≫ 

Odalović o otvaranju granica: Drugačije su se dogovorili ministri Grčke i Srbije

On je naglasio da ni grčko Ministarstvo spoljnih poslova, niti grčka diplomatska predstavništva nisu bila obaveštena o tome da se mere otvaranja granice ne odnose na državljane Srbije

  • 26
Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka

Grčki granični prelaz Evzoni, Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova nije bilo upoznato sa informacijom da građani Srbije ne mogu da putuju u Grčku ni iz Bugarske, ni iz Severne Makedonije, izjavio je generalni sekretar ministarstva Veljko Odalović.

Kako je rekao Tanjugu, susret između ministra Ivice Dačića i šefa grčke diplomatije Nikosa Dendiasa prošlog petka održan je u smeru da se pronađe rešenje za prelazak grčke granice za srpske državljane.

- Desilo se da tokom dana u kome su dva ministra razgovarala, nadležno grčko telo za praćenje epidemiološke situacije i režima otvaranje granice, donese odluku koja nije bila u duhu onoga o čemu su dva ministra razgovarala, pa je i za njih to bilo iznenađujuće - rekao je Odalović.

On je naglasio da ni grčko Ministarstvo spoljnih poslova, niti grčka diplomatska predstavništva nisu bili obavešteni o tome da se mere otvaranja granice ne odnose na državljane Srbije.

- Ovo je njihov unutrašnji problem nedostatka koordinacije i grčko MSP nije znalo kakve će mere biti preduzete - podseća Odalović.

Dobra mera Severne Makedonije

 

Dodatni problem se stvorio, kaže, što je Severna Makedonija donela odluku o tranzitu, koja je dobra mera, ali se ona nije mogla realizovati jer je grčka granica bila zatvorena.

Odalović naglašava da je od danas dozvoljen ulazak u Grčku za državljane Evropske unije i sprske državljane koje imaju boravišne dozvolje u zemljama Evropske unije, a i takođe u hitnim slučajevima.

Veljko Odalovic

Veljko Odalović, Foto: Nedim Grabovica / Avalon Editorial / Profimedia

- U toku dana pojavili su se najave da će grčko Ministarstvo spoljnih poslova pokušati sa nadležnim telom u toj zemlji da usaglasi mere ulaska na njenu teritoriju, a da li će se večeras do 23 časova to urediti ostaje da vidimo - kaže Odalović.

Kako je naglasio, ta odluka zavisi isključivo od grčkih organa, ali Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Srbije u Atini pomno prate situaciju kako bi imali što preciznije informacije za naše građane koji su već krenuli i nalaze se u nezavidnoj situaciji.

Ministarstvo ne može ništa drugo da uradi

 

Dodaje da ministarstvo u ovom trenutku ne može ništa drugo da uradi sem što podseća na ono što je prethodno bilo dogovoreno i naglašava da je vrlo racionalno i korisno da se mera promeni.

Ističe da je 1. jul postavljen kao okvir šire liberalizacije i dodaje da ostaje otvoreno pitanje da li će u međuvremenu biti usvojene olakšice za državljane Srbije.

On dodaje i da nisu otvorene granice Grčke niti prema Turskoj, niti prema Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Upitan da li i kako su građani Srbije mogli da dobiju informaciju da ne mogu, kako je ranije najavljeno, da putuju u Grčku od 15. juna, Odalović kaže da su tu informaciju mogli da saznaju u diplomatskim predstavništvama država u koje putuju.

- Ovde čak ni diplomatsko predstavništvo Grčke nije imalo preciznu informaciju - kazao je Odalović i dodao da su oni tek saznali tu informaciju kada je Službeni list Grčke "ugledao svetlost dana".

Kaže da se nada se da će se prevazići ova vrlo teška situacija u kojoj smo se našli i mi i Grčka, a najviše građani na granicama.Odalović dodaje da ponekada i ministarstvo nema sve informacije.

Video: Srpski turisti stigli do granice sa Grčkom, ne mogu da uđu: Ovde ima male dece, starih i bolesnih

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pecanac

    15. jun 2020 | 19:23

    Ostavka Odalovicu,vrati se odakle si dosao

  • Olja

    15. jun 2020 | 18:07

    Verujem da su se dogovorili a onda je usledio pritisak iz BRISELA i evo rezultata !!!

  • DDF

    15. jun 2020 | 18:09

    Ako su razgovarali na engleskom,znamo ko nije nista"razumeo"...😏😏😏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA