≫ 

"KiM je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa i najveći političko-bezbednosni izazov"

Opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom - poručio je šef srpske diplomatije

  • 0
Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Tanjug/Ognjen Stefanović

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, a u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Srbije.

Ministar je naveo da su ovakvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva zemlje, navodi se u saopštenju.

- Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi naše zemlje budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati - rekao je Dačić budućim izaslanicima.

Ministar je istakao da Srbija gradi međudržavne odnose i partnerstva na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza.

- Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner - naveo je šef srpske diplomatije i dodao da su prioriteti spoljne politike, a koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma jasno definisani.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Tanjug/Ognjen Stefanović

Pre svih, naveo je odbranu teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije.

- Takođe, opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok - rekao je Dačić.

Naveo je da je prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Srbije.

Dačić je dodao da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini.

- Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije - dodao je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Tanjug/Ognjen Stefanović

Navodeći da nas u narednom periodu očekuje nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije, ministar je poručio da su izazovi brojni, a zadaci zahtevni, što će, kaže, tražiti naše kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. "Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom - pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe", poručio je Dačić.

Budućžim izaslanicima odbrane ministar je poželeo puno uspeha u budućem radu i podsetio ih da uvek imaju na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budu čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

- Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - zaključio je ministar Dačić.

Video: Mačku o rep okačite: Ako mislite da će Srbija nekada nešto da dobije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA