INTERVJU (drugi deo) Dačić: Ja sam kandidat za premijera Srbije!

Svaka stranka na izborima želi da osvoji zlatnu medalju i da ima svog kandidata za premijera. U tom smislu, ja sam kandidat za premijera ispred SPS-a. Ali, to će zavisiti od rezultata izbora.

  • 1

Ivica Dačić upadljivo je poslednjih dana nervozan na pomen nove specijalne jedinice unutar Žandarmerije. U drugom delu intervjua za Telegraf.rs priča zašto...

Zašto vas toliko uznemirava priča o formiranju specijalne jedinice unutar Žandarmerije?

- Zato što nije tačna. Postoje određene netrpeljivosti unutar policije između raznih jedinica, gde neke smatraju da bi formiranjem nove možda bilo osporeno njihovo pravo na postojanje. Ali, ja nisam formirao nikakvu novu specijalnu jedinicu, niti će ona biti formirana. U Žandarmeriji postoje četiri odreda koji imaju specijalističke čete. One nisu isto što i jedinice za javni red i mir.

A da li je tačno da se ta nova sistematizacija radi bez vašeg i znanja direktora policije Milorada Veljovića i da se čak potpisuje tajna peticija unutar Žandarmerije da se formira ta jedicica?

- Kako oni mogu sami to da urade? Ono što dođe do mene pre toga ima saglasnost svih. Reč je o tome da se vrši određena formacijska preraspodela u Žandarmeriji i ništa više. Nema nove jedinice, nema peticije. Konačno, velika je razlika između JSO-a i Žandarmerije. Mi smo javna policija, oni su bili tajna jedinica u okviru DB-a.

Ljuba Milanović, nedavno smenjeni savetnik u Ministarstvu zdravlja i bivši inpektor policije, tvrdi da vas u MUP-u malo ko zarezuje i da policiju zapravo vodi direktor Veljović?

- Policiju vodi Veljović, to je njegov zadatak. Ministar nema operativne nadležnosti kada je reč o policiji.

A da li vas u toj hijerarhiji Veljović često preskače i donosi odluke s kojima uopšte niste upoznati?

- Više puta sam insistirao na tome da ja snosim odgovornost za rad celog ministarstva. S druge strane, teško je da to činim ukoliko nisam informisan o svemu što se radi u policiji.

Da li ste informisani o svemu što se radi u policiji?

- Ponekad nisam zadovoljan načinom na koji se međusobno informišemo i koordiniramo, ali to je pitanje o kome ne odlučuje samo ministarstvo, već i Vlada, pa i koalicija.

Zanimljiva je vaša izjava da su oni koji su bili pre 2000-te morali da odu, ali ni da oni koji su došli posle 2000-te nisu smeli da dođu?

- Samo sam citirao Milovana Vitezovića. Istorija Srbija je u propuštenim prilikama. Iako je Milošević morao da ode jer ga narod nije hteo, sigurno je da narod nije zadovoljan ovim što imamo sada.

U čemu, pretpostavljam, ima i vaše krivice.

- Ja sam tu od 2008. godine. Narod je izneveren i zbog toga političari moraju da se potrude da bolje razumeju narod, jer će onda i narod bolje razumeti njih. Srbiji nedostaje ekonomski razvoj, pravda i energična i sigurna ruka koja će voditi ovaj brod u nemirnim političkim okolnostima.

Da li se upravo preporučujete za novog premijera?

- Svaka stranka na izborima želi da osvoji zlatnu medalju i da ima svog kandidata za premijera. U tom smislu, ja sam kandidat za premijera ispred SPS-a. Ali, to će zavisiti od rezultata izbora. Ipak, premijersko mesto nije moj osnovni cilj. Razumem da stranke koje osvoje najviše glasova daju premijera, a mi sa 7,6 odsto ne možemo da utičemo odlučujuće. Ali, taj rezultat će biti bolji, kao i naša pozicija da nešto menjamo.

Možete li da zamislite sebe i u fotelji premijera i u fotelji ministra policije?

- Bilo je takvih primera u istoriji Srbije, evo, sada je gospodin Cvetković i premijer i ministar finansija. Ako bih gledao ličnu poziciju, to možda ne bi bilo najbolje, jer na mestu ministra policije sam zavisiš od svojih odluka, a vodeći jednu vladu najčešće nije tako.

A da li možete da zamislite da izdajete direktive Čedomiru Jovanoviću, novom ministru spoljnih poslova, naprimer?

- To je pitanje za predsednika republike – da li je moguće da Jovanović bude ministar kada postoje tako oprečni stavovi o spoljnoj politici Srbije. Naša koalicija s LDP-om na nivou Beograda dobro funkcioniše, nemam ništa protiv da Čeda bude u nekoj novoj vladi. Jedino što nikada ne bih uradio je da budem u vladi u kojoj LDP ima najveći broj glasova.

Aleksandar Vučić kaže da vam se loše piše ako ne uđete u sledeću vladu? Na šta misli?

- Nisam sakupljač Vučićevih misli, tako da ne znam o čemu priča. Kad je on preživeo u opoziciji, valjda ću i ja. Svako ko nije radio u skladu sa zakonom treba da odgovara. Znate koliko ima članova SPS-a koje sam pohapsio? Što se mene tiče, sigurno nisam imao vremena da se bavim zakulisnim radnjama i mutnim poslovima.

Da li je bilo kontakata sa SNS-om od onog famoznog momenta kada ste Vučiću okrenuli leđa prilikom formiranja vlasti u Beogradu?

- Imam redovne kontakte sa svima, s obzirom na funkciju koju obavljam. Više puta sam se sretao s Tomislavom Nikolićem i Vučićem. Oguglao sam više na ono što priča, jer mislim da je njegov zadatak da ruši našu koaliciju.

Ima li namigivanja iz SNS da ste dobrodošli u njihovoj eventualnoj vladi?

- Vidite da Nikolić stalno izjavljuje da mi treba da se izjasnimo da li hoćemo s njima. Ali, to je detinjasti stav, jer kako ja sad da izađem i kažem: “Da, Tomo, hoću s tobom“, a da to ne naruši odnose koje imam sa DS? Meni nije cilj da rušim ovu vladu. Svako će vas voleti onoliko koliko ste mu potrebni.

Da li, dakle, isključujete svaku mogućnost saradnje s njima i da ćete se opet okrenuti DS-u?

- To je sigurno naša prvenstvena orijentacija. Koalicija dobro funkcioniše, imamo korektne odnose. Ipak, sve će zavisiti od rezultata izbora. Može da se razgovara i o drugim kombinacijama ukoliko ova ne bude moguća.

Koliko je realna vlada DS – SNS – SPS?

- Veliko je pitanje da li nama odgovara takva vlada. Šta ćemo im mi ako imaju većinu?

A šta ćemo s PUPS-om? Milan Krkobabić tvrdi da će oni pregovarati sa svima i čak dodaje da on nikada nije bio socijalista?

- On nije, ali njegov otac jeste. Bio je i Miloševićev prijatelj. Mene više zanima šta misli Jovan nego Milan Krkobabić. S Jovanom odlično sarađujem i nikada od njega nisam čuo da ne žele s nama. S njima ili bez njih, mi ćemo ostvariti duplo bolji rezultat nego na prošlim izborima, siguran sam u to.

Kako gledate na izjavu tužiteljke Zagorke Dolovac da Rusija ne želi da izruči Miru Marković i Marka Miloševića?

- To je medijski lepa priča, iako ona nije zbog toga nije išla u Moskvu. Moja stav oko toga je jasan: ako su krivi, osudite ih. Ako nisu, ostavite ih na miru. Zar će toliki zlikovci biti procesuirani zbog napada na neke Otporaše i dodele stana nekoj dadilji? I da li to treba da traje beskrajno? Vi znate da ja s njima nisam u dobrim odnosima i da nemamo nikakve kontakte. Ali, dajte više da tu priču sklonimo. Rusija valjda zna šta radi. I zašto Švajcarska ne izruči Caneta Subotića?

Da li je taj stav ustupak onom krilu u SPS-u koje i dalje veliča Miloševića?

- Ja ne štitim bilo koga. Ako ima razloga za bilo kakvu reakciju države, dajte da to završimo. Prošlo je 11 i nešto godina od Petog oktobra.

Navijači Partizana najavljuju bojkot SPS-a na izborima ukoliko se ne reši slučaj mešanja Branka Ružića u rad bivšeg trenera Stanojevića?

- Navijači neće bojkotovati SPS, zato što ću ja, kao navijač Partizana, glasati za SPS. Kakve veze ima SPS s Partizanom?

Ima veze utoliko što je visoki funkcioner vaše stranke ujedno i potpredsednik kluba.

- I potpredsednik fudbalskog kluba i predsednik Sportskog društva Crvena zvezda takođe su iz SPS-a. Meni je Zvezda posla pismo u kome se žali na Ružićeve izjave protiv Zvezde. Navijači Zvezde su me napadali zbog omalovažavanja tog kluba od strane Ružića. To što se dešava u Partizanu deo je unutrašnjih sukoba s kojima SPS nema veze. Iskreno, ne verujem da Ružić ne želi da Partizan ne bude prvak. To je smešno.

Zašto visoki funkcioneri stranaka moraju budu u upravama tako velikih klubova, zašto se ne prestane s tom praksom?

- Ja im sigurno nisam rekao da to urade, od toga partija ima samo štetu. Mene su zvali Lukić i Đurić i tražili pomoć, da naši ljudi budu članovi njihovih uprava. S druge strane, postavlja se pitanje ko će voditi te klubove kada vlasnički odnosi nisu rešeni. Bivši sportisti ne vode klubove, uprave ih vode. Šta radi Berluskoni u Milanu, da li je on sportski radnik?

On je vlasnik, a ova vlast nije u stanju ni da donese valjan zakon o sportu kojim bi se ta problematika rešila.

- Smatram da je trenutno bolje da u klubovima budu javne ličnosti i neko ko može da pomogne nego kriminalci. Od čega će se finansirati klubovi?

Od stranih kompanija koje će naći interes. Sigurno je i to bolje nego da preko političara pare iz budžeta i javnih preduzeća odlaze u klubove i na taj način ti isti klubovi budu kontrolisani od političara.

- Bio sam na kongresu Socijal-demokratske partije Nemačke. Znate ko su njihovi sponzori? BMW, Mercedes i ostale najveće nemačke firme. To što zakon nije donet ili je donet takav kakav je nije pitanje za mene. Mene zanima da li će biti mirno na utakmicama i ništa drugo.

Saša M. Stajić / Antonije Kovačević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    22. januar 2012 | 15:04

    [EKSKLUZIVNI INTERVJU] Dačić za Telegraf: Ja sam kandidat za premijera Srbije! http://t.co/dNQO5msU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA