Primakov savetuje Jeremića, koji će u UN primati 8.066 dolara

Uz bivšeg premijera Rusije, savetnik predsedavajućeg GS UN biće i šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos. Oni će godinu dana posao raditi bez finansijske naknade

  • 0

Savetnici predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN Vuka Jeremića biće bivši ruski premijer Jevgenij Primakov i šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos.

Oni će narednih godinu dana taj posao raditi bez finansijske naknade.

List "Blic" saznaje da će Jeremić kao predsedavajući GS UN mesečno zarađivati 8.066 dolara i da se do te cifre došlo tako što je uzeta u obzir plata ambasadora Srbije u SAD, koji zarađuje oko 6.300 dolara, pa se na tu sumu dodalo 20 odsto.

Osim Primakova i Moratinosa, savetnici predsedavajućeg GS UN biće i bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Švajcarske Mišelin Kalmi Rej, zatim Indonežanin Hasan Vijaruda i Čileanac Migel Insulza, aktuelni generalni sekretar Organizacije američkih država.

- Razmišlja se o daljem proširenju savetničkog tima, a Jeremić pregovara sa veoma uticajnim ljudima iz SAD, Kine i jedne afričke zemlje, ali zasad ne želi da otkriva imena - rekao je neimenovani izvor.

Pored ove petorke i savetnika iz Srbije, uz predsedavajućeg će biti i veliki tim mladih diplomata koji su već radili pri UN. Svi oni biće na platnom spisku svojih vlada.

Jeremić preuzima predsedavanje 15. septembra, a dan kasnije počinje da vodi Generalnu skupštinu.

(I. M. / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA