≫ 

Koje će prve odluke doneti ako uđu u Skupštinu: Ko bi zatvarao kockarnice, a ko ulagao u privredu?

U debati, koju organizuju RTS i CeSID, govorili su predstavnici šest izbornih lista koje učestvuju na izborima 21. juna

  • 12
Rec na rec RTS

Printscreen: RTS1

Predstavnici šest lista debatovali su o ekonomskim i društvenim posledicama pandemije i politici koju država može da sprovede da ih sanira u drugoj u nizu predizbornih debata "Reč na reč".

Teme su bile odnos prema obaveznoj vakcinaciji i načinu na koji država treba da zaštiti stanovništvo u slučaju novog talasa epidemije i kojim merama država može da pomogne privredi da sanira ekonomske posledice pandemije.

U debati, koju organizuju RTS i CeSID, govorili su:

Aleksandar Šapić - Aleksandar Šapić, Pobeda za Srbiju;

Miloš Parandilović - Za Kraljevinu Srbiju, Žika Gojković;

Muamer Zukorlić - Akademik Muamer Zukorlić, Samo Pravo;

Milica Đurđević Stamenkovski - Milica Đurđević Stamenkovski, Srpska stranka Zavetnici;

Velimir Ilić - Narodni blok, Velimir Ilić, general Momir Stojanović

Šta će prvo nametnuti kao temu koju treba rešiti, ako uđu u Skupštinu?

 

Na pitanje šta će biti prva tema koju će nametnuti, ako uđu u Skupštinu, učesnici debate dali su različite odgovore.

Ako Narodni blok uđe u Skupštinu, nosilac liste kaže da će u fokus staviti potrebu da Srbija napravi "Srpsku nacionalnu banku", gde će stajati državni depoziti, koje sada čuvamo u stranim bankama i koja će voditi sve investicije.

Parandilović, ispred liste Za Kraljevinu Srbiju rekao je ideja o obnovi krune ideja za koju se oni zalažu i da je to nešto čemu Srbi moraju da se vrate.

Rec na rec RTS

Printscreen: RTS1

S druge strane, stranka Zavetnici će fokus staviti na "ekonomski patriotizam" i tražiti da se usvoji paket mera pomoći domaćoj privredi.

Aleksandar Šapić je rekao da će se fokusirati na nacionalnu strategiju i interes srpskog naroda, dok je Zukorlić poručio da se najpre treba okrenuti porodici, zaštiti majke i njenih prava, a potom izložio ideju o radu kockarnica u Srbiji.

- Treba potpuno zabraniti kockarnice u ovoj zemlji, a dok se to ne postigne, potpuno ih izmestiti iz naseljenih mesta - poručio je na kraju debate.

Treba li Srbija da poveća budžet za zdravstvo?

 

- Gde naći novac ću reći ako postanem deo vlasti, kada budem imao uvid u stanje - rekao je Aleksandar Šapić.

Rec na rec

Printscreen: RTS1

Zaustaviti kriminal i korupciju, srediti javne finansije i učiniti sve da zadržimo naše lekare, smatra predstavnica Zavetnika.

- Novca u budžetu Srbije ima, siguran sam, samo je bitno kako se njime raspolaže, tvrdi Miloš Parandilović i poručuje da "srpski seljak i domaći privrednik moraju da postoje i da se u njih ulaže, dok novogodišnja rasveta ne mora da svetli toliko dugo".

Kako država treba pomoći privredi da opstane posle krize?

 

Da je neophodno favorizovati mala i srednja preduzeća, osloboditi ih plaćanja poreza u prvoj godini poslovanja i pomoći mlade ljude koji žele da pokrenu posao smatra Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika i tvrdi da će država na taj način najbolje pomoći privrednicima.

Rec na rec RTS

Milica Đurđević Stamenkovski, Srpska lista Zavetnici - Printscreen: RTS1

Sa tim je donekle saglasna i lista za Kraljevinu Srbiju, poručio je Parandilović.

- Prednost domaćoj privredi, malim i srednjim preduzećima, za to se zalaže naša lista - rekao je on.

Aleksandar Šapić je poručio da je ova situaciji pokazala da strani ulagači jesu dobro došli u Srbiju, ali ne mogu da imaju prednost u odnosu na domaćeg privrednika.

Ako bude drugog talasa, da li ste za pooštravanje mera u odnosu na one iz marta?

 

Aleksandar Šapić je rekao, ukoliko bude deo vlade, preuzeće odgovornost o tome da li bi trebalo pooštriti mere, ali da je za sada neozbiljno da on, kao neko ko nije struka, daje prognoze i preporuke.

Rec na rec RTS

Printscreen: RTS1

Sa njim je saglasan i Miloš Parandilović, koji je rekao da nema svrhe sada govoriti "šta bi bilo kad bi bilo".

Ukoliko struka preporuči, da li biste se vakcinisali protiv korona virusa?

 

Velimir Ilić na početku je rekao da je struka govorila na tu temu i rekla da vakcina ne može biti u naredne dve godine biti spremna za širu upotrebu, stoga sve što bi se ranije pojavilo, smatra, ne bi bilo bezbedno.

- Kada je reč o toj vakcini, neophodno je imati u vidu 2 principa - uvid u sve eventualne kontraindikacije i poštovanje volje građana (odnosno roditelja, u slučaju da su deca u pitanju), nikako nametati ljudima to kao obavezu - rekao je Muamer Zukorlić.

Rec na rec RTS

Printscreen: RTS1

Ukoliko u Skupštinu dođe kao predlog za glasanje "Da li biste se vakcinisali", Velimir Ilić je rekao da nema poverenja u to i ne bi glasao, dok je Milica Đurđević iz "Zavetnika" rekla da bi njena stranka u Parlamentu podržala struku, ali tek pošto se uveri da je vakcina potpuno bezbedna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    4. jun 2020 | 21:37

    Ma možete vi političari da glasate koliko god oćete, sigurno neću dati da mi vi odlučujete o mom životu dali ću se vakcinisati, niste više vjerodostojni da donosite odluke u ime naroda, NAROD VAM VIŠE NIŠTA NE VJERUJE!!! IZGUBILI STE VI POVJERENJE NARODA ODAVNO.

  • laki

    4. jun 2020 | 21:54

    Vi se špricajte samo nas ne dirajte

  • Mica

    4. jun 2020 | 21:34

    Pricaju o vakcini koja ne postoji i za koju je pitanje da li ce uopste biti napravljena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA