• 0

Zgrade za izbegle porodice u Krupnju svečano otvorene: Uskoro useljavanje u još nekoliko gradova

Vrednost ovog Potprojekta iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija

  • 0
Ivica Dacic, Krupanj

Foto: Tanjug/MSP

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Krupnju svečanom otvaranju zgrade za izbegle porodice i najavio da se uskoro može očekivati useljavanje zgrada u Svilajncu, Sevojnu, Bačkom Petrovcu i Bačkoj Palanci.

Dačić je kazao i da je završen kompleks zgrada sa 276 stanova u Novom Sadu, dok će sutra, kako kaže, biti dodeljeni ključevi za 20 stanova u Valjevu.

Reč je o Regionalnom projektu stambenog programa u Srbiji u okviru "potprojekta 5".

- Stanovi koje danas vidimo izgrađeni su kao deo Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Vrednost ovog Potprojekta iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija - rekao je Dačić u Krupnju.

On je naveo da je planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

Ivica Dacic, Krupanj

Foto: Tanjug/MSP

- Objekat u Krupnju sa pet stanova ukupno je finansiran sa 175.000 evra iz Fonda Regionalnog stambenog programa, a na ovaj iznos treba dodati i vrednost građevinskog zemljišta i infrastrukture koje je donirala lokalna samouprava, na čemu smo joj najiskrenije zahvalni - rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je useljenje u stanove već realizovano u martu mesecu ove godine, ali da obzirom na okolnosti u vezi sa borbom protiv epidemije novog korona virusa, sada koristi priliku da čestita korisnicima programa useljenje u njihove nove domove.

- Za vas i vaše porodice ovo je novi početak, a za nas koji smo bili uključeni u pregovore i realizaciju Regionalnog programa stambenog - zbrinjavanja, ovo je svojevrsna humanitarna i moralna obaveza - istakao je ministar Dačić.

Ivica Dacic, Krupanj

Foto: Tanjug/MSP

Svečanosti su prisustvovali Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Srbije, Ivan Isailović, predsednik opštine Krupanj, kao i predstavnici drugih institucija i organizacija.

Zgrada u Krupnju sa pet stanova namenjena je izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ove opštine.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici Luke Stevića bb obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Krupanj. Ukupna vrednost radova iznosi 173.604,14 evra, a bruto površina objekta je 410,77 m2, naveo je Komesatojat.

Ivica Dacic, Krupanj

Foto: Tanjug/MSP

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima