• 6

Vlada u Prištini pozdravila poziv za nastavak dijaloga

Odlazeći premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Beogradom

  • 6
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vlada tzv. Kosova pozdravila je danas zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske o ponovnom uspostavljanju dijaloga između Beograda i Prištine, prenosi RTK.

Portparol vlade Perparim Krieziu rekao je za Kosova Pres da je odlazeći premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Beogradom, ali da bi po njemu dijalog bi trebalo da bude "proces koji vodi ka sporazumu".

- Pokazali smo spremnost da vodimo dijalog. Premijer je čak predložio model kako se to može učiniti, u smislu predstavljanja Kosova u ovom procesu - rekao je Krieziu.

Dodao je da je vlada saglasna sa sadržajem pisma dva ministra, naročito sa stavom da proces dijaloga treba da bude dobro pripremljen proces i da ga treba graditi na principima.

Tahiri: Poziv pokazuje spremnost Evrope za dijalog

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da je poziv ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske da se dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi jasan pokazatelj da je Evropa spremna da u njemu učestvuje i podrži ga.

Tahiri je za Kosovo onlajn rekao da se tu pre svega misli na sastanak koji je trebalo da bude održan u Parizu, a koji zbog pandemije korona virusa nije održan.

Razlog za poziv dvojice ministara da se dijalog otpočne “momentalno” Tahiri vidi u tome što korona virus utiče na ljude i dovodi do toga da sve nesuglasice izlaze na videlo.

- Zato je i poruka tih ministara da se tako ne treba odnositi prema dijalogu, već to mora biti pozitivan odnos prema razgovorima koji moraju početi odmah. Ipak, kada je u pitanju Kosovo, mislim da se tu nikome ne žuri, jer oni koji rukovode državom smatraju da je sve dobro i da im dijalog sa Srbijom nije potreban. Politička elita na Kosovu smatra da je ono nezavisna država, priznata u međunarodnoj zajednici i da im zbog toga dijalog, u koji ne ulaze svojom dobrom voljom, nije neophodan - kaže Tahiri.

Prema njegovim rečima, stav SAD i EU je da problem između Srbije i Kosova traje predugo i zato insistiraju da se to što pre reši, jer nije poznato da li će u narednom periodu biti bolja ili gora situacija.

Komentarišući tekst koji su šefovi diplomatija Nemačke i Francuske objavili u Kohi i Blicu Tahiri primećuje da je novost to što kažu da se dijalog može voditi samo uz posredovanje Evropske unije.

- Tu se ističe da su zemlje Zapadnog Balkana deo Evrope, da tu imaju sadašnjost i budućnost i da EU ozbiljno razmišlja o pristupanju svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj zajednici. Zaključak je da smo nakon pandemije koronavirusa svi po nešto naučili i da je ostvarena dobra saradnja, a navodi se da su dobro sarađivali i Srbija i Kosovo kada je u pitanju borba protiv korona virusa - tumači Tahiri.

Jedna od ključnih poruka dvojice ministara iz Nemačke i Francuske jeste i da očekuju “da se svi sporazumi postignuti od 2011. godine sprovodu”, ali je stav Tahirija da EU ima posredničku ulogu u dijalogu i da nema mogućnosti da ih natera, pa je zato mišljenja da je to u neku ruku “više deklarativno izrečeno”.

- To jeste deklarativno, ali se spominje i urgentna pomoć Nemačke od 10 miliona evra po određenim pitanjima, a zemlje koje ne budu sarađivale ne mogu računati na tu pomoć. To se tiče 36 sporazuma koji su do sada postignuti. Kosovo i Srbija različito vide to pitanje i zato treba da sednu predstavnici ove dve zemlje da vide u čemu je problem - rekao je Tahiri.

Poznato je, dodaje da Priština neće da razgovara o Zajednici srpskih opština jer ima mišljenje Ustavnog suda, ali to se ipak mora desiti jer su ti dogovori potpisani i sigurno su, kaže, znali šta potpisuju.

- Evropa ne može da ih direktno natera, ali će sigurno uslediti nagrada kada se ti sporazumi sprovedu. Oni se ne mogu selektivno sprovoditi, jer su neke stvari koje odgovaraju već realizovale, ali što se tiče Zajednice srpskih opština tu nema nikakvog pomaka - precizira Tahiri.

On kaže da će kazna za one koji to ne budu učinili biti nedostatak evropske integracija.

Video: Vučić: Nadamo se da će nova vlada u Prištini ukiniti takse

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    И наравно, поздравља нову паљевину куће,српског повратника!

  • Micko

    Ako je spreman, neka ukine takse,ako nece da ukine takse, onda laze da je spreman za sijalog. Prvo ukidanje yaksi pa onda dijalog Netreba sad on da pravi sam sebe postenim. On pokusava da svetu laznim cinjenicima da lubedi svet da je upravu, da bi se moglo pritisnuti Srbija od strane velikih sila koji podrzava takozvani Pristinski rezim da Srbija bezuslovno nastavi dijalog i da prizna Kosovo. Ako nije ukino Haradinaj nije ukinuo takse, onda tesko ce Kurti da ukine kako bi odblokiro zamrznuyi konflikt.

  • Nišlija

    Ko je rekao da hoće dijalog?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima