Hoti obelodanio platformu za dijalog Beograda i Prištine, tri principa su glavna

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza "zatvorenih vrata"

  • 5
Avdullah Hoti, Avdulah Hoti Foto: Profimedia

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti predstavio je danas platformu za dijalog sa Beogradom, istakavši da će dijalog voditi on i da u njemu "teritorijalni integritet" neće biti tema.

- Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga - rekao je Hoti, piše prištinska RTK, prenosi Blic.

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza "zatvorenih vrata".

Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru sa međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Prema pisanju prištinskog portala "Ljajmi", Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.

- Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati - rekao je Hoti.

Premijer Kosova Avdulah Hoti odluka Koovo  mere reciprociteta Proces će, tvrdi Hoti, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza "zatvorenih vrata" - Foto: kosovo-online.com

Prištinska "Gazeta Expres" je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje "teritorijanog inegriteta Kosova".

Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi "ustavnu organizaciju Kosova".

Cilj je, kazao je Hoti, "trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU".

Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima "nestalima i ratnom štetom".

Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA