≫ 

Vučić uručio vojne zastave: Čuvamo stabilnost, bićemo nesalomiv orah za svakog ko pokuša da ga slomi

Svečanost je održana u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak"

  • 83

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u Takovu.

Svečanost je održana u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" i obuhvatala je defile pripadnika i veterana 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, nalete vazduhoplova vojske Srbije, padobranske skokove i prikaz naoružanja i vojne opreme.

Posle svečanosti uručenja vojnih zastava predsednik Srbije odgovarao je na pitanja medija.

O izbornoj kampanji

- Kada neko ne može da postigne dobar rezultat uvek su mu mediji krivi. Zar mislite da postoji neko ko će da kaže da njegov plan ili program nije dovoljno dobar. Svi mediji su apsolutno otvoreni, priča ko šta, koliko i kako hoće. Ja nisam fasciniran njihovim planovima i pričama, ali možda građani jesu, videćemo sledeće nedelje - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

Na pitanje o prisutnosti opozicije i vladajuće stranke u medijima u toku predizborne kampanje Vučić je rekao da je lako izračunati ko je koliko prisutan.

"Verujem da je Srbija na dobrom putu"

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da veruje da je Srbija na dobrom putu i da, uz racionalan pristup, čuvanje mira i razumevanje naše pozicije u svetu, te odgovornost i razum svih nas može mnogo toga da postigne u narednom periodu.

Upitan da li će Srbija u okolnostima u koijima se svet menja, a ona sama diže ekonomski i na spoljnjem planu imati šansu i uspeti ovaj put "prevarimo" istoriju i same sebe i da zemlja dođe na mesto gde pripada u evropskim i svetskim okvirima, Vučić je rekao da Srbija mnogo toga moze da uradi i da je za to potrebna disciplina, odgovornost i razumno ponašanje.

- Kada pogledate ova predivna brda i veličanstvenu prirodu, ovo sveto mesto na kojem je Miloš izgovorio čuvene, hrabre i junačke reči, osećate se posebno, ali nas treba da rukovodi racionalan i pragmatičan pristup, čuvanje mira, snaženje ekonomije, ali uvek i jačanje vojske i policije i svega drugog što bi moglo da doprinese bezbednosti i sigurnosti zemlje - rekao je Vučić novinarima nakon ceremonije svečanosti povodom uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u Takovu.

VOJSKA SVECANOST BRIGADE Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

O Putinovoj poseti

Na pitanje da li će Putin kada bude došao u Srbiju u oktobru doneti list Miroslavljevog jevanđelja, koje se nalazi na teritoriji Rusije, Vučić je rekao da je poseta ruskog predsednika već u pripremi i da će se stranice koje nedostaju svakako naći u Srbiji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović dodelio je predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu VS Aleksandru Vučiću oficirsku sablju.

On je najavio da će u oktobru biti održana najveća vojna parada u poslednjih 75 godina i prikaz "svega što u Vojsci Srbije leti i puca".

- Za oktobar se spremamo kada ćemo napraviti nešto što nismo u prethodnih 75 godina, od oslobođenja zemlje. Biće predstavljeno sve što leti, puca i sve što imamo kako bi pokazali svu vojnu moć i snagu Srbije - rekao je Vučić novinarima u Takovu.

Vučiću uručena oficirska sablja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio je danas oficirsku sablju predsedniku i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću u znak zahvalnosti za njegovu posvećenost vojsci.

- Čast mi je da vam na ovom mestu, za sve nas značajnog sa istorijskog aspekta, na važnom događaju za VS, u ime svih pripadnika Vojske, uručim sablju, simbol vojničke časti, morala i tradicije u znak zahvalnsoti za vašu posvećenost, odnos prema VS i brigu koju ispoljavate za svakog pripadnika - rekao je Mojsilović.

- Hvala za sve što radite za Vojsku Srbije - dodao je načelnik Generalštaba.

Aleksandar Vučić Uručivanje oficirske sablje, predsednik Aleksandar Vučić i general Milan Mojsilović - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

On je na kraju  tri puta ponovio predstavnicima vojske da čuvaju Srbiju.

- Čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju, živela Srbija - završio je Vučić svoje obraćanje.

- Uručivanjem zastava poručujemo da ćemo čuvati stabilnost, ali da ćemo biti jaki i jači i nesalomiv orah za svakoga ko pokuša da ga polomi. Naša vojska je danas spremna da čuva i štiti našu otadžbinu. Ove zastave mnogo znače, uzeti tu zastavu Srbije, slobode, tradicije i svake kosti kojom je šivena, od toga veće časti i obaveze nema. Ni ja nisam znao za podatak da se nikada nije dogodilo da neko od pripadnika 63. padobranske brigade se ne odazove pozivu otadžbine - objasnio je Vučić na svečanosti.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

- Zastave koje su komandanti danas primili jesu zastave časti i one nikada ne smeju da padnu neprijatelju u ruke. Vi ste ti koji ste dobili zalog, obavezu i opomenu za sve nas da, dok god je tih zastava mi i Srbija postojimo - rekao je Vučić.

Posle uručivanja zastava obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da su ovo dve najelitnije jedinice, koje su uvek bile ne braniku otadžbine i kojima se srpski narod uvek ponosio. 

Komandant brigade pukovnik Nenad Zonić promio je zastavu u ime 63. padobranske brigade.

Brigadni general Miroslav Talijan primio je zastavu u ime 72. brigade za specijalne operacije.

VOJSKA SVECANOST BRIGADE Brigadni general Miroslav Talijan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Zato je ovaj dan za naše brigade veliki i istorijski. Našem brigadama je vraćeno staro ime i status koji zaslužuju. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela obe jedinice su odlikovane, 63. padobranska brogada ordenom Narodnog heroja, a 72. brigada za specijalne operacije ordenom ratne zastave prvog stepena - rekao je Todorov čime je započeta svečanost uručenja vojnih zastava komandatima ovih jedinica.

Komandant svečanosti i ratni komandant 63. padobranske brigade general-major Ilija Todorov obratio se državnom vrhu i prisutnima i istakao da je zastava najveća svetinja vojnička i da ona podseća na zakletvu i dvoglavog orla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hanna

    15. jun 2020 | 09:11

    Srbija je do nedavno bukvalno ostala bez zastite i bez vojske. Zahvaljujuci velikim ulaganjima i borbi sadasnje vlasti, sada mozemo da se pohvalimo nasom vojskom i odbranom.

  • Krusko Medo

    14. jun 2020 | 16:36

    Znate li vi da naprimer americki vojnici nedobijaju kuce i stanove od drzave dzabe nego na kredit jaro moj,sa mnogo boljim uslovima i boljoj cjeni nego civili

  • Miljana

    15. jun 2020 | 08:39

    Naša vojska je povratila stari sjaj, i ponovo je postala faktor bezbednosti naše zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA