Rezolucija 1244 je usvojena pre 21 godinu: Ovi delovi nam idu na ruku, 2 člana su "problematična"

Usvajanju ovog akta prethodili su pregovori predsednika SRJ Slobodana Miloševića i Viktora Černomirdina, koji je bio predstavnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, a u pregovore je ušao po dogovoru sa Amerikom i EU

  • 11
UN Security Council, sednica saveta bezbednosti, ujedinjene nacije Foto: Profimedia

Savet bezbednosti UN , pre 21 godinu, na današnji dan usvojio je Rezoluciju 1244, sa ciljem političkog rešenja krize na Kosovu, nakon bombardovanja, očuvanja međunarodnog mira, bezbednosti i osiguravanja slobodnog povratka izbeglica i raseljenih lica u svoj dom.

Ovom rezolucijom, odobreno je međunarodno, vojno i civilno prisustvo u tadašnjoj SRJ i uspostavljanje Privremene administrativne misije OUN na Кosovu (UNMIК), a Kosovo i Metohija su stavljeni pod mandat UN.

Rezolucija 1244 usledila je nakon saglasnosti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin 8. juna, koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije (aneks 2 rezolucije).

Usvajanju ovog akta prethodili su pregovori predsednika SRJ Slobodana Miloševića i Viktora Černomirdina, koji je bio predstavnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, a u pregovore je ušao po dogovoru sa Amerikom i EU.

Dogovor je postignut početkom juna, uz posredstvo Ahtisarija, koji je predstavljao EU i UN. Dokument o dogovoru Milošević-Ahtisari-Černomirdin, koji je prihvatila Narodna skupština a zatim i Savezna vlada, bio je osnova za Rezoluciju 1244.

Rezolucija je doneta dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je okončano bombardovanje SRJ koje je trajalo 78 dana. Usvojena je sa 14 glasova za i nijednim protiv.

Кina je ostala tada ostala uzdržana zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade. Njeni predstavnici su izjavili da je sukob trebalo da reši Vlada SR Jugoslavije i njeni građani i da se suprostavljaju stranoj intervenciji. Međutim, kako je SRJ prihvatila mirovni predlog, Кina nije stavila veto na rezoluciju.

Vučić: Rezolucija 1244 jedini akt, novi niko nije predložio

Uvek ćemo imati snage da kažemo "ne" onome što je protivno našim nacionalnim i državnim interesima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Nišu, govorećo o ovom aktu.

Rekao je da smo spremni za razgovor o Kosovu, ali ne i za ultimatume iz Prištine - da je jedini uslov priznanje od strane Srbije, uz neke dodatne njihove želje, vezane za teritorijalne apetite i apsiracije. Nada se i da ćemo imati za šta da odgovorimo sa "da", ali da takav kompromisni predlog još nije video.

PEŠTER ALEKSANDAR VUČIĆ Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Istakao je da Rezolucija 12 44, ima svoje dobre strane, ali ima i delove za koje se naši protivnici drže.

Ipak, to je trenutno jedini važeći međunarodni dokument vezan za KiM.

Upitan da li je Rezolucija 1244 i dalje argument Srbije oko rešenja za Kosovo i kakvu ona snagu ima u Briselu i Vašingtonu, kazao da taj dokument ima svojih dobrih i loših strana, te ukazao da najveći deo onih koji pričaju o njoj taj dokument nisu ni pročitali.

- Drugog akta nema i nisam video da ga je neko predložio - rekao je predsednik.

Koji članovi Rezolucije Srbiji "idu na ruku", a koji su "problematični"

Kao problematični delovi Rezolucije 1244  izdvajaju se dva člana, Član 3 i Član 11.

- Članom 3 se potvrđuje odgovornost SRJ za krizu, poziva se da prekine nasilje na KiM i da poverljivo započne povlačenje snaga. A najveći problem po nas, a Albanci srećom nisu znali da na pravi način to iskoriste, je Član 11, u kojem se ostavlja mogućnost da se građani Kosova izjasne o statusu na referendumu. Devet godina od Rambujea Albanci bez pravno validnog referenduma doneli su odluku pozivajući se na odluku iz 1999., koja je bila protivpravna u svakom pogledu.

Kompletan tekst Rezolujcije 1244 danas je dostupan na sajtu Vlade Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša VJ

    10. jun 2020 | 10:36

    To prvi put čujem da šiptari po rezoluciji 1244 imaju pravo na referendum. Ne verujem da bi Sloba to prihvatio jer je upravo iz tog razloga odbio Rambuje da potpiše....

  • nikolas

    10. jun 2020 | 11:21

    U SVEMU JE NAJVAZNIJE DA SMO MI BILI BOMBARDOVANI BEZ ODLUKE SAVETA BEZBEDNOSTI I DA JE AGRESIJA IZVRSENA I NATO OKUPACIJA IZVRSENA SA CILJEM STVARANJA VELIKE ALBANIJE I BAZE BONDSTIL ZA DALJE OSVAJACKE POHODE NA SVET!!! VREME JE DOSLO DA NATO OKUPATOR NAPUSTI KOSOVO I METOHIJU I BAZU BONDSTIL !!! STOP VELIKOJ ALBANIJI !!! STOP NATO OKUPATORIMA!!!

  • Bokibinsr

    10. jun 2020 | 11:38

    Ako smo to potpisali,onda ne znam sta se bunimo.Strasno.Neka nam kazu sta pise u rezoluciji 1244?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA