≫ 

Iz EU poručuju: Mi posredujemo u dijalogu, pomoć bilo kog partnera koji deli isti cilj je dobrodošla

EU i SAD imaju iste ciljeve na Zapadnom Balkanu kao što su stabilizacija i reforme - kaže portparol EU Peter Stano

  • 7
Srbija, Kosovo, zastave Foto ilustracija: Shutterstock

Strateški ciljevi Beograda i Prištine su evropska budućnost i članstvo u EU, a put ka ostvarenju te budućnosti vodi kroz dijalog kome posreduje EU i to se ne može zaobići, kaže portparol EU Peter Stano.

Peter Stano je odgovarajući na pitanja evropskih medija o "mešanju SAD" u dijalog Beograd i Prištine, a nakon najave sastanka dve strane koju Vašington organizuje 27. juna, poručio da je "EU pozitivna" kada god se radi o inicijativama koje podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU.

- Mi posredujemo u dijalogu, ali pomoć bilo kog partnera koji deli isti cilj je dobrodošla. EU i SAD imaju iste ciljeve na Zapadnom Balkanu kao što su stabilizacija i reforme - kaže Stano.

Govoreći o "mogućem dogovoru dve strane koji bi bio postignut u Vašingtonu, a bio destabilizirajući za region i poremetio proces koji vodi EU", Stano naglašava da su u pitanu spekulacije i da dve strane "dobro znaju" kakve su mogućnosti.

- Obe strane su vrlo svesne da je njihova budućnost evropska budućnost i da žele da uđu u EU. Ne verujem da će dogovoriti bilo šta što će im onemogućiti da postignu ovaj strateški cilj koji je i želja nihovih građana - kaže Stano.

Peter Stano - Mi posredujemo u dijalogu, ali pomoć bilo kog partnera koji deli isti cilj je dobrodošla - kaže Stano - Printskrin: Youtube/ABC News Albania

On dodaje da se EU ne fokusira na najave već na konkretne rezulate koje je EU već pokazala u regionu, uključujući i dijalog Beogarda i Prištine

- Šta god da se dogovori u drugim formatima uključiće se u dijalog kome posreduje EU jer ovo je glavna platforma za Srbiju i Kosovo da se približe konačnom sporazumu u o normalizaciji odnosa i da napreduju ka članstvu u EU - poručuje Stano.

On naglašava da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ima punu podršku svih zemalja članica EU da nastavi i finalizuje dijalog Beograda i Prištine, a da je podršku radu Lajčaka juče izneo i državni sekretar SAD Majk Pompeo u razgovoru sa šefom dilomatije Žosepom Borelom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    16. jun 2020 | 14:11

    Ima li još neko da mu nije jasno koliko su štetu za Srbiju učinili Vuk Jeremić i vlast u to vreme u Srbiji.

  • Boža zemunac

    16. jun 2020 | 18:33

    Nemojte samo vi iz EU da nam pomažete.

  • nikolas

    16. jun 2020 | 16:41

    STOP VELIKOJ ALBANIJI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA