Dačić o detaljima "borbe" za povlačenje priznanja tzv. Kosova: "Slali su avion CIA da nas prati"

Dobijao sam i pretnje od Bedžeta Pacolija, da će me likvidirati, jer mu ugrožavam posao - rekao je šef srpske diplomatije

  • 2
KATAR POMOĆ AVION AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI IZ KATARA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prvi put je govorio o malo poznatim situacijama sa kojima se susreće prilikom pregovora sa zemljama za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

- Nije baš glamurozno biti ministar spoljnih poslova. Jurite zemlje da povuku priznanje Kosova, a sa druge strane dobijate pretnje od Albanaca, konkretno ja sam dobijao pretnje od Pacolija, da će me likvidirati, jer mu ugrožavam posao. Ili zamislite ovu situaciju, avion Vlade Srbije sleže na Antigvu, a tamo je na aerodromu već parkiran crni avion, kažu da je iz CIA. I već su svima na Karibima poslali unapred depešu da se ne povlači priznanje, eto sa takvim se mi stvarima borimo - rekao je on za "Glamur specijal" na tv Hepi.

Istakao je da se on bori protiv tih Albanaca koji pokušavaju da onemoguće povlačenje jednostranog priznanja Kosova, a ne protiv zvanične Prištine.

Podsetio je da je do sada već 18 država povuklo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova i da je to rezultat koji će ostati za naredne generacije.

- Ja sam već sve bio u životu. Bio sam i poslanik, i predsednik partije, i ministar unutrašnjih poslova i ministar spoljnih poslova. Ceo život je jedna velika borba - poručio je.

O Miri Marković

Dačić se prisetio i kako je trpeo kritike kada se Savez komunista transformisao u Socijalističku partiju, a on na fakultetu zagovarao višepartijski sistem. To nije bilo po volji ni njegovim profesorima, ali ni Miri Marković, supruzi tadašnjeg predsednika.

- Javila se i rekla da je to uvreda za žrtve u Drugom svetskom ratu - prisetio se Dačić.

Na pitanje da li ga je Mira Marković volela ili ne, Dačić je odgovorio:

- Kako kad. Čuli smo se posle Miloševićeve smrti, rekla mi je da nema na čemu da mi zameri. Imao sam kontakte sa Milicom i malim Markom, ali kako je Marko rastao sve više je zaokupljao pažnju javnosti. Upoznao sam u životu i žene koji su imali veći uticaj na svoje muževe nego što je to bila Mira Marković.

O političkoj karijeri

- Postao sam prvi predsednik mladih socijalista Beograda 1990. i tako je počela moja politička karijera, inače bih bio novinar. Da li sam pogrešio ili nisam, ne znam, svaki čovek ponekad razmišlja o tome da li je bilo bolje da je uradio nešto drugo. Ja ne mislim da sam pogrešio, mada ima još vremena, možda ću biti i novinar - najavio je lider socijalista.

Proslava 30 godina postojanja SPS Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tvrdi da se ne seća kada je dobio nadimak "mali Sloba".

- Nisam bio visoki funkcioner pre 2.000. godine. Istina je da sam sebe nametao kao značajnu političku figuru, sve vreme sam bio portparol stranke, bio sam i poslanik, ali bez funkcija u izvršnoj vlasti. Ušao sam u izvršnu vlast kad je SPS pao sa vlasti. Često se šalim sa ovima iz DOS-a da njih nije bilo nikada ne bih ni ušao u vlast. Tek posle osam godina izabran sam na mesto predsednika Gradskog odbora SPS-a. To je bilo neposredno pre Petog oktobra. Bio sam i poslanik, i ministar, i premijer, i predsednik partije, ali ovde je samo pitanje šta čovek može da uradi ako se posveti svom poslu, a ne da u tom poslu traži neke privilegije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA