakao je Josipović.
- Vrlo je važno da ne istrčimo prerano - jer nam ljudi neće verovati, niti da zakasnimo - kašnjenje je isto problem. Tajming je u politici vrlo važna stvar. I geste su važne - ja sam učinio mnogo gesta Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, mislim da i predsednik Srbije mora voditi računa i misliti na takve stvari -zaključio je on.
Prema Josipoviću, "otvorena pitanja" između Beograda i Zagreba nisu se promenila bez obzira ko je na vlasti u dve zemlje i u najvećoj meri su problemi vezani za raspad zajedničke države - pitanje nestalih, sukcesije, izbeglica...
- Mislim da svi u regiji razumemo da se ne smemo kockati sudbinama svojih naroda, da nam je zadatak da gradimo dobre odnose i da smo svi prepoznali da je Evropa cilj kojem težimo i da će - ne rešiti - ali će pomoći rešavanje problema - istakao je on.
Kad je reč o tužbama Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Josipović je ocenio da je to pitanje "vezano jako za emocije" a, kako je kazao, "nema puno hrabrih na političkoj sceni koji su realno u stanju razgovarati i promišlajti šta znače te tužbe i šta će se dogoditi s njima".
- Same tužbe nisu najvažnije za razvoj hrvatsko-srpskih odnosa, na kraju krajeva - ako se ostane kod tužbi - sud će odlučiti ovako ili onako, a mi ćemo morati da i dalje sarađujemo - naglasio je on.
Osvrćući se na javnu raspravu koju već danima vodi sa predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem, Josipović je naglasio da se ceo "obračun" vrti oko raspodele novca namenjenom za manjine u Hrvatskoj.
- Ova naša rasprava uopšte nije raspravao odnosima Hrvata i Srba. Mislim da su oni sve bolji u Hrvatskoj. To nije ni rasprava o odnosima Srbije i Hrvatske - rekao je Josipović, ističući da se "ne radi ni o kakvom osobnom obračunu, već o načelnom pitanju finansiranja manjinske scene u Hrvatskoj" pošto se, kako je kazao, SNV finansira iz više izvora koji nisu svima dostupni.
- Takav nepravedan aranžman prema drugim Srbima i srpskim organizacijama koje nisu u SNV, to je rezultat političkih kombinacija - ovaj put ću biti možda mekši u formulaciji - koje je gospodin Pupovac imao sa prethodnim vladama HDZ-a -  naglasio je on.
Prema njemu, vreme je i bilo bi pravedno da sva sredstva budu na raspolaganju i da svi imaju pravo da konkurišu za njih.
-Taj dugogodišnji monopol nad finansijskim sredstvima, generisan je i na monopol na mogućnosti za političko zastupanje - ne govorim o mandatima, već o opštem pristupu vođenja manjinske politike koja je tek manjim delom u Saboru. Jedan vidljiv deo Srba u Hrvatskoj nije zadovoljan, želi jednake mogućnosti. To je pitanje pluralizacije manjinske politike - zaključio je Josipović.
Promena stavova - uslov
Josipović je ranije izjavljivao da će se sa Nikolićem sastati tek kad jasno pokaže da je promenio svoj odnos prema susednim državama.
- S obzirom na politiku koju je predsednik Nikolić zagovarao devedesetih i njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici, susret dvojice predsednika moguć je kad predsednik Nikolić jasno pokaže da je promenio svoj odnos prema susednim državama - naveo je on u saopštenju.
Nikolić spreman za susret
Nikolić je nedavno najavio da će se uskoro sastati sa Josipovićem.
- Sa gospodinom Josipovićem uskoro treba da imam i zvaničan sastanak. Čim i gde god pozove, ja ću doći - rekao je Nikolić, navodeći da su se sreli nedavno u Londonu.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivan

  Zbog njihovih prošlosti veznih uz Šešelja i Miloševića sadašnji predsjednik i premijer Srbije, Nikolić i Dačić, jako su loš izbor po pitanju pomirenja s Hrvatskom koja je proživjela agresiju i razaranje.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Ivan

  Nikolić bi kao dokaz da se odrekao nekih zlobnih ideja iz prošlosti trebao se založiti za to da Srbija isplati odštetu za agresiju i to bi bio veoma dobar korak ka pomirenju i trajno dobrom odnosu u budućnosti.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Ivan

  Nikolić bi kao dokaz da se odrekao nekih zlobnih ideja iz prošlosti trebao se založiti za to da Srbija isplati odštetu za agresiju i to bi bio veoma dobar korak ka pomirenju i trajno dobrom odnosu u budućnosti.

  1
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima