≫ 

Linta: I građani sa izbegličkim statusom treba da dobiju 100 evra

Linta u pisanoj izjavi navodi da ga je poslednjih dana zvao veliki broj proteranih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH koji imaju boravište na teritoriji Srbije

  • 4
Miodrag Linta Printskrin: Youtube / RTS

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić sa molbom da oko 26.000 građana Srbije koji imaju izbegličku kartu takođe dobiju 100 evra pomoći od države.

Linta u pisanoj izjavi navodi da ga je poslednjih dana zvao veliki broj proteranih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH koji imaju boravište na teritoriji Srbije.

Oni nemaju još uvek prebivalište i ličnu kartu već status izbeglice i izbegličku legitimaciju zbog toga što još uvek nisu rešili svoja imovinska i druga pitanja u Hrvatskoj ili u Federaciji BiH.

Zbog toga nemaju pravo na pomoć države od 100 evra, koju ostvaruju svi punoletni građani i veoma su nezadovoljni i ogorčeni i zbog toga se osećaju kao građani drugog reda, navodi Linta.

Očekuje da Vlada Srbije pronađe način da i građani sa izbegličkom kartom budu obuhvaćeni ovom merom.

Podseća da su proterani Srbi najveće žrtve na prostoru bivše Jugoslavije i dobijanjem 100 evra pomoći od države bi bili izjednačeni sa svim ostalim građanima Srbije.

Njima bi takođe trebalo omogućiti da se prijave putem portala Uprave za trezor ili putem kontakt - centra, dodaje Linta.

Video: Evo kako da se u 3 koraka prijavite za 100 evra putem interneta

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    24. maj 2020 | 20:43

    Šta je bre sa nama Srbima iz Kosmeta i Metohiju, koji smo ostali ili smo se vratili a isto teško živimo?Valjda će i nama bidi nešta dodeljeno?Mi smo građani Rep.Srbije,mi smo Srbi.Linta samo spominje Srbe iz BiH-e i RH,koji su samo pravoslavne vere a postali Srbi po profesiju.Na svim mojim i na ličnim dokumentima piše drž.Srbija, isto tako i za moju decu..

  • Dare

    24. maj 2020 | 17:12

    Ljudi onako realno izbeglica nakon dvadeset godina??? Razumem pomoć u prvih dve tri godine ali čim se zaposliš nema više toga.I.ja sam napustio svoju kuću sa 100 € i deset godina se dizao na noge dok nisam stao na iste a tek moram da prohodam....Dete rodjeno u Oluji uveliko studira , da se ne lažemo više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA