• 6

Gde će sve Beograđani moći da glasaju na izborima u nedelju? Ovo su najneobičnija birališta

Umesto na čašicu pića ili frizuru, 21. juna sugrađani u nekoliko beogradskih opština u kafanu i frizerski salon otići će kako bi popunili svoj glasački listić

  • 6
Neobicna glasacka mesta, glasanje, izbori

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Građani Srbije na izborima zakaznim za nedelju 21. juna biraju narodne poslanike na preko 8.000 biračkih mesta. Stanovnici prestonice to isto će učiniti na skoro 1.200 lokacija koje su predviđene za glasanje. Kao i decenijama unazad i ovoga puta najveći broj izbornih lokacija nalazi se u osnovnim i srednjim školama, opštinama, mesnim zajednicama, domovima kulture, ali i u privatnim firmama, vrtićima, fakultetima i bibliotekama.

Ipak biće i nekoliko neuobičajenih lokacija na kojima će Beograđani moći da iskoriste svoje građansko pravo.

Umesto na čašicu pića ili frizuru, 21. juna sugrađani u nekoliko opština glavnog grada u kafanu i frizerski salon otići će kako bi popunili svoj glasački listić. Pored toga, biračko pravo neki od njih moći će da iskoriste i u kafićima, prodavnicama ali i u privatnim kućama.

Opština Barajevo se i ove godine izdvojila kao mesto sa najviše netipičnih izbornih mesta, te će tako meštani iste, između ostalog, moći da glasaju i u samostalnim lokalima, onima u okviru privatnih kuća, ali i u jednom frizerskom salonu, u zdravstvenoj stanici i prodavnici. Svoju podršku nekoj od izbornih lista pojedini će dati i u kafani "Beli labud".

Glasanje, glasačka kutija

Novobeograđani će svoje pravo iskoristi u dva doma zdravlja, a na jednom od njih glasaće se na zubnom odeljenju - Foto: Shutterstock

Meštani Grocke na birališta će izaći u dva lovačka doma, dok će Zemunci istim povodom poći u parohijski dom, dva kafića ali i jednu salu za venčanja.

Kada je reč o opštini Mladenovac jedno od birališta jeste i restoran u okviru Kluba na gradskom stadionu "Selters".

Neki Novobeograđani će svoje pravo iskoristiti u dva doma zdravlja, a u jednom od njih glasaće se na zubnom odeljenju.

U opštini Stari grad čak dva biračka mesta nalaze se u samačkom hotelu GSP "Dorćol", a kada je Surčin u pitanju kao zanimljivo mesto izdvaja se kineski tržni centar u kome se, takođe, nalaze dva biračka mesta. U istoj opštini jedno od mesta za glasanje jeste lokal "Tapetar".

Godinama unazad dve lokacije najviše privlače pažnju kada su mesta sa kojih se glasa u pitanju. Reč je o dve privatne kuće u gradskoj opštini Zvezdara. Jedna od njih je kuća Nadežde Tanasković, poznatija i kao "kuća kod baka Nade". Baka Nadežda će ove godine, sedmi put zaredom da ustupi svoju kuću na dan izbora. Druga je kuća Petra Mladenovića na kojoj će se ovoga puta naći čak dva biračka mesta.

Glasanje, glasačka kutija

Kada je reč o opštini Mladenovac jedno od birališta jeste i restoran u okviru Kluba na gradskom stadionu "Selters" - Foto: Shutterstock

Kako je u ostatku Srbije?

Ni ostatak Srbije nije izuzetak kada je transformacija objekata u biračka mesta u pitanju.

U Brusu će tu promenu doživeti menza Industrijskog centra "Savić", u selu Runjani kod Loznice, ove godine glasaće se u prodavnici, a ne u garaži porodice Mijić što je bio slučaj ranije.

I u Bujanovcu, radnički restoran Duvanske industrije, više od 20 godina služi kao biračko mesto. Pripreme za 21. jun već su počele, a pored stolica i stolova, obezbeđene su i glasačke kutije, navodi RTS.

Inače privatni objekti na dan izbora mogu postati biračka mesta, ukoliko vlasnik ili njegovi ukućani nisu članovi političke stranke ili kandidati za poslanike i odbornike, a država zakup plaća 5.000 dinara.

Biračka mesta širom Srbije otvaraju se u 7 sati ujutru, a zatvaraju u 20 časova uveče.

Video: Detaljni vodič za izbore: Šta morate da proverite da biste ispunili vašu građansku dužnost

(A.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FUT

    Hoće li švabe 21. u 19:00 opet da čestiaju pobedniku?

  • Mina

    Nikada vise u zivotu za nikog ne glasam i ne idem na glasanje!

  • Dorćol

    BOJKOT!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima