• 3

Najnovije istraživanje: Da se izbori održavaju u nedelju, ovako bi izgledali rezultati

Istraživanje je rađeno na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.250 ispitanika, telefonskim putem, u periodu od 6. do 10. juna

  • 3
Glasanje

Foto: ATA Images

Da se parlamentarni izbori održavaju u nedelju, cenzus bi prešlo šest lista, a lista oko SNS mogla bi da osvoji blizu 60 odsto glasova, pokazuje poslednje predizborno istraživanje agencije Faktor plus, koje objavljuje "Blic".

Prema istraživanju, u parlament bi ušle i Socijalistička partija Srbije, zatim liste Aleksandra Šapića, Sergeja Trifunovića, Vojislava Šešelja i Miloša Jovanovića.

Lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi 58,2 odsto glasova, dok bi Socijalistička partija Srbije u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom mogla da računa na 12,5 procenata glasova. Cenzus bi prešle i liste Aleksandra Šapića, Sergeja Trifunovića, Vojislava Šešelja i Miloša Jovanovića, dok su na pola procenta i manje od pola od ulaska u parlament Dosta je bilo, Ujedinjena demokratska Srbija, Zavetnici i Pokret za obnovu kraljevine, pokazuju rezultati istraživanja.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da je moguće da vladajući naprednjaci osvoje i više od 60 odsto glasova.

- Realno je moguće i više, ali bi to, ako mogu da komentarišem, značilo previše dominacije. Pritom, oni su dominantni i sa bojkotom i bez njega. Njihov odlazak na preko 60 odsto značio bi i da su svi drugi, osim možda SPS-a, beznačajni, a to ni samim naprednjacima ne odgovara - ocenjuje Pejić.

On, međutim, smatra da lidera SNS Aleksandra Vučića to neće interesovati i da će, kako kaže Pejić, kao Nemci u fudbalu, gledati da da golova koliko god može.

Glasanje

Lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi 58,2 odsto glasova - Foto: ATA Images

Kada je reč o socijalistima, Pejić ukazuje da su procenti te stranke varirali poslednjih godina. On dodaje da je posle epidemije, SPS prvi ušao u kampanju i da , uz SNS, jedini ima opipljivu snagu.

Šapićev SPAS na izborima u nedelju uzeo bi, prema istraživanju, 4,9 odsto glasova i bio bi treća politička snaga u zemlji.

Pejić ocenjuje da je predsednik opštine Novi Beograd polako, ali sigurnim koracima došao do trećeg mesta na listi rejtinga.

- Dok jedan deo opozicije bojkotuje, a drugi se deli, Šapić se izdigao i miran dočekuje izbore - navodi Pejić.

Glasanje

Šapićev SPAS na izborima u nedelju uzeo bi, prema istraživanju, 4,9 odsto glasova i bio bi treća politička snaga u zemlji - Foto: ATA Images

On kaže da Pokret slobodnih građana ima amplitude u rejtingu koje zavise od karaktera Sergeja Trifunovića, ali i od poteza koje su vukli, poput onoga kada su najpre nameravali da bojkotuju izbore, a potom su od toga odustali. Prema istraživanju, oni su trenutno na 3,4 odsto i trebalo bi da pređu cenzus.

Srpska radikalna stranka trenutno ima 3,4 procenta, a i Metla 2020, čija je okosnica Demokratska stranka Srbije, mogla bi takođe preko cenzusa jer je na samoj ivici, navodi Pejić i dodaje da su Ujedinjena demokratska Srbija i Dosta je bilo malo ispod cenzusa.

Kada je reč o izlaznosti, da se izbori održavaju u nedelju, na njih bi izašlo 46 odsto glasača, pokazuje istraživanje. Na izbore ne bi izašlo 34 odsto građana, a 20 odsto je odgovorilo da ne zna ili nema stav o izlasku na izbore.

Istraživanje je rađeno na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.250 ispitanika, telefonskim putem, u periodu od 6. do 10. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan Cvetic

    Na izlaznost od 46% mogu da osvoje i svih 100%, to samo pokazuje koliko je narod nezadovoljan

  • Mihailović

    I ja bi da ne glasam za favorita glasao bi za Šapića, pametno razmišlja,neće da urušava Srbiju da bi on nešto dobio, kulturno se ponaša, nikog ne vređa,a mnogi su sramota Srbije,a bave se politikom pljuvanjem po drugima i po Srbiji kad izađu iz Srbije...

  • ime

    A rečite vi mene može li online da se glasa

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima